top of page
Veelgestelde vragen.jpg

FAQ

  • Proefprothese
    Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in je mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij je vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoef je niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.
  • Schoonmaken van de prothese
    Als je een prothese hebt, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om je prothese schoon te houden: Reinig de prothese dagelijks; Voor het reinigen van je prothese kun je gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Het is van belang dat je de prothese afspoelt voordat je hem terug in de mond plaatst; Maak je prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als je hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd; Poets je kaak en tong met een gewone tandenborstel; Heb je je prothese niet in je mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel; Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor je prothese.
  • Materiaal van de prothese
    Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder.
  • Partiële prothese: plaat - of frameprothese
    Als je een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.
  • Afdruk van je gebit
    Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in je mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van je huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in je mond om de positie van je kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe je tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.
  • Afspraak na plaatsing prothese
    Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met je maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese je afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.
  • Wennen aan een prothese
    Een prothese zal anders aanvoelen dan je eigen tanden en het duurt even voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met je tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in je mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.
  • Wordt de periodieke controle van mijn kind vergoed?
    De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
  • Ik ben zelf erg angstig voor de tandarts maar wil dit niet overdragen op mijn kind. Hoe voorkom ik dat?
    Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek. Geef dit ook aan bij de behandelaar, wij kunnen dan zoveel mogelijk zorg bij u wegnemen.
  • Hoe kan ik mijn kind het beste voorbereiden op de behandeling?
    Het beste wat u als ouder kunt doen is om in makkelijke bewoordingen uit te leggen wat het kind kan verwachten. Zinnen zoals: ‘De tandarts gaat een kies schoonmaken’ of ‘Je krijgt een laklaagje op je tanden’. De rest kunt u aan ons overlaten. Ons team is gespecialiseerd in het kindvriendelijk uitleggen wat ze precies gaan doen of het voor het kind zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.
  • Wat zijn de kosten van het plaatsen van een RVS kroon?
    Bij een dergelijke behandeling kunt u uitgaan van ongeveer 60 euro per element (inclusief de materiaalkosten)
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Het is niet precies te zeggen hoe lang de behandeling duurt. Dit is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de staat van het gebit, of het kind zich op zijn of haar gemak voelt en de tijd die nodig is om de behandeling goed te laten verlopen.
  • Risico's
    Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is. Na de behandeling kan je last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met je tandarts.
  • Alternatieven
    Trekken tand of kies Wortelpuntoperatie
  • Voordelen
    Redding van uw gebit Wanneer de tand of kies ontstoken raakt, herstelt dit niet vanzelf. De wortelkanaalbehandeling is erop gericht om de tand of kies te redden van extractie. Een extractie lijkt in het begin goedkoop vergeleken met een wortelkanaalbehandeling, maar besef dat wanneer u een tand of kies verliest, dit ertoe kan leiden dat uw tanden verschuiven, waardoor het vermogen om te kauwen verminderd wordt. Ook is uw glimlach niet meer wat het is geweest. Kostenbesparend Om de kauwfunctie, scheve tanden, verval van uw gezicht te herstellen middels andere behandelingen (implantaat, kroon- en/of brugwerk) kost dit aanzienlijk meer dan op tijd ingrijpen met een wortelkanaalbehandeling.
  • Behandeling
    Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een 'schoon' werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.
  • Afspraak annuleren
    Je kan afspraken kosteloos annuleren of wijzigen indien dit minimaal 48 uur (= 2 werkdagen) voorafgaand aan de geplande afspraak telefonisch of per e-mail gedaan wordt. Weekenddagen, nationale en regionale feestdagen tellen niet mee als werkdag. Het niet tijdig annuleren of het niet nakomen van afspraken heeft tot gevolg dat wij een percentage (0-100%) van de geplande behandeling in rekening brengen. Dit doen wij volgens tandartscode C90.
  • Doorgeven van wijzigingen
    Jij bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van wijzigingen van relevante gegevens (adres, email, telefoonnummers, zorgverzekering, veranderingen in gezondheid/medicatiegebruik etc).
  • Herinneringsmails
    Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het niet ontvangen van herinneringsmails en/of sms berichten, dit is een extra service van onze kant. De aan de receptie of telefoon gemaakte afspraak is bindend, hoe lang geleden deze ook gemaakt is. Zorg er derhalve voor dat jij het afspraakkaartje bewaart en de afspraak goed noteert in jouw eigen agenda.
  • Bij afwezigheid
    Bij afwezigheid of in de weekenden kan je voor spoedgevallen bellen met de tandartsdienst.
  • Spoedgevallen
    Bij pijnklachten en andere spoedgevallen graag zo vroeg mogelijk bellen zodat wij de mogelijkheid hebben jou zo spoedig mogelijk en liefst dezelfde dag nog te helpen.
  • Advies van T.I.P.
    Tanheelkundig Informatie Punt Komen we er niet uit? Dan kan je jouw vraag voorleggen aan het Tandheelkundig Informatie Punt. Die kan jou advies geven over welke stappen je kan ondernemen om jouw klacht op te lossen. Je doet dit via het speciale contactformulier op https://www.allesoverhetgebit.nl/contact/
  • Geschil
    Als je er ondanks de hulp van de klachtenfunctionaris niet uitkomt, kan je een beroep doen op de Geschilleninstantie Mondzorg. Dat kost €75,-. Bij de geschilleninstantie wordt jouw klacht door een commissie van vijf deskundigen beoordeeld. Die geeft een bindend oordeel over jouw klacht. De instantie kan een schadevergoeding toekennen tot maximaal 25.000 euro.
  • KNMT-Klachtregeling
    Is jouw klacht nog niet opgelost, dan kan je jouw klacht indienen bij de KNMT, de beroepsvereniging waar deze praktijk bij aangesloten is. Een onafhankelijke klachtenfunctionaris zal dan kosteloos tussen jou en ons bemiddelen, met als doel alsnog een oplossing te vinden.
  • Klacht
    Ondanks de inzet van onze medewerkers kan het voorkomen dat je vindt dat jij verkeerd of onzorgvuldig bent behandeld in onze praktijk. Het is van belang dat je iets met deze onvrede doet. Spreek ons hierover alstublieft aan, dan proberen we jouw klacht op te lossen.
  • Regel het online!
    Op de website van Infomedics (www.infomedics.nl) kan je veel zaken rondom de betaling van jouw rekening snel en eenvoudig regelen, denk bijvoorbeeld aan: ​ Status van uw betaling controleren Ga naar www.infomedics.nl. Je treft de rekeningchecker direct bovenaan de webpagina aan. Vul de omschrijving (cijferreeks) in die op rekening staat en controleer of jouw rekening is betaald. Als dit niet het geval is kan je direct betalen via iDEAL. Betalingsregeling treffen Infomedics hanteert een betalingstermijn van 30 dagen. Lukt het niet om op tijd te betalen, dan kan je kosteloos uitstel van betaling aanvragen. Ook kan je tegen kosten een betalingsregeling treffen. Online vind je ook meer informatie over het Infomedics Betaalplan. Veelgestelde vragen bekijken Als je een vraag hebt, kan je het antwoord daarop meestal vinden onder veelgestelde vragen. Anders kan je altijd contact opnemen met de Servicedesk van Infomedics. Heb je toch nog een vraag? Bel dan met de Servicedesk van Infomedics op telefoonnummer 036 - 20 31 900 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur).
  • Betalingsvoorwaarden
    In opdracht van ons verstuurt en incasseert Infomedics rekeningen voor de zorg die jij hebt gehad. Infomedics voldoet hierbij uiteraard aan alle (privacy) wet- en regelgeving, zowel de regels die van toepassing zijn op ons als zorgaanbieder, als aan de regels die vanuit de wet gelden voor Infomedics. ​ Wat zijn de belangrijkste betalingsvoorwaarden van uw rekening van Infomedics? Infomedics mag, als dit mogelijk is, jouw rekening declareren bij jouw zorgverzekeraar. Jij ziet een eventuele vergoeding altijd terug op de rekening. Infomedics verwacht dat jij de rekening betaalt vóór de vervaldatum zoals vermeld op de rekening. Als jij de rekening niet voor de vervaldatum hebt betaald, dan ben je in verzuim zonder dat daarvoor een nadere ingebrekestelling is vereist. Omdat je het uiteraard vergeten kunt zijn, krijg je een herinnering waarbij je wordt gevraagd de rekening alsnog te voldoen, binnen 15 dagen nadat je deze hebt ontvangen. Mocht de betaling binnen deze gestelde datum uitblijven, dan brengt Infomedics rente en incassokosten in rekening. Infomedics mag jouw betaling eerst in mindering brengen op de incassokosten, vervolgens op de in rekening gebrachte rente en tenslotte op het oorspronkelijke bedrag van jouw rekening. Houd er rekening mee dat, wanneer je een klacht indient of je inschrijft bij een andere zorgaanbieder, jouw rekening uiteindelijk nog steeds betaald moet worden. Jouw betalingsverplichting kan hierdoor niet worden opgeschort. De tandartsrekening is opgebouwd uit de verschillende prestaties die tijdens een behandeling hebben plaatsgevonden. Op de rekening staat elke prestatie omschreven met een code. Aan elke code is een tarief gekoppeld dat kan verschillen per tandartsenpraktijk.
  • Infomedics
    Je ontvangt jouw rekening van Infomedics In onze praktijk geven wij jou graag alle aandacht en goede zorg. Daarom werken wij samen met Infomedics voor het versturen en innen van onze rekeningen. Dit betekent dat jij een rekening voor de geleverde zorg krijgt via Infomedics. Vergoeding van jouw zorgverzekeraar Als jouw zorgverzekeraar een gedeelte van jouw rekening vergoedt, staat dit duidelijk op de rekening. Wat overblijft betaal jij aan Infomedics. Heb je een vraag over de hoogte van de vergoeding op jouw rekening? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar. Staat er geen vergoeding op de rekening? Betaal dan alles aan Infomedics en controleer daarna of je de rekening nog kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar.
  • Wat is de levensduur van kronen en bruggen?
    Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De duur van de behandeling is afhankelijk van de techniek die wordt toegepast. Normaliter kunt u uitgaan van 30 - 80 minuten.
  • Welke voedingsmiddelen maken mijn gebit geel?
    Voeding dat zuur is en intense kleuren heeft, verkleurt het gebit. Het gaat er niet alleen om hoeveel u van deze voedingsmiddelen nuttigt, maar ook om hoe vaak. Voedingsmiddelen die een effect hebben op uw gebit zijn: Augurken Azijn Bessen Bieten Citrusvruchten Cola Drop Granaatappels Ijskoffie Fruitsmoothie Kleurige soep Koffie Rode wijn Thee Tomatensaus Concrete tips: Vermijd zuur eten of drinken. Drink zure dranken door een rietje zodat het zuur de tanden niet aantast. Beperk tannine (zit in bijv. rode wijn, chocolade, zwarte thee). Vermijd eten met veel kleurstof. Beperk het aantal eet en drink momenten op een dag.
  • Wat houdt de nazorg in?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van het bleekeffect te genieten. Maak daarvoor een afspraak bij een van onze mondhygiënisten en preventieassistentes om hierover voorgelicht te worden.
  • Wordt de behandeling vergoed?
    Bleken van het gebit wordt als cosmetische luxe behandeling gezien en wordt over het algemeen niet vergoed. Uiteraard kan dit per verzekering verschillen dus u kunt voor de zekerheid navraag bij uw eigen verzekering doen.
  • Bleken mijn facings, vullingen, bruggen en kronen mee?
    Nee, facings, vullingen, bruggen en kronen kleuren niet mee. Bleken heeft hier dus geen effect op. Overleg altijd met uw tandarts/bleekspecialist voordat u gaat bleken.
  • Waarom worden er röntgenfoto’s gemaakt?
    Op 3 momenten worden röntgenfoto’s gemaakt, namelijk voorafgaand, gedurende en na de behandeling. De reden dat er 3 röntgenfoto’s gemaakt worden is omdat er op deze manier veel controle is op de behandeling en kan de genezing gemonitord worden.
  • Doet de behandeling pijn?
    De behandeling vindt plaats onder plaatselijk verdoving. De behandeling zelf is dus pijnvrij echter kan het zijn dat u napijn ervaart. Dit kan zo’n 3 a 4 dagen aanhouden en is goed te onderdrukken met een paracetamol. Heeft u vooraf de behandeling veel pijn? Dan is het vaak zo dat de kans op napijn groter is. Neem contact op wanneer er een zwelling optreedt of ernstige pijn. Dit komt in uitzonderingsgevallen voor.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Dit is afhankelijk van de complexiteit en de hoeveelheid wortelkanalen. Vaak varieert een behandeling van 30 minuten tot 2,5 uur. Mocht het nodig zijn dan kan de behandeling in meerdere afspraken worden gerealiseerd.
  • Verkleurt de tand/kies die behandeld wordt?
    In de meeste gevallen verkleurt de tand/kies niet, mocht dit toch voorkomen dan kan de tandarts dit vaak verhelpen. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden.
  • Is de behandeling pijnlijk?
    De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, u ervaart hier dus geen pijn van. Het kan wel zo zijn dat u enige napijn ervaart wanneer de verdoving uitgewerkt is, net zoals dat mogelijk is bij andere tandheelkundige behandelingen. In de meeste gevallen werkt de normale pijnmedicatie goed die we u ook als standaard voorschrijven voor deze ingreep.
  • Hoe betrouwbaar is de implantologie behandeling?
    De methode is vele jaren geperfectioneerd waardoor het een zeer betrouwbare behandeling is. Ruim 96% van alle implantologie behandelingen worden als geslaagd gekenmerkt.
  • Voor wie zijn implantaten geschikt?
    In principe zijn implantaten voor iedereen mogelijk zolang u gezond bent, een goede mondhygiëne heeft en het gebit volgroeid is. Een volgroeid gebit is bij meisjes rond hun 19e en bij jongens rond hun 24e. Soms is een vooroperatie nodig voor botherstel. Wanneer er niet genoeg bot aanwezig is dient dit hersteld te worden met een botopbouw procedure.
  • Hoe lang gaan implantaten mee?
    In principe is het mogelijk dat implantaten uw hele leven mee gaan, echter kunnen bepaalde factoren zoals mondhygiëne en levensstijl hier invloed op hebben. Binnen de tandheelkunde vormt het een van de meest duurzame behandelopties die we kunnen aanbieden. Regelmatig periodieke controle door de tandarts en de mondhygiëniste is een must om vroegtijdig eventuele problemen op te sporen.
  • Hoe duur is een implantologie behandeling?
    De exacte prijs kan pas worden afgegeven indien uw specifieke situatie beoordeeld is. Grofweg schommelt deze tussen de 1800 en 2500 euro inclusief kroon. Uiteraard wordt er altijd een offerte op maat gemaakt voordat we starten met de behandeling zodat u van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten. Doordat er tussen plaatsen van het implantaat en het plaatsen van de kroon meestal een wachttijd (inheel tijd) is van enkele maanden is het goed mogelijk de kosten “uit te smeren“ over meerdere verzekeringsjaren. Zo kan een kostbare behandeling toch behapbaar worden voor veel mensen.
  • Hoe duur is een prothese?
    Eens in de 5 à 7 jaar heeft u recht op een nieuwe prothese via de zorgverzekering. Normaal gesproken vergoedt de zorgverzekeraar 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw eigen bijdrage, dit betaalt u zelf of u moet daarvoor een aanvullende tandartsverzekering hebben. Vanuit uw eventuele aanvullende tandartsverzekering wordt dan een extra deel vergoed, hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar en de voorwaarden uit de aanvullende verzekering. Een nieuwe prothese wordt wel ingehouden van het eigen risico wat u heeft.
  • Hoe lang gaat de prothese mee?
    De levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact met ons op te nemen. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis (voering) worden hersteld.
  • Heeft u bijvoorbeeld een klikprothese in uw onderkaak?
    Dan gelden er andere vergoedingen, de eigen bijdrage is dan 17%. Bij een gedeeltelijk kunstprothese vinden er geen vergoedingen vanuit de basisverzekering plaats. U betaalt deze dus zelf OF u heeft een vergoeding door uw aanvullende tandartsverzekering. Het is dus niet meteen te zeggen wat uw prothese gaat kosten. Uiteraard kunnen wij u daarvoor van te voren informeren middels een begroting.
  • Hoe vaak moet ik op controle komen?
    Om de prothese en de slijmvliezen te beoordelen blijft het gewenst om ongeveer twee keer per jaar op controle te komen.
  • Hoe duur is een facing?
    Een facing van porselein is duurder dan een facing van composiet. Vraag uw behandelend tandarts altijd welke kosten in rekening gebracht worden, dit verschilt per persoon.
  • Hoe lang gaat een facing mee?
    Een facing van composiet gaat gemiddeld 5-10 jaar mee, een facing van porselein gaat vaak 15-20 jaar mee.
  • Hoe dik is een facing?
    Een facing is enkele tienden millimeter dik, hierdoor dient er ongeveer een halve millimeter van het tandglazuur afgeslepen te worden, tenzij de tand al wat naar binnen staat.
  • Hoe vaak moet ik langskomen voor een facing?
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
  • Kunnen facings verkleuren?
    Ja, (veel) roken, koffie en thee werkt verkleuring in de hand. Daarnaast kan een facing ook slijten wanneer u veel tandenknarst of op uw nagels bijt. Een beschadigde/verkleurde facing kan altijd weer gerepareerd of vervangen worden.
  • Wat is de levensduur van de inlay of onlay?
    Afhankelijk van gekozen materiaal kan een inlay of onlay tot wel 30 jaar zitten.
  • Van welk materiaal wordt mijn inlay of onlay gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof inlays te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Mijn kind heeft nooit problemen met zijn/haar gebit, is deelname aan Gewoon Gaaf nog steeds nuttig?"
    Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, ook voor kinderen die nooit gebitsproblemen hebben. Gewoon Gaaf zorgt voor bewustwording van hoe belangrijk een goede mondhygiëne is, en hoe dit uitgevoerd kan worden. Het geeft dus handvaten waar het kind zijn/haar hele leven profijt van kan hebben.
  • Wat is de rol van mij als ouder?
    Tijdens de afspraken bij ons krijgt u adviezen met betrekking tot tandenpoetsen en voeding. Een kind kan tot zijn/haar 10e levensjaar vaak nog niet goed zelfstandig tandenpoetsen. Daarom is uw rol om 1x per dag het gebit van uw kind te poetsen gebaseerd op de door ons gegeven poetsinstructies.
  • Mijn kind heeft toch een zwak gebit?
    Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit Gewoon Gaaf.
  • Wat zijn de kosten van Gewoon Gaaf?
    Tot het 18e levensjaar van kind zijn alle tandheelkundige kosten vergoed (uitgezonderd van orthodontie). Kosten hoeven de weg naar een gezond gebit dus niet in de weg te staan.
  • Hoe kan mijn kind meedoen aan Gewoon Gaaf?
    U kunt contact opnemen met ons en aangeven dat u met uw kind wilt meedoen aan deze preventiemethode. Vervolgens krijgt u bij de eerstvolgende afspraak meer concrete informatie met betrekking tot deze methode.
  • Gewoon Gaaf, hoe dan?"
    Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd of daarin gestimuleerd wordt zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem uw kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar ons en begin direct met tandenpoetsen. Samen met ons kan u het gebit van uw kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?
  • Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?
    Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.
  • Mijn kind kan er toch niets aan doen dat hij/zij een gaatje krijgt? Dat overkomt hem/haar toch?
    Niet waar! U en uw kind kunnen gaatjes in het gebit van uw kind voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in het gebit heeft u zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus Gewoon Gaaf houden.
  • Bij welke behandelingen kan lachgassedatie worden toegepast?
    In principe kan bij elke behandeling lachgassedatie worden toegepast, echter het wil wel eens voorkomen dat een behandeling langer duurt dan een uur. In dit geval zal de behandelend tandarts kijken naar de omstandigheden en u adviseren wat het beste is in uw geval. Elke situatie is anders en daar dient passend op gereageerd te worden.
  • Ik ben verkouden, kan ik dan nog steeds met een lachgassedatie behandeld worden?"
    Dat hangt ervan af. Als neusspray helpt met het doorgankelijk krijgen van uw neusluchtwegen dan zou een lachgasbehandeling mogelijk zijn, maar wanneer dit niet lukt dan kan de lachgasbehandeling niet doorgaan. Zorg ervoor dat u op tijd de behandeling afzegt om eventuele kosten die in rekening kunnen worden gebracht te vermijden.
  • Werkt een lachgassedatie pijn verminderend?
    Nauwelijks, wat u wel zult merken is dat u zich snel aangenamer en meer ontspannen zult voelen dan normaal. Er is echter nog wel een verdoving nodig tegen te pijn van de behandeling. U zult echter wel merken dat verdoven minder gevoelig is door de meer ontspannen sfeer.
  • Wat zijn de bijwerkingen van een lachgassedatie?
    Het wil nog wel eens voorkomen dat u zich een beetje moe voelt na de behandeling. Daarom adviseren wij u in dat geval in de wachtkamer even (een kwartiertje) tot uzelf te komen voordat u weer deelneemt aan het verkeer.
  • Wat is een lachgas tandarts?
    Niet elke tandarts kan een lachgas behandeling uitvoeren. Een lachgas tandarts is een tandarts die ook daadwerkelijk hierin opgeleid is en deze behandeling mag uitvoeren. Deze tandarts zal uitgebreid de tijd nemen om u hierover te informeren en u geruststellen.
  • Is een lachgassedatie schadelijk?
    Nee, in de mate waarin lachgas wordt toegediend (lage concentratie) en de duur (niet langer dan een uur), is lachgassedatie niet schadelijk voor de gezondheid. Wel wordt geadviseerd om geen lachgassedatie te gebruiken tijdens zwangerschap.
  • Moeten alle kiezen worden geseald?
    Nee niet alle kiezen hoeven te worden geseald, de tandarts/mondhygiënist kan beoordelen welke kiezen moeten worden geseald. Uitsluitend de kiezen met de diepere groeven worden geseald. Ook andere factoren bepalen mede of een sealant op zijn plaats is. Bv het niveau van mondhygiëne.
  • Kan ik direct weer eten en drinken?
    Ja eten en drinken kan na de behandeling weer probleemloos, net als tandenpoetsen.
  • Doet de behandeling pijn?
    Nee de behandeling doet geen pijn omdat er niet hoeft te worden geboord.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De behandeling is vrij kort. Het duurt doorgaans enkele minuten per kies.
  • Hoe lang blijft de kies beschermd?
    De sealants zijn niet zo sterk als vullingen, dus ze kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Dit is verder geen probleem omdat er met gemak weer een klein laagje lak op de sealants aangebracht kan worden.
  • Moet mijn kind nog wel 2x per dag tandenpoetsen?
    Ja, de sealant zit uitsluitend in het kauwvlak! Dit is een voorkeursplaats voor het ontwikkelen van gaatjes, maar er zijn meer vlakken aan een kies die we niet kunnen sealen. Een goede mondhygiëne is dus een vereiste om het gebit gezond te houden. Blijf dus goed poetsen om gaatjes te voorkomen.
  • Het gebit van mijn kind is gevoelig voor gaatjes, moet mijn kind meer fluoride toegediend krijgen?"
    Een extra poetsbeurt is de makkelijkste oplossing om aan meer fluoride te komen. Daarnaast kan een extra fluoridebehandeling bij de tandarts gaatjes vertragen of voorkomen. *Overleg de extra fluoride inname altijd met uw tandarts of mondhygiënist.
  • Zit er fluoride in eten en drinken?
    Ja fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis. Dit helpt bij de bescherming van tanden en kiezen echter zit er een te lage concentratie fluoride in eten en drinken voor een echt goede bescherming. Daarom zit er fluoride in tandpasta zodat u dagelijks toch met de juiste hoeveelheid fluoride in contact komt.
  • Hoe duur is een beugel?
    Orthodontie zit niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten. Vraag altijd uw behandelaar naar de opties, behandelplan en begroting.
  • Hoe lang moet ik een beugel dragen?
    De duur van de behandeling en het resultaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste zijn gebitsontwikkeling, de groei, het aanpassingsvermogen, het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt van invloed. Daarnaast is voor het bepalen van de duur van de behandeling belangrijk of de stand van de kaken goed is of niet. Bij kinderen kan bijvoorbeeld een voorbehandeling nodig zijn om eerst de stand van de kaken te corrigeren (blokbeugel). Daarna kunnen de tanden zelf rechtgezet worden. Na de behandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de behandelaar vaak een retentiebeugel of spalk te dragen.
  • Wat betekent de afkorting CEREC?
    CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tanden en kiezen die gerestaureerd dienen te worden aan de stoel, dus in 1 zitting zonder tussenkomst van tandtechnieker uit het hoogwaardig esthetische porselein.
  • Is CEREC een CAD/CAM-systeem?
    Het CEREC-systeem is een CAD/CAM-systeem. CAD/CAM staat voor Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing en komt erop neer dat de restauratie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat de restauratie wordt geslepen, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie virtueel geplaatst. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de informatie over inlays en onlay’s.
  • Is CEREC duur?
    Wij noemen CEREC liever duurzaam. Zie het volgende voorbeeld mbt. een inlay: Beter 1 keer goed doen dan starten met een te grote kunststof vulling, deze meerdere keren moeten repareren en vervolgens een zenuwkanaalbehandeling introduceren door het veelvuldig werk aan 1 element. Overall bent u dan goedkoper uit met een CEREC inlay die in de meeste gevallen vele jaren probleemloos functioneert.
  • Kan ik ook eten met de zgn try-in?
    Nee, de try-in is uitsluitend bedoeld voor het beoordelen van de nieuwe situatie, u kunt er niet mee eten.
  • Voor wie is Digital Smile Design geschikt?
    Eigenlijk voor iedereen met een volgroeid gebit die ontevreden is over uiterlijke kenmerken, met name wanneer het meerdere elementen betreft.
  • Is DSD Duur?
    DSD is een manier om gestructureerd tot uw “perfecte“ glimlach te komen. U gaat hier de rest van uw leven van genieten. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Voor iedereen ligt dit een beetje anders, maar wij vinden in het totaal, ten opzichte van alle kosten die vaak gepaard gaan met een totaal plan voor uw gebit, de opstart kosten van waaruit het totaal plan ontstaat (de DSD) heel redelijk. Vraag uw tandarts naar de details.
  • Ik heb een prothese, is DSD ook iets voor mij?"
    Jazeker, middels DSD kunnen we u ook helpen aan uw ideale lach.
  • Word ik beperkt in wat ik mag eten tijdens de behandeling?
    Nee, vergeleken met andere beugels wordt u met de AirSmile behandeling niet beperkt in wat u kan eten. Daarnaast zijn uw tanden en kiezen makkelijk schoon te maken met tanden poetsen en flossen na elke maaltijd, aangezien de aligners makkelijk uit te nemen zijn.
  • Hoe lang moet ik de aligners dragen?
    U dient de aligners 22 uur per dag te dragen, en na elke twee weken krijgt u weer een nieuwe aligner die uw gebit iets dichter bij het gewenste resultaat brengt. Op eet en drink momenten zijn de aligners snel en gemakkelijk uit te nemen.
  • Kan iedere tandarts een AirSmile behandeling uitvoeren?
    Nee, alvorens een tandarts dit mag doen dient deze tandarts daar een opleiding toe te volgen. DentalDynamic heeft de juiste tandarts kennis en kunde in huis om deze AirSmile behandeling uit te mogen en kunnen voeren.
  • Hoe reinig ik de aligner?
    U dient de aligner elke dag met een borstel te poetsen en te spoelen in lauw water. Verder is het van belang dat u elke keer na een eetmoment uw tanden poetst voordat u de aligner weer plaatst.
  • Kan ik roken tijdens de behandeling?
    Roken wordt afgeraden tijdens het dragen omdat dit de aligner kan verkleuren waardoor er donkere vlekken ontstaan.
  • Hoe lang duurt het voordat mijn tanden en kiezen recht staan?
    Dit is afhankelijk van uw specifieke behoeften. Vraag altijd aan uw tandarts hoe lang het duurt totdat uw gewenste resultaat behaald zal zijn.
  • Hoe lang heb ik last van de extractie?
    De eerste 3-5 dagen zijn het hevigst gezien de pijn. Hierna neemt de pijn af, echter kan de pijn nog zo’n twee weken aanhouden. Dit wordt als ‘zeurderige’ pijn ervaren. Meestal treedt na 2 weken duidelijk herstel op en na 3 weken zou u alles weer normaal moeten kunnen doen.
  • Ik heb een vieze geur in mijn neus, is dat normaal?"
    Wanneer er een kies in uw bovenkaak is getrokken, en u ervaart een vieze geur in uw neus, neem dan contact met ons op.
  • Ik voel iets scherps, wat is dat?"
    Botsplinters ontstaan soms nadat de kies/tand getrokken is. Deze worden door het lichaam afgestoten. Voelt u iets scherps? Neem dan contact op met ons zodat wij dit kunnen verwijderen.
  • Kan ik alles eten en drinken?
    Er zijn bijna geen beperkingen wat betreft eten en drinken, echter zal dit de eerste dagen wat ongemak geven, zie ook onze tips voor na extracties.
  • De hechting is na twee weken nog niet weg, wat moet ik nu doen?"
    Gemiddeld genomen lost de hechting binnen twee weken op, soms komt het voor dat dit langer duurt. Heeft u last van deze hechting? Neem dan contact op met ons, dan wordt uw hechting verwijderd.
  • Mijn hechting komt/zit los, is dat erg?"
    Na een aantal dagen kan het zijn dat de hechtingen al wat losser gaan zitten of zelfs verdwijnen. Dit is meestal geen enkel probleem. Bij twijfel kunt u ons altijd even bellen.
  • Hoe lang moet ik op het gaasje bijten na de behandeling?
    Ongeveer een kwartier tot een 1/2uur.
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Kan ik ook alleen langs komen als ik klachten heb?
    U kunt ervoor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als u klachten heeft. Echter, dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis (zware tandvleesontsteking) langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.
  • Hoe lang blijft een vulling zitten?
    Gemiddeld gezien gaan vullingen van composiet 3-10 jaar mee. Deze levensduur wordt sterk beïnvloed door uw eet- en drinkpatroon, mondhygiëne niveau en mogelijk aanwezige knars en of klemgewoontes.
  • Kunnen mijn vullingen verkleuren?
    Ja, door bijvoorbeeld roken en veel koffie en thee te drinken kan uw vulling verkleuren naar donkerder tinten. Een oppervlakkige verkleuring kan vaak met polijsten opgelost worden, mocht dit niet helpen kan de vulling vervangen worden door een nieuwe. Ook verkleuren vullingen niet mee bij een bleekbehandelingen. Het kan daarom noodzakelijk blijken om na een bleekbehandeling aanwezige vullingen te vernieuwen.
  • Hoe verzorg ik een kies met een vulling erin?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van uw vullingen te genieten. Verzorg uw tanden/kiezen met vullingen net zoals uw andere tanden en kiezen. Bekijk op onze pagina mondhygiëne het belang hiervan
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Met welke materialen kan ik mijn gebit het beste onderhouden?
    Ieder gebit is anders, ieders voedingspatroon of leefwijze is anders. Voor een goed advies is een individuele instructie van belang. Dit wordt gedaan door onze mondhygiënistes/(paro)preventieassistentes op basis van een afspraak.
  • Worden de kosten vergoed?
    De kosten voor deze ingreep worden volledig vergoed door uw verzekeraar.
  • Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
    1 behandeling is in principe voldoende.
  • Alternatieven
    Je kan er voor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als je klachten hebt. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt. Bespreek met je tandarts hoe vaak jij een periodieke controle nodig hebt.
  • Voordelen
    Kostenbesparend Voortijdig herkennen van aandoeningen aan het gebit zorgt ervoor dat er tijdig kan worden ingegrepen om uitgebreidere en duurdere (herstel)behandelingen te voorkomen. Behoud van eigen tanden en kiezen Voortijdig herkennen van aandoeningen zorgt ervoor dat tanden en kiezen kunnen worden gered van extractie, zodat u deze kan behouden. U wilt toch zo lang mogelijk uw eigen gebit behouden? Herkenning aandoeningen Tijdens de periodieke controle kunnen aandoeningen aan uw lichaam ontdekt worden. Een droge mond kan bijvoorbeeld duiden op suikerziekte, blaasjes kunnen wijzen op bijwerkingen van geneesmiddelen.
  • Behandeling
    Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan je ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts.
  • Thuisbleekmethode
    De meest gebruikte manier om je tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts je mond onderzoeken om te beoordelen of je mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van je gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om je tanden passen. De mondzorgverlener zal je laten zien hoe je een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe je de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt je de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt je de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak je de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen je tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.
  • Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener
    De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.
  • Hoe ontstaan gele tanden?
    De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.
  • Andere bleekmethodes
    Er zijn ook andere manieren om je tanden te bleken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een laser. Het voordeel van de methode met de bleeklepels is echter dat je meer controle hebt over het uiteindelijk kleurresultaat.
  • Voordelen
    .
  • Alternatieven
    Het trekken van een tand of kies gebeurt meestal alleen als er geen andere mogelijkheid is.
  • Wanneer wordt er een tand of kies getrokken?
    Een tand of kies wordt getrokken als het niet meer mogelijk is om deze te behouden. Dit kan door bijvoorbeeld een ernstige tandvleesaandoening waardoor de kies niet meer vast staat in het kaakbot, een tand te veel is aangetast door tandbederf, of dat er door een (onge)val een tand zover is afgebroken dat het niet meer te herstellen valt. Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien. Het kan ook zijn dat het nodig is om kiezen te trekken als er sprake is van ruimtegebrek. Dit valt dan vaak samen met een beugelbehandeling.
  • Behandeling
    Voor de behandeling wordt er eerst een foto gemaakt. De tandarts kan dan zien hoe de wortels lopen en of er bijvoorbeeld een risico is dat de kies afbreekt. Ook zal hij bekijken of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of dat hij je verwijst naar een kaakchirurg. Uiteraard word je voor het trekken van de tand of kies goed verdoofd. De tandarts wrikt de kies eerst een beetje los en daarna wordt de kies er uit getrokken. Soms splitst de tandarts de kies eerst en wordt de kies er in delen uitgehaald. Het kan zijn dat de tandarts het nodig vindt om de wond te hechten.
  • Risico's
    Het trekken van een tand of kies is een veel voorkomende behandeling, maar niet altijd zonder risico’s. De tandarts zal van te voren de risico’s inschatten en bepalen of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of verwijzing nodig is. Als de wortelpunten bijvoorbeeld dicht bij de zenuwbaan ligt, kan deze (onherstelbaar) beschadigd raken. Tijdens een behandeling kan het ook anders lopen dan verwacht. De tandarts staakt dan de behandeling en verwijst je alsnog de kaakchirurg. Het komt ook wel eens voor dat er na het trekken een opening van de mondholte naar de neusbijholte (antrumperforatie) is ontstaan. Ook dan wordt je verwezen naar de kaakchirurg die de ontstane opening weer dichtmaakt. Volg na de behandeling altijd de instructies van de tandarts op. Het kan zijn dat je na de behandeling kleine stukjes bot voelt uitsteken. Dit kan geen kwaad. De tandarts kan dit eventueel verwijderen. Neem bij een bloeding die niet stopt, koorts, hevige pijn of zwelling altijd contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een facing kan van composiet (vulmateriaal) of van porselein gemaakt worden.
  • Behandeling
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig. Het plaatsen van een porseleinen facing Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over je tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van je afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen. Het plaatsen van een composieten facing Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van je tanden past.
  • Risico's
    Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden of door (mond)gewoonten zoals nagelbijten, knarsen en klemmen kan het zijn dat de facing los komt of breekt. Neem dan altijd contact op met je tandarts. Neem ook contact op met je tandarts als je na het plaatsen van de facing klachten houdt die na een paar dagen niet over gaan.
  • Alternatieven
    Vulling Kroon Beugel Bleken
  • Wanneer heb je een facing nodig?
    Een facing wordt meestal gemaakt om het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen je tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.
  • Behandeling
    Als het nodig is dan verdooft de tandarts je eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.
  • Risico's
    Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.
  • Alternatieven
    Beginnend tandbederf in de tandhals of melktand kan soms door extra goed te reinigen en fluoridegebruik worden gestopt. Vraag aan je tandarts of dit bij jou een mogelijkheid is.
  • Wanneer heb je een vulling nodig?
    Je tand of kies kan gevuld worden als je een gaatje (tandbederf) hebt of als je kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat je weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als je tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen je tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Je tandarts kan de tandhals dan afdenken met een vulling.
  • Soorten vullingen
    In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld. Amalgaam (zilverkleurig) is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als vulmiddel. Amalgaamvullingen zijn erg slijtvast en wordt gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen. De laatste jaren wordt er steeds minder met amalgaam gevuld.
  • Effect van een röntgenfoto
    Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Hiermee kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak tot behandelen of zo mogelijk het volgen van het ziekteproces (monitoren). Dit verkleint de kans op ongewenste schade door een voortschrijdend ziekteproces (bijvoorbeeld tandbederf of verlies aan botweefsel) of onnodige behandeling.
  • Uitvoering röntgenfoto
    Voor het maken van een röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op het te fotograferen deel van je gebit. Vervolgens wordt het apparaat kort ingeschakeld en komt er röntgenstraling uit het apparaat. De straling wordt opgevangen door de röntgenfoto. Afhankelijke van de doordringbaarheid van het weefsel kleurt de foto zwarter. Ook een mondhygiënist kan röntgenfoto’s maken in opdracht van en onder toezicht van de tandarts.
  • Risico's röntgenfoto's
    Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. De hoeveelheid straling waaraan we worden blootgesteld verschilt per gebied. In Nederland ontvangen we minder straling dan in bijvoorbeeld hooggelegen en bergachtige oorden. Bij het maken van röntgenfoto's bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die je oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico's van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.
  • Alternatieve behandeling
    Als bij mondonderzoek of bij screening voor tandbederf blijkt dat extra informatie gewenst of noodzakelijk is, maakt de tandarts een röntgenfoto. Er is geen alternatief voor deze behandeling.
  • Wat zijn röntgenfoto's?
    Röntgenfoto's zijn foto's die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto's worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.
  • Waarom maakt een tandarts röntgenfoto's?
    De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook 'in' de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Maar ook om te controleren of een implantaat goed zit of dat een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is. Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto's gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.
  • Röntgenfoto's tijdens de zwangerschap
    In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling zal dus niet in de buurt komen van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts bekend is met je zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.
  • Behandeling
    1. Een eerste bezoek aan de orthodontist of beugeltandarts De tandarts heeft gezegd dat jij of je kind mogelijk een beugel nodig heeft. De tandarts kan in een aantal gevallen zelf behandelen, maar kan je ook door verwijzen naar een beugeltandarts of orthodontist. Waarop een eerste afspraak volgt. 2. Het vooronderzoek Om een analyse, behandelplan en begroting te kunnen maken, heeft de behandelaar gebitsmodellen en foto's nodig. 3. Vervolgafspraak Het behandelplan: hierin staat welk type beugel er wordt geplaatst en hoe lang de beugel gedragen moet worden. Dit is altijd een indicatie. Want de duur hangt af van of de beugel genoeg gedragen wordt. En bij kinderen speelt de wisselfase en groei ook nog een rol. De begroting: hierop staan de behandelcodes die horen bij de voorgestelde behandeling. Het kan zijn dat er meerdere beugels nodig zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Iedere beugel die geplaatst wordt en de afspraken die daar bij komen kijken, staan op de begroting. En als er sprake is van techniekkosten dan staan die er ook op. Zijn er techniekkosten gemaakt, maar ontbreekt het bedrag? Dan kan de orthodontist de kosten voor je navragen bij zijn tandtechnisch laboratorium of leverancier. Je ontvangt een rekening voor het vooronderzoek en het vervolgconsult. De volgende rekening valt op de mat als de eerste beugel wordt geplaatst. In de maand daarna wordt het eerste beugelconsult uitgevoerd en berekend. De behandelaar spreekt met je af hoe vaak je op een beugelconsult wordt verwacht. Het beugelconsult mag maar 1 keer per maand berekend worden, ondanks eventueel meerdere bezoeken in dezelfde maand. 4. De behandeling De behandeling wordt uitgevoerd zoals dat besproken is tijdens het vervolgconsult. Als de behandeling niet gaat zoals gepland en het duurt langer en de kosten zijn hoger, dan wordt je daar op tijd over geïnformeerd door de behandelaar. Het kan voorkomen dat er opnieuw foto's gemaakt moeten worden. Soms wil de orthodontist tussentijds weten hoe de stand van zaken in je mond is. 5. Einde van de behandeling Als de behandeling klaar is, wordt de beugel verwijderd. 6. Nacontrole De behandelaar zal je na de beugelbehandeling nog een aantal keren willen zien om te controleren of het resultaat behouden blijft. En om te kijken of de retentieapparatuur nog goed zit.
  • Wanneer heb je een beugel nodig?
    Een beugel zet scheve tanden weer recht. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat je goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Mondgewoonten zoals duimen en tongpersen of het gebruik van een fopspeen veranderen de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen. Maar ook vroegtijdig verlies van een melktand of –kies door een ongeval kan de ontwikkeling en groei van de mond belemmeren. Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.
  • Risico's
    In het begin moet je aan een beugel wennen. Eten kan pijnlijk zijn en soms drukt de beugel tegen je kaak, tong of wang. Na 1 tot 2 weken ben je meestal gewend aan je beugel. Als de beugel wordt bijgesteld, kan je wel weer wat last krijgen. Als je je gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan je tandvlees wat terug trekken. Krijg je klachten aan je kaakgewricht? Meld dit dan bij je behandelaar. Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van je beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt als de behandeling wordt beëindigd.
  • Alternatieven
    Facings Kronen
  • Alternatieven
    Vulling Facing Trekken tand of kies
  • Wanneer heb je een kroon nodig?
    Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een kroonbehandeling. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen of dat je tand gevoelig is. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
  • Alternatieven
    Kroon op implantaat Beugel Gedeeltelijk kunstgebit
  • Wanneer heb je een brug nodig?
    Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een brugbehandelingen zelf. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen aan de brug of dat je tanden gevoelig zijn. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Een brug bestaat uit meerdere delen en vaak zijn er minimaal 2 eigen tanden of kiezen die dienen als pijler voor de brug. Als er met 1 van de pijlers een probleem ontstaat die niet verholpen kan worden, dan is de kans aanwezig dat de hele brug verloren gaat.
  • Materialen
    Een brug kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de brug moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een brug van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de brug is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige brug. Een metalen brug is zeer sterk en slijtvast.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken. Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodbrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.
  • Soorten bruggen
    Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden. Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy. Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).
  • Wanneer heb je een implantaat nodig?
    Als je een tand of kies mist, of als meerdere tanden of kiezen ontbreken in je mond, kan implantologie een passende behandeling zijn. Bij het ontbreken van een enkel element wordt doorgaans 1 implantaat geplaatst. Na een zogenoemde 'bot ingroeiperiode' wordt er een kroon op geplaatst, een implantaatkroon. Als er meerdere tanden/kiezen naast elkaar ontbreken, kan implantologie worden gebruikt om een uitneembaar klikframe te verankeren. Maar er kunnen ook meerdere implantaten worden geplaatst, waarop een implantaatbrug wordt geplaatst. Die zit net als een implantaatkroon vast in je mond en functioneert zoals normale tanden of kiezen. Heb je een kunstgebit en is er weinig houvast in je kaak waardoor het kunstgebit loskomt met het kauwen, dan kunnen 2, 4 of 6 implantaten worden geplaatst. Daarna wordt een volledige kunstgebit gemaakt dat vastklikt op de implantaten. Zo'n klikgebit is net als een klikframe uitneembaar, zodat je het dagelijks goed kunt reinigen.
  • Behandeling
    Voorafgaand aan het plaatsen van implantaten dient een uitvoerig tandheelkundig onderzoek plaats te vinden door de implantoloog. Bij implantologische behandeling is de medische - en tandheelkundige gezondheid namelijk van invloed op het succes van de behandeling. In zo'n vooronderzoek worden onder andere door middel van visuele inspectie en aanvullend röntgenonderzoek de botkwaliteit en de botkwantiteit beoordeeld. Dit wordt gedaan nadat de kies of tand is getrokken, maar bij voorkeur is de desbetreffende kies of tand nog aanwezig. Een implantaat kan in uitzonderlijke gevallen direct worden geplaatst, na het trekken van de tandwortel. Vaak wordt een tand of kies eerst getrokken en wordt 8-12 weken de botgenezing afgewacht, voordat het implantaat wordt geplaatst. Als een tand of kies al een lange tijd ontbreekt, kan er onvoldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat te verankeren/te plaatsen. Meestal kan er met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot, bijvoorbeeld uit je bekkenkam of elders uit je kaak. Na 4-12 maanden, afhankelijk van de situatie en genezing, kan het implantaat worden geplaatst. Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan de kroon, brug of het klikgebit worden gemaakt. Een implantaat wordt in 1 of in 2 fasen geplaatst. Bij 1 fase is het afdekschroefje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fase wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees weer over het implantaat gelegd. Als het implantaat is ingegroeid, wordt er een klein sneetje in het tandvlees gezet en dan wordt het healing abutment geplaatst.
  • Alternatieven
    Brug Gedeeltelijk kunstgebit Kunstgebit
  • Risico's
    De kans dat een implantaat goed vastgroeit is zeer groot. Goed tandheelkundig onderzoek door je behandlaar voorafgaand aan de behandeling, maakt kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit met het kaakbot. Dan moet het worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als je rookt.
  • Behandeling
    Zorg ervoor dat u regelmatig met uw kind bij de tandarts of mondhygiënist(e) komt. Het doel is namelijk om het kind spelenderwijs aan de tandarts te laten wennen. Wij kunnen ten alle tijde een ‘wenafspraak’ inplannen. Hoe regelmatiger u komt, des te fijner het voor het kind is. De tandarts raadt dan ook aan om vanaf het doorbreken van de eerste tand al naar de tandarts te komen. Wellicht is kijken in de mond dan niet helemaal mogelijk maar het geven van preventieve adviezen is in deze periode van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het gebit van uw kind. Met behulp van een spiegeltje of een tandenborstel beginnen we om bijvoorbeeld eerst met het tellen van de tandjes.
  • Verzekering
    Kindertandheelkunde valt tot 18 jaar in de basisverzekering en is dus volledig vergoed. Ons advies is om minimaal elk half jaar voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist(e) te gaan ook al gaat u zelf 1x per jaar. In sommige situaties is het nodig uw kind vaker te zien. Bijvoorbeeld wanneer de kans op het ontstaan van gaatjes groot is.
  • Voorkomen van angst
    Belonen Beloon uw kind wanneer het zich flink gehouden heeft. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Ga met uw kind mee Ga als ouder altijd mee op controle wanneer uw kind jong is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Praat over de tandarts thuis Praat met uw kind over het bezoek aan de tandarts maar doe geen valse beloftes zoals:‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen. Hoe eerder hoe beter Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder uw kind in contact komt met de tandarts, dat de kans kleiner is dat er angst voor de tandarts ontwikkeld wordt.
  • Risico's
    Een sealant biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Twee keer per dag goed poetsen met fluoridetandpasta is nog steeds nodig, ook bij de gesealde kiezen. De lak kan in het begin een beetje vieze smaak afgeven en bij het dichtbijten wat vreemd aanvoelen. Dit gaat snel over. De tandarts controleert tijdens de periodieke controle of de sealants nog heel zijn en goed vast zitten. Soms is het nodig om een sealant te vervangen.
  • Wanneer is sealen nodig?
    Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo voorkom je dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken. Poetsen kan dan pijnlijk zijn en het glazuur moet nog uitharden. Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Je tandarts kan je adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.
  • Behandeling
    Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. De kiezen worden daarna ruw gemaakt met een zuur middel (ets). De fissuurlak kan zo goed hechten aan de kies. Na het inwerken wordt de ets weggespoeld en de kies droog geblazen. Vervolgens wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies.
  • Alternatieven
    Sealen van het gebit is een preventieve behandeling om gaatjes te voorkomen. Je kan altijd afzien van een voorgestelde preventieve behandeling. Vraag dan wel aan je tandarts wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.
  • Eerste tandje? Naar de tandarts!
    Om u en uw kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat u uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Neem uw kind mee als u bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leert u al vroeg de juiste voedings- en poets gewoonten voor uw kind. Als uw kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Uw behandelaar geeft aan wanneer uw zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen.
  • Beloning: een gaaf gebit
    Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van uw kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft uw kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft er niet of nauwelijks geseald te worden. Bovendien kan uw kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!
  • Tandenpoetsen en napoetsen
    Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht u en uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tandenpoetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u ook gelijk duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.
  • Individuele preventie
    Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar samen met zijn of haar ouders/verzorgers. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij of zij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn/haar gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we u en uw kind weer in de praktijk willen terugzien. Soms zullen bijvoorbeeld de kiezen extra worden beschermd (sealen) of wordt er een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder kind en zijn of haar mondhygiëne.
  • Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte
    Gedragsziekten, de naam zegt het al, kan u met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als u weinig suiker gebruikt en zorgvuldig uw tanden poetst met fluoridetandpasta. Wij begeleiden u en uw kind daarbij met Gewoon Gaaf.
  • Eerste tandje? Poetsen!
    Begin direct met tandenpoetsen zodra u het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden 1x per dag met fluoride peutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoride peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoride peutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. U kan ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
  • Kleuren
    Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kunt u dus precies zien waar nog tandplak zit. Uw kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter na poetst. De mondzorgverlener laat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint u hoe u op die lastige plekken beter kunt poetsen. Ook wijst hij/zij u op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. Pas dan kan u goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als u zorgvuldig poetst, kan u die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
  • Voordelen
    Wat is het voordeel van een kinderkroon ten opzichte van alternatieve behandelingen? Wij verkiezen deze methode ten opzichte van vullingen. Bij het plaatsen van een kroon hoeft er niet geboord en ook niet verdoofd te worden. De kronen kunnen tevens blijven zitten tot de tanden worden gewisseld. Dit is uiteindelijk minder belastend voor het kind.
  • Het principe
    ‘Eén keer en nooit meer’ is het principe, oftewel, deze behandeling voorkomt meerdere restauratieve behandelingen aan hetzelfde melkelement. Hierdoor wordt de belasting voor het kind geminimaliseerd.
  • Behandeling
    Tijdens de eerste afspraak vertellen wij de kinderen dat ze hele sterke prinsessen- of piraten kiezen krijgen. Tussen de te behandelen kiezen worden separatie elastiekjes geplaatst om ruimte te laten ontstaan tussen de te behandelen kies. Deze elastiekjes dienen minimaal 4 uur te blijven zitten. Met de elastiekjes tussen de kiezen kan er ‘normaal’ worden gegeten en tanden gepoetst. Bij de volgende afspraak worden de elastiekjes verwijderd, en wordt er gekeken welke maat kroon op de te behandelen kies past. In het kroontje wordt vervolgens 'tandenlijm' geplaatst en als een dopje over de kies geplaatst. Het kind dient zo hard mogelijk te bijten, zodat de lijm zich goed kan hechten aan de kies. De tandarts kan ook op de kies ‘drukken’. De behandeling is dan afgerond en kan het kroontje blijven zitten tot de tanden worden gewisseld.
  • Proefprothese
    Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in je mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij je vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoef je niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.
  • Schoonmaken van de prothese
    Als je een prothese hebt, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om je prothese schoon te houden: Reinig de prothese dagelijks; Voor het reinigen van je prothese kun je gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Het is van belang dat je de prothese afspoelt voordat je hem terug in de mond plaatst; Maak je prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als je hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd; Poets je kaak en tong met een gewone tandenborstel; Heb je je prothese niet in je mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel; Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor je prothese.
  • Materiaal van de prothese
    Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder.
  • Partiële prothese: plaat - of frameprothese
    Als je een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.
  • Afdruk van je gebit
    Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in je mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van je huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in je mond om de positie van je kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe je tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.
  • Afspraak na plaatsing prothese
    Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met je maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese je afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.
  • Wennen aan een prothese
    Een prothese zal anders aanvoelen dan je eigen tanden en het duurt even voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met je tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in je mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.
  • Wordt de periodieke controle van mijn kind vergoed?
    De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
  • Ik ben zelf erg angstig voor de tandarts maar wil dit niet overdragen op mijn kind. Hoe voorkom ik dat?
    Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek. Geef dit ook aan bij de behandelaar, wij kunnen dan zoveel mogelijk zorg bij u wegnemen.
  • Hoe kan ik mijn kind het beste voorbereiden op de behandeling?
    Het beste wat u als ouder kunt doen is om in makkelijke bewoordingen uit te leggen wat het kind kan verwachten. Zinnen zoals: ‘De tandarts gaat een kies schoonmaken’ of ‘Je krijgt een laklaagje op je tanden’. De rest kunt u aan ons overlaten. Ons team is gespecialiseerd in het kindvriendelijk uitleggen wat ze precies gaan doen of het voor het kind zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.
  • Wat zijn de kosten van het plaatsen van een RVS kroon?
    Bij een dergelijke behandeling kunt u uitgaan van ongeveer 60 euro per element (inclusief de materiaalkosten)
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Het is niet precies te zeggen hoe lang de behandeling duurt. Dit is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de staat van het gebit, of het kind zich op zijn of haar gemak voelt en de tijd die nodig is om de behandeling goed te laten verlopen.
  • Risico's
    Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is. Na de behandeling kan je last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met je tandarts.
  • Alternatieven
    Trekken tand of kies Wortelpuntoperatie
  • Voordelen
    Redding van uw gebit Wanneer de tand of kies ontstoken raakt, herstelt dit niet vanzelf. De wortelkanaalbehandeling is erop gericht om de tand of kies te redden van extractie. Een extractie lijkt in het begin goedkoop vergeleken met een wortelkanaalbehandeling, maar besef dat wanneer u een tand of kies verliest, dit ertoe kan leiden dat uw tanden verschuiven, waardoor het vermogen om te kauwen verminderd wordt. Ook is uw glimlach niet meer wat het is geweest. Kostenbesparend Om de kauwfunctie, scheve tanden, verval van uw gezicht te herstellen middels andere behandelingen (implantaat, kroon- en/of brugwerk) kost dit aanzienlijk meer dan op tijd ingrijpen met een wortelkanaalbehandeling.
  • Behandeling
    Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een 'schoon' werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.
  • Afspraak annuleren
    Je kan afspraken kosteloos annuleren of wijzigen indien dit minimaal 48 uur (= 2 werkdagen) voorafgaand aan de geplande afspraak telefonisch of per e-mail gedaan wordt. Weekenddagen, nationale en regionale feestdagen tellen niet mee als werkdag. Het niet tijdig annuleren of het niet nakomen van afspraken heeft tot gevolg dat wij een percentage (0-100%) van de geplande behandeling in rekening brengen. Dit doen wij volgens tandartscode C90.
  • Doorgeven van wijzigingen
    Jij bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van wijzigingen van relevante gegevens (adres, email, telefoonnummers, zorgverzekering, veranderingen in gezondheid/medicatiegebruik etc).
  • Herinneringsmails
    Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het niet ontvangen van herinneringsmails en/of sms berichten, dit is een extra service van onze kant. De aan de receptie of telefoon gemaakte afspraak is bindend, hoe lang geleden deze ook gemaakt is. Zorg er derhalve voor dat jij het afspraakkaartje bewaart en de afspraak goed noteert in jouw eigen agenda.
  • Bij afwezigheid
    Bij afwezigheid of in de weekenden kan je voor spoedgevallen bellen met de tandartsdienst.
  • Spoedgevallen
    Bij pijnklachten en andere spoedgevallen graag zo vroeg mogelijk bellen zodat wij de mogelijkheid hebben jou zo spoedig mogelijk en liefst dezelfde dag nog te helpen.
  • Advies van T.I.P.
    Tanheelkundig Informatie Punt Komen we er niet uit? Dan kan je jouw vraag voorleggen aan het Tandheelkundig Informatie Punt. Die kan jou advies geven over welke stappen je kan ondernemen om jouw klacht op te lossen. Je doet dit via het speciale contactformulier op https://www.allesoverhetgebit.nl/contact/
  • Geschil
    Als je er ondanks de hulp van de klachtenfunctionaris niet uitkomt, kan je een beroep doen op de Geschilleninstantie Mondzorg. Dat kost €75,-. Bij de geschilleninstantie wordt jouw klacht door een commissie van vijf deskundigen beoordeeld. Die geeft een bindend oordeel over jouw klacht. De instantie kan een schadevergoeding toekennen tot maximaal 25.000 euro.
  • KNMT-Klachtregeling
    Is jouw klacht nog niet opgelost, dan kan je jouw klacht indienen bij de KNMT, de beroepsvereniging waar deze praktijk bij aangesloten is. Een onafhankelijke klachtenfunctionaris zal dan kosteloos tussen jou en ons bemiddelen, met als doel alsnog een oplossing te vinden.
  • Klacht
    Ondanks de inzet van onze medewerkers kan het voorkomen dat je vindt dat jij verkeerd of onzorgvuldig bent behandeld in onze praktijk. Het is van belang dat je iets met deze onvrede doet. Spreek ons hierover alstublieft aan, dan proberen we jouw klacht op te lossen.
  • Regel het online!
    Op de website van Infomedics (www.infomedics.nl) kan je veel zaken rondom de betaling van jouw rekening snel en eenvoudig regelen, denk bijvoorbeeld aan: ​ Status van uw betaling controleren Ga naar www.infomedics.nl. Je treft de rekeningchecker direct bovenaan de webpagina aan. Vul de omschrijving (cijferreeks) in die op rekening staat en controleer of jouw rekening is betaald. Als dit niet het geval is kan je direct betalen via iDEAL. Betalingsregeling treffen Infomedics hanteert een betalingstermijn van 30 dagen. Lukt het niet om op tijd te betalen, dan kan je kosteloos uitstel van betaling aanvragen. Ook kan je tegen kosten een betalingsregeling treffen. Online vind je ook meer informatie over het Infomedics Betaalplan. Veelgestelde vragen bekijken Als je een vraag hebt, kan je het antwoord daarop meestal vinden onder veelgestelde vragen. Anders kan je altijd contact opnemen met de Servicedesk van Infomedics. Heb je toch nog een vraag? Bel dan met de Servicedesk van Infomedics op telefoonnummer 036 - 20 31 900 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur).
  • Betalingsvoorwaarden
    In opdracht van ons verstuurt en incasseert Infomedics rekeningen voor de zorg die jij hebt gehad. Infomedics voldoet hierbij uiteraard aan alle (privacy) wet- en regelgeving, zowel de regels die van toepassing zijn op ons als zorgaanbieder, als aan de regels die vanuit de wet gelden voor Infomedics. ​ Wat zijn de belangrijkste betalingsvoorwaarden van uw rekening van Infomedics? Infomedics mag, als dit mogelijk is, jouw rekening declareren bij jouw zorgverzekeraar. Jij ziet een eventuele vergoeding altijd terug op de rekening. Infomedics verwacht dat jij de rekening betaalt vóór de vervaldatum zoals vermeld op de rekening. Als jij de rekening niet voor de vervaldatum hebt betaald, dan ben je in verzuim zonder dat daarvoor een nadere ingebrekestelling is vereist. Omdat je het uiteraard vergeten kunt zijn, krijg je een herinnering waarbij je wordt gevraagd de rekening alsnog te voldoen, binnen 15 dagen nadat je deze hebt ontvangen. Mocht de betaling binnen deze gestelde datum uitblijven, dan brengt Infomedics rente en incassokosten in rekening. Infomedics mag jouw betaling eerst in mindering brengen op de incassokosten, vervolgens op de in rekening gebrachte rente en tenslotte op het oorspronkelijke bedrag van jouw rekening. Houd er rekening mee dat, wanneer je een klacht indient of je inschrijft bij een andere zorgaanbieder, jouw rekening uiteindelijk nog steeds betaald moet worden. Jouw betalingsverplichting kan hierdoor niet worden opgeschort. De tandartsrekening is opgebouwd uit de verschillende prestaties die tijdens een behandeling hebben plaatsgevonden. Op de rekening staat elke prestatie omschreven met een code. Aan elke code is een tarief gekoppeld dat kan verschillen per tandartsenpraktijk.
  • Infomedics
    Je ontvangt jouw rekening van Infomedics In onze praktijk geven wij jou graag alle aandacht en goede zorg. Daarom werken wij samen met Infomedics voor het versturen en innen van onze rekeningen. Dit betekent dat jij een rekening voor de geleverde zorg krijgt via Infomedics. Vergoeding van jouw zorgverzekeraar Als jouw zorgverzekeraar een gedeelte van jouw rekening vergoedt, staat dit duidelijk op de rekening. Wat overblijft betaal jij aan Infomedics. Heb je een vraag over de hoogte van de vergoeding op jouw rekening? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar. Staat er geen vergoeding op de rekening? Betaal dan alles aan Infomedics en controleer daarna of je de rekening nog kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar.
  • Wat is de levensduur van kronen en bruggen?
    Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De duur van de behandeling is afhankelijk van de techniek die wordt toegepast. Normaliter kunt u uitgaan van 30 - 80 minuten.
  • Welke voedingsmiddelen maken mijn gebit geel?
    Voeding dat zuur is en intense kleuren heeft, verkleurt het gebit. Het gaat er niet alleen om hoeveel u van deze voedingsmiddelen nuttigt, maar ook om hoe vaak. Voedingsmiddelen die een effect hebben op uw gebit zijn: Augurken Azijn Bessen Bieten Citrusvruchten Cola Drop Granaatappels Ijskoffie Fruitsmoothie Kleurige soep Koffie Rode wijn Thee Tomatensaus Concrete tips: Vermijd zuur eten of drinken. Drink zure dranken door een rietje zodat het zuur de tanden niet aantast. Beperk tannine (zit in bijv. rode wijn, chocolade, zwarte thee). Vermijd eten met veel kleurstof. Beperk het aantal eet en drink momenten op een dag.
  • Wat houdt de nazorg in?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van het bleekeffect te genieten. Maak daarvoor een afspraak bij een van onze mondhygiënisten en preventieassistentes om hierover voorgelicht te worden.
  • Wordt de behandeling vergoed?
    Bleken van het gebit wordt als cosmetische luxe behandeling gezien en wordt over het algemeen niet vergoed. Uiteraard kan dit per verzekering verschillen dus u kunt voor de zekerheid navraag bij uw eigen verzekering doen.
  • Bleken mijn facings, vullingen, bruggen en kronen mee?
    Nee, facings, vullingen, bruggen en kronen kleuren niet mee. Bleken heeft hier dus geen effect op. Overleg altijd met uw tandarts/bleekspecialist voordat u gaat bleken.
  • Waarom worden er röntgenfoto’s gemaakt?
    Op 3 momenten worden röntgenfoto’s gemaakt, namelijk voorafgaand, gedurende en na de behandeling. De reden dat er 3 röntgenfoto’s gemaakt worden is omdat er op deze manier veel controle is op de behandeling en kan de genezing gemonitord worden.
  • Doet de behandeling pijn?
    De behandeling vindt plaats onder plaatselijk verdoving. De behandeling zelf is dus pijnvrij echter kan het zijn dat u napijn ervaart. Dit kan zo’n 3 a 4 dagen aanhouden en is goed te onderdrukken met een paracetamol. Heeft u vooraf de behandeling veel pijn? Dan is het vaak zo dat de kans op napijn groter is. Neem contact op wanneer er een zwelling optreedt of ernstige pijn. Dit komt in uitzonderingsgevallen voor.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Dit is afhankelijk van de complexiteit en de hoeveelheid wortelkanalen. Vaak varieert een behandeling van 30 minuten tot 2,5 uur. Mocht het nodig zijn dan kan de behandeling in meerdere afspraken worden gerealiseerd.
  • Verkleurt de tand/kies die behandeld wordt?
    In de meeste gevallen verkleurt de tand/kies niet, mocht dit toch voorkomen dan kan de tandarts dit vaak verhelpen. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden.
  • Is de behandeling pijnlijk?
    De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, u ervaart hier dus geen pijn van. Het kan wel zo zijn dat u enige napijn ervaart wanneer de verdoving uitgewerkt is, net zoals dat mogelijk is bij andere tandheelkundige behandelingen. In de meeste gevallen werkt de normale pijnmedicatie goed die we u ook als standaard voorschrijven voor deze ingreep.
  • Hoe betrouwbaar is de implantologie behandeling?
    De methode is vele jaren geperfectioneerd waardoor het een zeer betrouwbare behandeling is. Ruim 96% van alle implantologie behandelingen worden als geslaagd gekenmerkt.
  • Voor wie zijn implantaten geschikt?
    In principe zijn implantaten voor iedereen mogelijk zolang u gezond bent, een goede mondhygiëne heeft en het gebit volgroeid is. Een volgroeid gebit is bij meisjes rond hun 19e en bij jongens rond hun 24e. Soms is een vooroperatie nodig voor botherstel. Wanneer er niet genoeg bot aanwezig is dient dit hersteld te worden met een botopbouw procedure.
  • Hoe lang gaan implantaten mee?
    In principe is het mogelijk dat implantaten uw hele leven mee gaan, echter kunnen bepaalde factoren zoals mondhygiëne en levensstijl hier invloed op hebben. Binnen de tandheelkunde vormt het een van de meest duurzame behandelopties die we kunnen aanbieden. Regelmatig periodieke controle door de tandarts en de mondhygiëniste is een must om vroegtijdig eventuele problemen op te sporen.
  • Hoe duur is een implantologie behandeling?
    De exacte prijs kan pas worden afgegeven indien uw specifieke situatie beoordeeld is. Grofweg schommelt deze tussen de 1800 en 2500 euro inclusief kroon. Uiteraard wordt er altijd een offerte op maat gemaakt voordat we starten met de behandeling zodat u van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten. Doordat er tussen plaatsen van het implantaat en het plaatsen van de kroon meestal een wachttijd (inheel tijd) is van enkele maanden is het goed mogelijk de kosten “uit te smeren“ over meerdere verzekeringsjaren. Zo kan een kostbare behandeling toch behapbaar worden voor veel mensen.
  • Hoe duur is een prothese?
    Eens in de 5 à 7 jaar heeft u recht op een nieuwe prothese via de zorgverzekering. Normaal gesproken vergoedt de zorgverzekeraar 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw eigen bijdrage, dit betaalt u zelf of u moet daarvoor een aanvullende tandartsverzekering hebben. Vanuit uw eventuele aanvullende tandartsverzekering wordt dan een extra deel vergoed, hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar en de voorwaarden uit de aanvullende verzekering. Een nieuwe prothese wordt wel ingehouden van het eigen risico wat u heeft.
  • Hoe lang gaat de prothese mee?
    De levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact met ons op te nemen. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis (voering) worden hersteld.
  • Heeft u bijvoorbeeld een klikprothese in uw onderkaak?
    Dan gelden er andere vergoedingen, de eigen bijdrage is dan 17%. Bij een gedeeltelijk kunstprothese vinden er geen vergoedingen vanuit de basisverzekering plaats. U betaalt deze dus zelf OF u heeft een vergoeding door uw aanvullende tandartsverzekering. Het is dus niet meteen te zeggen wat uw prothese gaat kosten. Uiteraard kunnen wij u daarvoor van te voren informeren middels een begroting.
  • Hoe vaak moet ik op controle komen?
    Om de prothese en de slijmvliezen te beoordelen blijft het gewenst om ongeveer twee keer per jaar op controle te komen.
  • Hoe duur is een facing?
    Een facing van porselein is duurder dan een facing van composiet. Vraag uw behandelend tandarts altijd welke kosten in rekening gebracht worden, dit verschilt per persoon.
  • Hoe lang gaat een facing mee?
    Een facing van composiet gaat gemiddeld 5-10 jaar mee, een facing van porselein gaat vaak 15-20 jaar mee.
  • Hoe dik is een facing?
    Een facing is enkele tienden millimeter dik, hierdoor dient er ongeveer een halve millimeter van het tandglazuur afgeslepen te worden, tenzij de tand al wat naar binnen staat.
  • Hoe vaak moet ik langskomen voor een facing?
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
  • Kunnen facings verkleuren?
    Ja, (veel) roken, koffie en thee werkt verkleuring in de hand. Daarnaast kan een facing ook slijten wanneer u veel tandenknarst of op uw nagels bijt. Een beschadigde/verkleurde facing kan altijd weer gerepareerd of vervangen worden.
  • Wat is de levensduur van de inlay of onlay?
    Afhankelijk van gekozen materiaal kan een inlay of onlay tot wel 30 jaar zitten.
  • Van welk materiaal wordt mijn inlay of onlay gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof inlays te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Mijn kind heeft nooit problemen met zijn/haar gebit, is deelname aan Gewoon Gaaf nog steeds nuttig?"
    Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, ook voor kinderen die nooit gebitsproblemen hebben. Gewoon Gaaf zorgt voor bewustwording van hoe belangrijk een goede mondhygiëne is, en hoe dit uitgevoerd kan worden. Het geeft dus handvaten waar het kind zijn/haar hele leven profijt van kan hebben.
  • Wat is de rol van mij als ouder?
    Tijdens de afspraken bij ons krijgt u adviezen met betrekking tot tandenpoetsen en voeding. Een kind kan tot zijn/haar 10e levensjaar vaak nog niet goed zelfstandig tandenpoetsen. Daarom is uw rol om 1x per dag het gebit van uw kind te poetsen gebaseerd op de door ons gegeven poetsinstructies.
  • Mijn kind heeft toch een zwak gebit?
    Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit Gewoon Gaaf.
  • Wat zijn de kosten van Gewoon Gaaf?
    Tot het 18e levensjaar van kind zijn alle tandheelkundige kosten vergoed (uitgezonderd van orthodontie). Kosten hoeven de weg naar een gezond gebit dus niet in de weg te staan.
  • Hoe kan mijn kind meedoen aan Gewoon Gaaf?
    U kunt contact opnemen met ons en aangeven dat u met uw kind wilt meedoen aan deze preventiemethode. Vervolgens krijgt u bij de eerstvolgende afspraak meer concrete informatie met betrekking tot deze methode.
  • Gewoon Gaaf, hoe dan?"
    Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd of daarin gestimuleerd wordt zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem uw kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar ons en begin direct met tandenpoetsen. Samen met ons kan u het gebit van uw kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?
  • Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?
    Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.
  • Mijn kind kan er toch niets aan doen dat hij/zij een gaatje krijgt? Dat overkomt hem/haar toch?
    Niet waar! U en uw kind kunnen gaatjes in het gebit van uw kind voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in het gebit heeft u zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus Gewoon Gaaf houden.
  • Bij welke behandelingen kan lachgassedatie worden toegepast?
    In principe kan bij elke behandeling lachgassedatie worden toegepast, echter het wil wel eens voorkomen dat een behandeling langer duurt dan een uur. In dit geval zal de behandelend tandarts kijken naar de omstandigheden en u adviseren wat het beste is in uw geval. Elke situatie is anders en daar dient passend op gereageerd te worden.
  • Ik ben verkouden, kan ik dan nog steeds met een lachgassedatie behandeld worden?"
    Dat hangt ervan af. Als neusspray helpt met het doorgankelijk krijgen van uw neusluchtwegen dan zou een lachgasbehandeling mogelijk zijn, maar wanneer dit niet lukt dan kan de lachgasbehandeling niet doorgaan. Zorg ervoor dat u op tijd de behandeling afzegt om eventuele kosten die in rekening kunnen worden gebracht te vermijden.
  • Werkt een lachgassedatie pijn verminderend?
    Nauwelijks, wat u wel zult merken is dat u zich snel aangenamer en meer ontspannen zult voelen dan normaal. Er is echter nog wel een verdoving nodig tegen te pijn van de behandeling. U zult echter wel merken dat verdoven minder gevoelig is door de meer ontspannen sfeer.
  • Wat zijn de bijwerkingen van een lachgassedatie?
    Het wil nog wel eens voorkomen dat u zich een beetje moe voelt na de behandeling. Daarom adviseren wij u in dat geval in de wachtkamer even (een kwartiertje) tot uzelf te komen voordat u weer deelneemt aan het verkeer.
  • Wat is een lachgas tandarts?
    Niet elke tandarts kan een lachgas behandeling uitvoeren. Een lachgas tandarts is een tandarts die ook daadwerkelijk hierin opgeleid is en deze behandeling mag uitvoeren. Deze tandarts zal uitgebreid de tijd nemen om u hierover te informeren en u geruststellen.
  • Is een lachgassedatie schadelijk?
    Nee, in de mate waarin lachgas wordt toegediend (lage concentratie) en de duur (niet langer dan een uur), is lachgassedatie niet schadelijk voor de gezondheid. Wel wordt geadviseerd om geen lachgassedatie te gebruiken tijdens zwangerschap.
  • Moeten alle kiezen worden geseald?
    Nee niet alle kiezen hoeven te worden geseald, de tandarts/mondhygiënist kan beoordelen welke kiezen moeten worden geseald. Uitsluitend de kiezen met de diepere groeven worden geseald. Ook andere factoren bepalen mede of een sealant op zijn plaats is. Bv het niveau van mondhygiëne.
  • Kan ik direct weer eten en drinken?
    Ja eten en drinken kan na de behandeling weer probleemloos, net als tandenpoetsen.
  • Doet de behandeling pijn?
    Nee de behandeling doet geen pijn omdat er niet hoeft te worden geboord.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De behandeling is vrij kort. Het duurt doorgaans enkele minuten per kies.
  • Hoe lang blijft de kies beschermd?
    De sealants zijn niet zo sterk als vullingen, dus ze kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Dit is verder geen probleem omdat er met gemak weer een klein laagje lak op de sealants aangebracht kan worden.
  • Moet mijn kind nog wel 2x per dag tandenpoetsen?
    Ja, de sealant zit uitsluitend in het kauwvlak! Dit is een voorkeursplaats voor het ontwikkelen van gaatjes, maar er zijn meer vlakken aan een kies die we niet kunnen sealen. Een goede mondhygiëne is dus een vereiste om het gebit gezond te houden. Blijf dus goed poetsen om gaatjes te voorkomen.
  • Het gebit van mijn kind is gevoelig voor gaatjes, moet mijn kind meer fluoride toegediend krijgen?"
    Een extra poetsbeurt is de makkelijkste oplossing om aan meer fluoride te komen. Daarnaast kan een extra fluoridebehandeling bij de tandarts gaatjes vertragen of voorkomen. *Overleg de extra fluoride inname altijd met uw tandarts of mondhygiënist.
  • Zit er fluoride in eten en drinken?
    Ja fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis. Dit helpt bij de bescherming van tanden en kiezen echter zit er een te lage concentratie fluoride in eten en drinken voor een echt goede bescherming. Daarom zit er fluoride in tandpasta zodat u dagelijks toch met de juiste hoeveelheid fluoride in contact komt.
  • Hoe duur is een beugel?
    Orthodontie zit niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten. Vraag altijd uw behandelaar naar de opties, behandelplan en begroting.
  • Hoe lang moet ik een beugel dragen?
    De duur van de behandeling en het resultaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste zijn gebitsontwikkeling, de groei, het aanpassingsvermogen, het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt van invloed. Daarnaast is voor het bepalen van de duur van de behandeling belangrijk of de stand van de kaken goed is of niet. Bij kinderen kan bijvoorbeeld een voorbehandeling nodig zijn om eerst de stand van de kaken te corrigeren (blokbeugel). Daarna kunnen de tanden zelf rechtgezet worden. Na de behandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de behandelaar vaak een retentiebeugel of spalk te dragen.
  • Wat betekent de afkorting CEREC?
    CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tanden en kiezen die gerestaureerd dienen te worden aan de stoel, dus in 1 zitting zonder tussenkomst van tandtechnieker uit het hoogwaardig esthetische porselein.
  • Is CEREC een CAD/CAM-systeem?
    Het CEREC-systeem is een CAD/CAM-systeem. CAD/CAM staat voor Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing en komt erop neer dat de restauratie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat de restauratie wordt geslepen, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie virtueel geplaatst. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de informatie over inlays en onlay’s.
  • Is CEREC duur?
    Wij noemen CEREC liever duurzaam. Zie het volgende voorbeeld mbt. een inlay: Beter 1 keer goed doen dan starten met een te grote kunststof vulling, deze meerdere keren moeten repareren en vervolgens een zenuwkanaalbehandeling introduceren door het veelvuldig werk aan 1 element. Overall bent u dan goedkoper uit met een CEREC inlay die in de meeste gevallen vele jaren probleemloos functioneert.
  • Kan ik ook eten met de zgn try-in?
    Nee, de try-in is uitsluitend bedoeld voor het beoordelen van de nieuwe situatie, u kunt er niet mee eten.
  • Voor wie is Digital Smile Design geschikt?
    Eigenlijk voor iedereen met een volgroeid gebit die ontevreden is over uiterlijke kenmerken, met name wanneer het meerdere elementen betreft.
  • Is DSD Duur?
    DSD is een manier om gestructureerd tot uw “perfecte“ glimlach te komen. U gaat hier de rest van uw leven van genieten. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Voor iedereen ligt dit een beetje anders, maar wij vinden in het totaal, ten opzichte van alle kosten die vaak gepaard gaan met een totaal plan voor uw gebit, de opstart kosten van waaruit het totaal plan ontstaat (de DSD) heel redelijk. Vraag uw tandarts naar de details.
  • Ik heb een prothese, is DSD ook iets voor mij?"
    Jazeker, middels DSD kunnen we u ook helpen aan uw ideale lach.
  • Word ik beperkt in wat ik mag eten tijdens de behandeling?
    Nee, vergeleken met andere beugels wordt u met de AirSmile behandeling niet beperkt in wat u kan eten. Daarnaast zijn uw tanden en kiezen makkelijk schoon te maken met tanden poetsen en flossen na elke maaltijd, aangezien de aligners makkelijk uit te nemen zijn.
  • Hoe lang moet ik de aligners dragen?
    U dient de aligners 22 uur per dag te dragen, en na elke twee weken krijgt u weer een nieuwe aligner die uw gebit iets dichter bij het gewenste resultaat brengt. Op eet en drink momenten zijn de aligners snel en gemakkelijk uit te nemen.
  • Kan iedere tandarts een AirSmile behandeling uitvoeren?
    Nee, alvorens een tandarts dit mag doen dient deze tandarts daar een opleiding toe te volgen. DentalDynamic heeft de juiste tandarts kennis en kunde in huis om deze AirSmile behandeling uit te mogen en kunnen voeren.
  • Hoe reinig ik de aligner?
    U dient de aligner elke dag met een borstel te poetsen en te spoelen in lauw water. Verder is het van belang dat u elke keer na een eetmoment uw tanden poetst voordat u de aligner weer plaatst.
  • Kan ik roken tijdens de behandeling?
    Roken wordt afgeraden tijdens het dragen omdat dit de aligner kan verkleuren waardoor er donkere vlekken ontstaan.
  • Hoe lang duurt het voordat mijn tanden en kiezen recht staan?
    Dit is afhankelijk van uw specifieke behoeften. Vraag altijd aan uw tandarts hoe lang het duurt totdat uw gewenste resultaat behaald zal zijn.
  • Hoe lang heb ik last van de extractie?
    De eerste 3-5 dagen zijn het hevigst gezien de pijn. Hierna neemt de pijn af, echter kan de pijn nog zo’n twee weken aanhouden. Dit wordt als ‘zeurderige’ pijn ervaren. Meestal treedt na 2 weken duidelijk herstel op en na 3 weken zou u alles weer normaal moeten kunnen doen.
  • Ik heb een vieze geur in mijn neus, is dat normaal?"
    Wanneer er een kies in uw bovenkaak is getrokken, en u ervaart een vieze geur in uw neus, neem dan contact met ons op.
  • Ik voel iets scherps, wat is dat?"
    Botsplinters ontstaan soms nadat de kies/tand getrokken is. Deze worden door het lichaam afgestoten. Voelt u iets scherps? Neem dan contact op met ons zodat wij dit kunnen verwijderen.
  • Kan ik alles eten en drinken?
    Er zijn bijna geen beperkingen wat betreft eten en drinken, echter zal dit de eerste dagen wat ongemak geven, zie ook onze tips voor na extracties.
  • De hechting is na twee weken nog niet weg, wat moet ik nu doen?"
    Gemiddeld genomen lost de hechting binnen twee weken op, soms komt het voor dat dit langer duurt. Heeft u last van deze hechting? Neem dan contact op met ons, dan wordt uw hechting verwijderd.
  • Mijn hechting komt/zit los, is dat erg?"
    Na een aantal dagen kan het zijn dat de hechtingen al wat losser gaan zitten of zelfs verdwijnen. Dit is meestal geen enkel probleem. Bij twijfel kunt u ons altijd even bellen.
  • Hoe lang moet ik op het gaasje bijten na de behandeling?
    Ongeveer een kwartier tot een 1/2uur.
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Kan ik ook alleen langs komen als ik klachten heb?
    U kunt ervoor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als u klachten heeft. Echter, dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis (zware tandvleesontsteking) langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.
  • Hoe lang blijft een vulling zitten?
    Gemiddeld gezien gaan vullingen van composiet 3-10 jaar mee. Deze levensduur wordt sterk beïnvloed door uw eet- en drinkpatroon, mondhygiëne niveau en mogelijk aanwezige knars en of klemgewoontes.
  • Kunnen mijn vullingen verkleuren?
    Ja, door bijvoorbeeld roken en veel koffie en thee te drinken kan uw vulling verkleuren naar donkerder tinten. Een oppervlakkige verkleuring kan vaak met polijsten opgelost worden, mocht dit niet helpen kan de vulling vervangen worden door een nieuwe. Ook verkleuren vullingen niet mee bij een bleekbehandelingen. Het kan daarom noodzakelijk blijken om na een bleekbehandeling aanwezige vullingen te vernieuwen.
  • Hoe verzorg ik een kies met een vulling erin?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van uw vullingen te genieten. Verzorg uw tanden/kiezen met vullingen net zoals uw andere tanden en kiezen. Bekijk op onze pagina mondhygiëne het belang hiervan
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Met welke materialen kan ik mijn gebit het beste onderhouden?
    Ieder gebit is anders, ieders voedingspatroon of leefwijze is anders. Voor een goed advies is een individuele instructie van belang. Dit wordt gedaan door onze mondhygiënistes/(paro)preventieassistentes op basis van een afspraak.
  • Worden de kosten vergoed?
    De kosten voor deze ingreep worden volledig vergoed door uw verzekeraar.
  • Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
    1 behandeling is in principe voldoende.
  • Alternatieven
    Je kan er voor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als je klachten hebt. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt. Bespreek met je tandarts hoe vaak jij een periodieke controle nodig hebt.
  • Voordelen
    Kostenbesparend Voortijdig herkennen van aandoeningen aan het gebit zorgt ervoor dat er tijdig kan worden ingegrepen om uitgebreidere en duurdere (herstel)behandelingen te voorkomen. Behoud van eigen tanden en kiezen Voortijdig herkennen van aandoeningen zorgt ervoor dat tanden en kiezen kunnen worden gered van extractie, zodat u deze kan behouden. U wilt toch zo lang mogelijk uw eigen gebit behouden? Herkenning aandoeningen Tijdens de periodieke controle kunnen aandoeningen aan uw lichaam ontdekt worden. Een droge mond kan bijvoorbeeld duiden op suikerziekte, blaasjes kunnen wijzen op bijwerkingen van geneesmiddelen.
  • Behandeling
    Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan je ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts.
  • Thuisbleekmethode
    De meest gebruikte manier om je tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts je mond onderzoeken om te beoordelen of je mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van je gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om je tanden passen. De mondzorgverlener zal je laten zien hoe je een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe je de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt je de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt je de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak je de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen je tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.
  • Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener
    De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.
  • Hoe ontstaan gele tanden?
    De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.
  • Andere bleekmethodes
    Er zijn ook andere manieren om je tanden te bleken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een laser. Het voordeel van de methode met de bleeklepels is echter dat je meer controle hebt over het uiteindelijk kleurresultaat.
  • Voordelen
    .
  • Alternatieven
    Het trekken van een tand of kies gebeurt meestal alleen als er geen andere mogelijkheid is.
  • Wanneer wordt er een tand of kies getrokken?
    Een tand of kies wordt getrokken als het niet meer mogelijk is om deze te behouden. Dit kan door bijvoorbeeld een ernstige tandvleesaandoening waardoor de kies niet meer vast staat in het kaakbot, een tand te veel is aangetast door tandbederf, of dat er door een (onge)val een tand zover is afgebroken dat het niet meer te herstellen valt. Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien. Het kan ook zijn dat het nodig is om kiezen te trekken als er sprake is van ruimtegebrek. Dit valt dan vaak samen met een beugelbehandeling.
  • Behandeling
    Voor de behandeling wordt er eerst een foto gemaakt. De tandarts kan dan zien hoe de wortels lopen en of er bijvoorbeeld een risico is dat de kies afbreekt. Ook zal hij bekijken of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of dat hij je verwijst naar een kaakchirurg. Uiteraard word je voor het trekken van de tand of kies goed verdoofd. De tandarts wrikt de kies eerst een beetje los en daarna wordt de kies er uit getrokken. Soms splitst de tandarts de kies eerst en wordt de kies er in delen uitgehaald. Het kan zijn dat de tandarts het nodig vindt om de wond te hechten.
  • Risico's
    Het trekken van een tand of kies is een veel voorkomende behandeling, maar niet altijd zonder risico’s. De tandarts zal van te voren de risico’s inschatten en bepalen of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of verwijzing nodig is. Als de wortelpunten bijvoorbeeld dicht bij de zenuwbaan ligt, kan deze (onherstelbaar) beschadigd raken. Tijdens een behandeling kan het ook anders lopen dan verwacht. De tandarts staakt dan de behandeling en verwijst je alsnog de kaakchirurg. Het komt ook wel eens voor dat er na het trekken een opening van de mondholte naar de neusbijholte (antrumperforatie) is ontstaan. Ook dan wordt je verwezen naar de kaakchirurg die de ontstane opening weer dichtmaakt. Volg na de behandeling altijd de instructies van de tandarts op. Het kan zijn dat je na de behandeling kleine stukjes bot voelt uitsteken. Dit kan geen kwaad. De tandarts kan dit eventueel verwijderen. Neem bij een bloeding die niet stopt, koorts, hevige pijn of zwelling altijd contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een facing kan van composiet (vulmateriaal) of van porselein gemaakt worden.
  • Behandeling
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig. Het plaatsen van een porseleinen facing Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over je tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van je afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen. Het plaatsen van een composieten facing Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van je tanden past.
  • Risico's
    Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden of door (mond)gewoonten zoals nagelbijten, knarsen en klemmen kan het zijn dat de facing los komt of breekt. Neem dan altijd contact op met je tandarts. Neem ook contact op met je tandarts als je na het plaatsen van de facing klachten houdt die na een paar dagen niet over gaan.
  • Alternatieven
    Vulling Kroon Beugel Bleken
  • Wanneer heb je een facing nodig?
    Een facing wordt meestal gemaakt om het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen je tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.
  • Behandeling
    Als het nodig is dan verdooft de tandarts je eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.
  • Risico's
    Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.
  • Alternatieven
    Beginnend tandbederf in de tandhals of melktand kan soms door extra goed te reinigen en fluoridegebruik worden gestopt. Vraag aan je tandarts of dit bij jou een mogelijkheid is.
  • Wanneer heb je een vulling nodig?
    Je tand of kies kan gevuld worden als je een gaatje (tandbederf) hebt of als je kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat je weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als je tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen je tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Je tandarts kan de tandhals dan afdenken met een vulling.
  • Soorten vullingen
    In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld. Amalgaam (zilverkleurig) is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als vulmiddel. Amalgaamvullingen zijn erg slijtvast en wordt gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen. De laatste jaren wordt er steeds minder met amalgaam gevuld.
  • Effect van een röntgenfoto
    Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Hiermee kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak tot behandelen of zo mogelijk het volgen van het ziekteproces (monitoren). Dit verkleint de kans op ongewenste schade door een voortschrijdend ziekteproces (bijvoorbeeld tandbederf of verlies aan botweefsel) of onnodige behandeling.
  • Uitvoering röntgenfoto
    Voor het maken van een röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op het te fotograferen deel van je gebit. Vervolgens wordt het apparaat kort ingeschakeld en komt er röntgenstraling uit het apparaat. De straling wordt opgevangen door de röntgenfoto. Afhankelijke van de doordringbaarheid van het weefsel kleurt de foto zwarter. Ook een mondhygiënist kan röntgenfoto’s maken in opdracht van en onder toezicht van de tandarts.
  • Risico's röntgenfoto's
    Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. De hoeveelheid straling waaraan we worden blootgesteld verschilt per gebied. In Nederland ontvangen we minder straling dan in bijvoorbeeld hooggelegen en bergachtige oorden. Bij het maken van röntgenfoto's bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die je oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico's van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.
  • Alternatieve behandeling
    Als bij mondonderzoek of bij screening voor tandbederf blijkt dat extra informatie gewenst of noodzakelijk is, maakt de tandarts een röntgenfoto. Er is geen alternatief voor deze behandeling.
  • Wat zijn röntgenfoto's?
    Röntgenfoto's zijn foto's die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto's worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.
  • Waarom maakt een tandarts röntgenfoto's?
    De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook 'in' de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Maar ook om te controleren of een implantaat goed zit of dat een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is. Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto's gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.
  • Röntgenfoto's tijdens de zwangerschap
    In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling zal dus niet in de buurt komen van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts bekend is met je zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.
  • Behandeling
    1. Een eerste bezoek aan de orthodontist of beugeltandarts De tandarts heeft gezegd dat jij of je kind mogelijk een beugel nodig heeft. De tandarts kan in een aantal gevallen zelf behandelen, maar kan je ook door verwijzen naar een beugeltandarts of orthodontist. Waarop een eerste afspraak volgt. 2. Het vooronderzoek Om een analyse, behandelplan en begroting te kunnen maken, heeft de behandelaar gebitsmodellen en foto's nodig. 3. Vervolgafspraak Het behandelplan: hierin staat welk type beugel er wordt geplaatst en hoe lang de beugel gedragen moet worden. Dit is altijd een indicatie. Want de duur hangt af van of de beugel genoeg gedragen wordt. En bij kinderen speelt de wisselfase en groei ook nog een rol. De begroting: hierop staan de behandelcodes die horen bij de voorgestelde behandeling. Het kan zijn dat er meerdere beugels nodig zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Iedere beugel die geplaatst wordt en de afspraken die daar bij komen kijken, staan op de begroting. En als er sprake is van techniekkosten dan staan die er ook op. Zijn er techniekkosten gemaakt, maar ontbreekt het bedrag? Dan kan de orthodontist de kosten voor je navragen bij zijn tandtechnisch laboratorium of leverancier. Je ontvangt een rekening voor het vooronderzoek en het vervolgconsult. De volgende rekening valt op de mat als de eerste beugel wordt geplaatst. In de maand daarna wordt het eerste beugelconsult uitgevoerd en berekend. De behandelaar spreekt met je af hoe vaak je op een beugelconsult wordt verwacht. Het beugelconsult mag maar 1 keer per maand berekend worden, ondanks eventueel meerdere bezoeken in dezelfde maand. 4. De behandeling De behandeling wordt uitgevoerd zoals dat besproken is tijdens het vervolgconsult. Als de behandeling niet gaat zoals gepland en het duurt langer en de kosten zijn hoger, dan wordt je daar op tijd over geïnformeerd door de behandelaar. Het kan voorkomen dat er opnieuw foto's gemaakt moeten worden. Soms wil de orthodontist tussentijds weten hoe de stand van zaken in je mond is. 5. Einde van de behandeling Als de behandeling klaar is, wordt de beugel verwijderd. 6. Nacontrole De behandelaar zal je na de beugelbehandeling nog een aantal keren willen zien om te controleren of het resultaat behouden blijft. En om te kijken of de retentieapparatuur nog goed zit.
  • Wanneer heb je een beugel nodig?
    Een beugel zet scheve tanden weer recht. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat je goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Mondgewoonten zoals duimen en tongpersen of het gebruik van een fopspeen veranderen de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen. Maar ook vroegtijdig verlies van een melktand of –kies door een ongeval kan de ontwikkeling en groei van de mond belemmeren. Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.
  • Risico's
    In het begin moet je aan een beugel wennen. Eten kan pijnlijk zijn en soms drukt de beugel tegen je kaak, tong of wang. Na 1 tot 2 weken ben je meestal gewend aan je beugel. Als de beugel wordt bijgesteld, kan je wel weer wat last krijgen. Als je je gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan je tandvlees wat terug trekken. Krijg je klachten aan je kaakgewricht? Meld dit dan bij je behandelaar. Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van je beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt als de behandeling wordt beëindigd.
  • Alternatieven
    Facings Kronen
  • Alternatieven
    Vulling Facing Trekken tand of kies
  • Wanneer heb je een kroon nodig?
    Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een kroonbehandeling. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen of dat je tand gevoelig is. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
  • Alternatieven
    Kroon op implantaat Beugel Gedeeltelijk kunstgebit
  • Wanneer heb je een brug nodig?
    Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een brugbehandelingen zelf. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen aan de brug of dat je tanden gevoelig zijn. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Een brug bestaat uit meerdere delen en vaak zijn er minimaal 2 eigen tanden of kiezen die dienen als pijler voor de brug. Als er met 1 van de pijlers een probleem ontstaat die niet verholpen kan worden, dan is de kans aanwezig dat de hele brug verloren gaat.
  • Materialen
    Een brug kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de brug moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een brug van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de brug is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige brug. Een metalen brug is zeer sterk en slijtvast.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken. Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodbrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.
  • Soorten bruggen
    Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden. Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy. Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).
  • Wanneer heb je een implantaat nodig?
    Als je een tand of kies mist, of als meerdere tanden of kiezen ontbreken in je mond, kan implantologie een passende behandeling zijn. Bij het ontbreken van een enkel element wordt doorgaans 1 implantaat geplaatst. Na een zogenoemde 'bot ingroeiperiode' wordt er een kroon op geplaatst, een implantaatkroon. Als er meerdere tanden/kiezen naast elkaar ontbreken, kan implantologie worden gebruikt om een uitneembaar klikframe te verankeren. Maar er kunnen ook meerdere implantaten worden geplaatst, waarop een implantaatbrug wordt geplaatst. Die zit net als een implantaatkroon vast in je mond en functioneert zoals normale tanden of kiezen. Heb je een kunstgebit en is er weinig houvast in je kaak waardoor het kunstgebit loskomt met het kauwen, dan kunnen 2, 4 of 6 implantaten worden geplaatst. Daarna wordt een volledige kunstgebit gemaakt dat vastklikt op de implantaten. Zo'n klikgebit is net als een klikframe uitneembaar, zodat je het dagelijks goed kunt reinigen.
  • Behandeling
    Voorafgaand aan het plaatsen van implantaten dient een uitvoerig tandheelkundig onderzoek plaats te vinden door de implantoloog. Bij implantologische behandeling is de medische - en tandheelkundige gezondheid namelijk van invloed op het succes van de behandeling. In zo'n vooronderzoek worden onder andere door middel van visuele inspectie en aanvullend röntgenonderzoek de botkwaliteit en de botkwantiteit beoordeeld. Dit wordt gedaan nadat de kies of tand is getrokken, maar bij voorkeur is de desbetreffende kies of tand nog aanwezig. Een implantaat kan in uitzonderlijke gevallen direct worden geplaatst, na het trekken van de tandwortel. Vaak wordt een tand of kies eerst getrokken en wordt 8-12 weken de botgenezing afgewacht, voordat het implantaat wordt geplaatst. Als een tand of kies al een lange tijd ontbreekt, kan er onvoldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat te verankeren/te plaatsen. Meestal kan er met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot, bijvoorbeeld uit je bekkenkam of elders uit je kaak. Na 4-12 maanden, afhankelijk van de situatie en genezing, kan het implantaat worden geplaatst. Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan de kroon, brug of het klikgebit worden gemaakt. Een implantaat wordt in 1 of in 2 fasen geplaatst. Bij 1 fase is het afdekschroefje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fase wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees weer over het implantaat gelegd. Als het implantaat is ingegroeid, wordt er een klein sneetje in het tandvlees gezet en dan wordt het healing abutment geplaatst.
  • Alternatieven
    Brug Gedeeltelijk kunstgebit Kunstgebit
  • Risico's
    De kans dat een implantaat goed vastgroeit is zeer groot. Goed tandheelkundig onderzoek door je behandlaar voorafgaand aan de behandeling, maakt kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit met het kaakbot. Dan moet het worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als je rookt.
  • Behandeling
    Zorg ervoor dat u regelmatig met uw kind bij de tandarts of mondhygiënist(e) komt. Het doel is namelijk om het kind spelenderwijs aan de tandarts te laten wennen. Wij kunnen ten alle tijde een ‘wenafspraak’ inplannen. Hoe regelmatiger u komt, des te fijner het voor het kind is. De tandarts raadt dan ook aan om vanaf het doorbreken van de eerste tand al naar de tandarts te komen. Wellicht is kijken in de mond dan niet helemaal mogelijk maar het geven van preventieve adviezen is in deze periode van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het gebit van uw kind. Met behulp van een spiegeltje of een tandenborstel beginnen we om bijvoorbeeld eerst met het tellen van de tandjes.
  • Verzekering
    Kindertandheelkunde valt tot 18 jaar in de basisverzekering en is dus volledig vergoed. Ons advies is om minimaal elk half jaar voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist(e) te gaan ook al gaat u zelf 1x per jaar. In sommige situaties is het nodig uw kind vaker te zien. Bijvoorbeeld wanneer de kans op het ontstaan van gaatjes groot is.
  • Voorkomen van angst
    Belonen Beloon uw kind wanneer het zich flink gehouden heeft. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Ga met uw kind mee Ga als ouder altijd mee op controle wanneer uw kind jong is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Praat over de tandarts thuis Praat met uw kind over het bezoek aan de tandarts maar doe geen valse beloftes zoals:‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen. Hoe eerder hoe beter Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder uw kind in contact komt met de tandarts, dat de kans kleiner is dat er angst voor de tandarts ontwikkeld wordt.
  • Risico's
    Een sealant biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Twee keer per dag goed poetsen met fluoridetandpasta is nog steeds nodig, ook bij de gesealde kiezen. De lak kan in het begin een beetje vieze smaak afgeven en bij het dichtbijten wat vreemd aanvoelen. Dit gaat snel over. De tandarts controleert tijdens de periodieke controle of de sealants nog heel zijn en goed vast zitten. Soms is het nodig om een sealant te vervangen.
  • Wanneer is sealen nodig?
    Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo voorkom je dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken. Poetsen kan dan pijnlijk zijn en het glazuur moet nog uitharden. Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Je tandarts kan je adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.
  • Behandeling
    Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. De kiezen worden daarna ruw gemaakt met een zuur middel (ets). De fissuurlak kan zo goed hechten aan de kies. Na het inwerken wordt de ets weggespoeld en de kies droog geblazen. Vervolgens wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies.
  • Alternatieven
    Sealen van het gebit is een preventieve behandeling om gaatjes te voorkomen. Je kan altijd afzien van een voorgestelde preventieve behandeling. Vraag dan wel aan je tandarts wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.
  • Eerste tandje? Naar de tandarts!
    Om u en uw kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat u uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Neem uw kind mee als u bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leert u al vroeg de juiste voedings- en poets gewoonten voor uw kind. Als uw kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Uw behandelaar geeft aan wanneer uw zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen.
  • Beloning: een gaaf gebit
    Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van uw kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft uw kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft er niet of nauwelijks geseald te worden. Bovendien kan uw kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!
  • Tandenpoetsen en napoetsen
    Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht u en uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tandenpoetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u ook gelijk duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.
  • Individuele preventie
    Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar samen met zijn of haar ouders/verzorgers. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij of zij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn/haar gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we u en uw kind weer in de praktijk willen terugzien. Soms zullen bijvoorbeeld de kiezen extra worden beschermd (sealen) of wordt er een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder kind en zijn of haar mondhygiëne.
  • Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte
    Gedragsziekten, de naam zegt het al, kan u met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als u weinig suiker gebruikt en zorgvuldig uw tanden poetst met fluoridetandpasta. Wij begeleiden u en uw kind daarbij met Gewoon Gaaf.
  • Eerste tandje? Poetsen!
    Begin direct met tandenpoetsen zodra u het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden 1x per dag met fluoride peutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoride peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoride peutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. U kan ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
  • Kleuren
    Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kunt u dus precies zien waar nog tandplak zit. Uw kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter na poetst. De mondzorgverlener laat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint u hoe u op die lastige plekken beter kunt poetsen. Ook wijst hij/zij u op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. Pas dan kan u goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als u zorgvuldig poetst, kan u die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
  • Voordelen
    Wat is het voordeel van een kinderkroon ten opzichte van alternatieve behandelingen? Wij verkiezen deze methode ten opzichte van vullingen. Bij het plaatsen van een kroon hoeft er niet geboord en ook niet verdoofd te worden. De kronen kunnen tevens blijven zitten tot de tanden worden gewisseld. Dit is uiteindelijk minder belastend voor het kind.
  • Het principe
    ‘Eén keer en nooit meer’ is het principe, oftewel, deze behandeling voorkomt meerdere restauratieve behandelingen aan hetzelfde melkelement. Hierdoor wordt de belasting voor het kind geminimaliseerd.
  • Behandeling
    Tijdens de eerste afspraak vertellen wij de kinderen dat ze hele sterke prinsessen- of piraten kiezen krijgen. Tussen de te behandelen kiezen worden separatie elastiekjes geplaatst om ruimte te laten ontstaan tussen de te behandelen kies. Deze elastiekjes dienen minimaal 4 uur te blijven zitten. Met de elastiekjes tussen de kiezen kan er ‘normaal’ worden gegeten en tanden gepoetst. Bij de volgende afspraak worden de elastiekjes verwijderd, en wordt er gekeken welke maat kroon op de te behandelen kies past. In het kroontje wordt vervolgens 'tandenlijm' geplaatst en als een dopje over de kies geplaatst. Het kind dient zo hard mogelijk te bijten, zodat de lijm zich goed kan hechten aan de kies. De tandarts kan ook op de kies ‘drukken’. De behandeling is dan afgerond en kan het kroontje blijven zitten tot de tanden worden gewisseld.
  • Proefprothese
    Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in je mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij je vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoef je niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.
  • Schoonmaken van de prothese
    Als je een prothese hebt, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om je prothese schoon te houden: Reinig de prothese dagelijks; Voor het reinigen van je prothese kun je gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Het is van belang dat je de prothese afspoelt voordat je hem terug in de mond plaatst; Maak je prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als je hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd; Poets je kaak en tong met een gewone tandenborstel; Heb je je prothese niet in je mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel; Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor je prothese.
  • Materiaal van de prothese
    Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder.
  • Partiële prothese: plaat - of frameprothese
    Als je een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.
  • Afdruk van je gebit
    Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in je mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van je huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in je mond om de positie van je kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe je tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.
  • Afspraak na plaatsing prothese
    Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met je maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese je afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.
  • Wennen aan een prothese
    Een prothese zal anders aanvoelen dan je eigen tanden en het duurt even voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met je tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in je mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.
  • Wordt de periodieke controle van mijn kind vergoed?
    De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
  • Ik ben zelf erg angstig voor de tandarts maar wil dit niet overdragen op mijn kind. Hoe voorkom ik dat?
    Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek. Geef dit ook aan bij de behandelaar, wij kunnen dan zoveel mogelijk zorg bij u wegnemen.
  • Hoe kan ik mijn kind het beste voorbereiden op de behandeling?
    Het beste wat u als ouder kunt doen is om in makkelijke bewoordingen uit te leggen wat het kind kan verwachten. Zinnen zoals: ‘De tandarts gaat een kies schoonmaken’ of ‘Je krijgt een laklaagje op je tanden’. De rest kunt u aan ons overlaten. Ons team is gespecialiseerd in het kindvriendelijk uitleggen wat ze precies gaan doen of het voor het kind zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.
  • Wat zijn de kosten van het plaatsen van een RVS kroon?
    Bij een dergelijke behandeling kunt u uitgaan van ongeveer 60 euro per element (inclusief de materiaalkosten)
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Het is niet precies te zeggen hoe lang de behandeling duurt. Dit is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de staat van het gebit, of het kind zich op zijn of haar gemak voelt en de tijd die nodig is om de behandeling goed te laten verlopen.
  • Risico's
    Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is. Na de behandeling kan je last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met je tandarts.
  • Alternatieven
    Trekken tand of kies Wortelpuntoperatie
  • Voordelen
    Redding van uw gebit Wanneer de tand of kies ontstoken raakt, herstelt dit niet vanzelf. De wortelkanaalbehandeling is erop gericht om de tand of kies te redden van extractie. Een extractie lijkt in het begin goedkoop vergeleken met een wortelkanaalbehandeling, maar besef dat wanneer u een tand of kies verliest, dit ertoe kan leiden dat uw tanden verschuiven, waardoor het vermogen om te kauwen verminderd wordt. Ook is uw glimlach niet meer wat het is geweest. Kostenbesparend Om de kauwfunctie, scheve tanden, verval van uw gezicht te herstellen middels andere behandelingen (implantaat, kroon- en/of brugwerk) kost dit aanzienlijk meer dan op tijd ingrijpen met een wortelkanaalbehandeling.
  • Behandeling
    Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een 'schoon' werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.
  • Afspraak annuleren
    Je kan afspraken kosteloos annuleren of wijzigen indien dit minimaal 48 uur (= 2 werkdagen) voorafgaand aan de geplande afspraak telefonisch of per e-mail gedaan wordt. Weekenddagen, nationale en regionale feestdagen tellen niet mee als werkdag. Het niet tijdig annuleren of het niet nakomen van afspraken heeft tot gevolg dat wij een percentage (0-100%) van de geplande behandeling in rekening brengen. Dit doen wij volgens tandartscode C90.
  • Doorgeven van wijzigingen
    Jij bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van wijzigingen van relevante gegevens (adres, email, telefoonnummers, zorgverzekering, veranderingen in gezondheid/medicatiegebruik etc).
  • Herinneringsmails
    Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het niet ontvangen van herinneringsmails en/of sms berichten, dit is een extra service van onze kant. De aan de receptie of telefoon gemaakte afspraak is bindend, hoe lang geleden deze ook gemaakt is. Zorg er derhalve voor dat jij het afspraakkaartje bewaart en de afspraak goed noteert in jouw eigen agenda.
  • Bij afwezigheid
    Bij afwezigheid of in de weekenden kan je voor spoedgevallen bellen met de tandartsdienst.
  • Spoedgevallen
    Bij pijnklachten en andere spoedgevallen graag zo vroeg mogelijk bellen zodat wij de mogelijkheid hebben jou zo spoedig mogelijk en liefst dezelfde dag nog te helpen.
  • Advies van T.I.P.
    Tanheelkundig Informatie Punt Komen we er niet uit? Dan kan je jouw vraag voorleggen aan het Tandheelkundig Informatie Punt. Die kan jou advies geven over welke stappen je kan ondernemen om jouw klacht op te lossen. Je doet dit via het speciale contactformulier op https://www.allesoverhetgebit.nl/contact/
  • Geschil
    Als je er ondanks de hulp van de klachtenfunctionaris niet uitkomt, kan je een beroep doen op de Geschilleninstantie Mondzorg. Dat kost €75,-. Bij de geschilleninstantie wordt jouw klacht door een commissie van vijf deskundigen beoordeeld. Die geeft een bindend oordeel over jouw klacht. De instantie kan een schadevergoeding toekennen tot maximaal 25.000 euro.
  • KNMT-Klachtregeling
    Is jouw klacht nog niet opgelost, dan kan je jouw klacht indienen bij de KNMT, de beroepsvereniging waar deze praktijk bij aangesloten is. Een onafhankelijke klachtenfunctionaris zal dan kosteloos tussen jou en ons bemiddelen, met als doel alsnog een oplossing te vinden.
  • Klacht
    Ondanks de inzet van onze medewerkers kan het voorkomen dat je vindt dat jij verkeerd of onzorgvuldig bent behandeld in onze praktijk. Het is van belang dat je iets met deze onvrede doet. Spreek ons hierover alstublieft aan, dan proberen we jouw klacht op te lossen.
  • Regel het online!
    Op de website van Infomedics (www.infomedics.nl) kan je veel zaken rondom de betaling van jouw rekening snel en eenvoudig regelen, denk bijvoorbeeld aan: ​ Status van uw betaling controleren Ga naar www.infomedics.nl. Je treft de rekeningchecker direct bovenaan de webpagina aan. Vul de omschrijving (cijferreeks) in die op rekening staat en controleer of jouw rekening is betaald. Als dit niet het geval is kan je direct betalen via iDEAL. Betalingsregeling treffen Infomedics hanteert een betalingstermijn van 30 dagen. Lukt het niet om op tijd te betalen, dan kan je kosteloos uitstel van betaling aanvragen. Ook kan je tegen kosten een betalingsregeling treffen. Online vind je ook meer informatie over het Infomedics Betaalplan. Veelgestelde vragen bekijken Als je een vraag hebt, kan je het antwoord daarop meestal vinden onder veelgestelde vragen. Anders kan je altijd contact opnemen met de Servicedesk van Infomedics. Heb je toch nog een vraag? Bel dan met de Servicedesk van Infomedics op telefoonnummer 036 - 20 31 900 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur).
  • Betalingsvoorwaarden
    In opdracht van ons verstuurt en incasseert Infomedics rekeningen voor de zorg die jij hebt gehad. Infomedics voldoet hierbij uiteraard aan alle (privacy) wet- en regelgeving, zowel de regels die van toepassing zijn op ons als zorgaanbieder, als aan de regels die vanuit de wet gelden voor Infomedics. ​ Wat zijn de belangrijkste betalingsvoorwaarden van uw rekening van Infomedics? Infomedics mag, als dit mogelijk is, jouw rekening declareren bij jouw zorgverzekeraar. Jij ziet een eventuele vergoeding altijd terug op de rekening. Infomedics verwacht dat jij de rekening betaalt vóór de vervaldatum zoals vermeld op de rekening. Als jij de rekening niet voor de vervaldatum hebt betaald, dan ben je in verzuim zonder dat daarvoor een nadere ingebrekestelling is vereist. Omdat je het uiteraard vergeten kunt zijn, krijg je een herinnering waarbij je wordt gevraagd de rekening alsnog te voldoen, binnen 15 dagen nadat je deze hebt ontvangen. Mocht de betaling binnen deze gestelde datum uitblijven, dan brengt Infomedics rente en incassokosten in rekening. Infomedics mag jouw betaling eerst in mindering brengen op de incassokosten, vervolgens op de in rekening gebrachte rente en tenslotte op het oorspronkelijke bedrag van jouw rekening. Houd er rekening mee dat, wanneer je een klacht indient of je inschrijft bij een andere zorgaanbieder, jouw rekening uiteindelijk nog steeds betaald moet worden. Jouw betalingsverplichting kan hierdoor niet worden opgeschort. De tandartsrekening is opgebouwd uit de verschillende prestaties die tijdens een behandeling hebben plaatsgevonden. Op de rekening staat elke prestatie omschreven met een code. Aan elke code is een tarief gekoppeld dat kan verschillen per tandartsenpraktijk.
  • Infomedics
    Je ontvangt jouw rekening van Infomedics In onze praktijk geven wij jou graag alle aandacht en goede zorg. Daarom werken wij samen met Infomedics voor het versturen en innen van onze rekeningen. Dit betekent dat jij een rekening voor de geleverde zorg krijgt via Infomedics. Vergoeding van jouw zorgverzekeraar Als jouw zorgverzekeraar een gedeelte van jouw rekening vergoedt, staat dit duidelijk op de rekening. Wat overblijft betaal jij aan Infomedics. Heb je een vraag over de hoogte van de vergoeding op jouw rekening? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar. Staat er geen vergoeding op de rekening? Betaal dan alles aan Infomedics en controleer daarna of je de rekening nog kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar.
  • Wat is de levensduur van kronen en bruggen?
    Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De duur van de behandeling is afhankelijk van de techniek die wordt toegepast. Normaliter kunt u uitgaan van 30 - 80 minuten.
  • Welke voedingsmiddelen maken mijn gebit geel?
    Voeding dat zuur is en intense kleuren heeft, verkleurt het gebit. Het gaat er niet alleen om hoeveel u van deze voedingsmiddelen nuttigt, maar ook om hoe vaak. Voedingsmiddelen die een effect hebben op uw gebit zijn: Augurken Azijn Bessen Bieten Citrusvruchten Cola Drop Granaatappels Ijskoffie Fruitsmoothie Kleurige soep Koffie Rode wijn Thee Tomatensaus Concrete tips: Vermijd zuur eten of drinken. Drink zure dranken door een rietje zodat het zuur de tanden niet aantast. Beperk tannine (zit in bijv. rode wijn, chocolade, zwarte thee). Vermijd eten met veel kleurstof. Beperk het aantal eet en drink momenten op een dag.
  • Wat houdt de nazorg in?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van het bleekeffect te genieten. Maak daarvoor een afspraak bij een van onze mondhygiënisten en preventieassistentes om hierover voorgelicht te worden.
  • Wordt de behandeling vergoed?
    Bleken van het gebit wordt als cosmetische luxe behandeling gezien en wordt over het algemeen niet vergoed. Uiteraard kan dit per verzekering verschillen dus u kunt voor de zekerheid navraag bij uw eigen verzekering doen.
  • Bleken mijn facings, vullingen, bruggen en kronen mee?
    Nee, facings, vullingen, bruggen en kronen kleuren niet mee. Bleken heeft hier dus geen effect op. Overleg altijd met uw tandarts/bleekspecialist voordat u gaat bleken.
  • Waarom worden er röntgenfoto’s gemaakt?
    Op 3 momenten worden röntgenfoto’s gemaakt, namelijk voorafgaand, gedurende en na de behandeling. De reden dat er 3 röntgenfoto’s gemaakt worden is omdat er op deze manier veel controle is op de behandeling en kan de genezing gemonitord worden.
  • Doet de behandeling pijn?
    De behandeling vindt plaats onder plaatselijk verdoving. De behandeling zelf is dus pijnvrij echter kan het zijn dat u napijn ervaart. Dit kan zo’n 3 a 4 dagen aanhouden en is goed te onderdrukken met een paracetamol. Heeft u vooraf de behandeling veel pijn? Dan is het vaak zo dat de kans op napijn groter is. Neem contact op wanneer er een zwelling optreedt of ernstige pijn. Dit komt in uitzonderingsgevallen voor.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Dit is afhankelijk van de complexiteit en de hoeveelheid wortelkanalen. Vaak varieert een behandeling van 30 minuten tot 2,5 uur. Mocht het nodig zijn dan kan de behandeling in meerdere afspraken worden gerealiseerd.
  • Verkleurt de tand/kies die behandeld wordt?
    In de meeste gevallen verkleurt de tand/kies niet, mocht dit toch voorkomen dan kan de tandarts dit vaak verhelpen. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden.
  • Is de behandeling pijnlijk?
    De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, u ervaart hier dus geen pijn van. Het kan wel zo zijn dat u enige napijn ervaart wanneer de verdoving uitgewerkt is, net zoals dat mogelijk is bij andere tandheelkundige behandelingen. In de meeste gevallen werkt de normale pijnmedicatie goed die we u ook als standaard voorschrijven voor deze ingreep.
  • Hoe betrouwbaar is de implantologie behandeling?
    De methode is vele jaren geperfectioneerd waardoor het een zeer betrouwbare behandeling is. Ruim 96% van alle implantologie behandelingen worden als geslaagd gekenmerkt.
  • Voor wie zijn implantaten geschikt?
    In principe zijn implantaten voor iedereen mogelijk zolang u gezond bent, een goede mondhygiëne heeft en het gebit volgroeid is. Een volgroeid gebit is bij meisjes rond hun 19e en bij jongens rond hun 24e. Soms is een vooroperatie nodig voor botherstel. Wanneer er niet genoeg bot aanwezig is dient dit hersteld te worden met een botopbouw procedure.
  • Hoe lang gaan implantaten mee?
    In principe is het mogelijk dat implantaten uw hele leven mee gaan, echter kunnen bepaalde factoren zoals mondhygiëne en levensstijl hier invloed op hebben. Binnen de tandheelkunde vormt het een van de meest duurzame behandelopties die we kunnen aanbieden. Regelmatig periodieke controle door de tandarts en de mondhygiëniste is een must om vroegtijdig eventuele problemen op te sporen.
  • Hoe duur is een implantologie behandeling?
    De exacte prijs kan pas worden afgegeven indien uw specifieke situatie beoordeeld is. Grofweg schommelt deze tussen de 1800 en 2500 euro inclusief kroon. Uiteraard wordt er altijd een offerte op maat gemaakt voordat we starten met de behandeling zodat u van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten. Doordat er tussen plaatsen van het implantaat en het plaatsen van de kroon meestal een wachttijd (inheel tijd) is van enkele maanden is het goed mogelijk de kosten “uit te smeren“ over meerdere verzekeringsjaren. Zo kan een kostbare behandeling toch behapbaar worden voor veel mensen.
  • Hoe duur is een prothese?
    Eens in de 5 à 7 jaar heeft u recht op een nieuwe prothese via de zorgverzekering. Normaal gesproken vergoedt de zorgverzekeraar 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw eigen bijdrage, dit betaalt u zelf of u moet daarvoor een aanvullende tandartsverzekering hebben. Vanuit uw eventuele aanvullende tandartsverzekering wordt dan een extra deel vergoed, hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar en de voorwaarden uit de aanvullende verzekering. Een nieuwe prothese wordt wel ingehouden van het eigen risico wat u heeft.
  • Hoe lang gaat de prothese mee?
    De levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact met ons op te nemen. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis (voering) worden hersteld.
  • Heeft u bijvoorbeeld een klikprothese in uw onderkaak?
    Dan gelden er andere vergoedingen, de eigen bijdrage is dan 17%. Bij een gedeeltelijk kunstprothese vinden er geen vergoedingen vanuit de basisverzekering plaats. U betaalt deze dus zelf OF u heeft een vergoeding door uw aanvullende tandartsverzekering. Het is dus niet meteen te zeggen wat uw prothese gaat kosten. Uiteraard kunnen wij u daarvoor van te voren informeren middels een begroting.
  • Hoe vaak moet ik op controle komen?
    Om de prothese en de slijmvliezen te beoordelen blijft het gewenst om ongeveer twee keer per jaar op controle te komen.
  • Hoe duur is een facing?
    Een facing van porselein is duurder dan een facing van composiet. Vraag uw behandelend tandarts altijd welke kosten in rekening gebracht worden, dit verschilt per persoon.
  • Hoe lang gaat een facing mee?
    Een facing van composiet gaat gemiddeld 5-10 jaar mee, een facing van porselein gaat vaak 15-20 jaar mee.
  • Hoe dik is een facing?
    Een facing is enkele tienden millimeter dik, hierdoor dient er ongeveer een halve millimeter van het tandglazuur afgeslepen te worden, tenzij de tand al wat naar binnen staat.
  • Hoe vaak moet ik langskomen voor een facing?
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
  • Kunnen facings verkleuren?
    Ja, (veel) roken, koffie en thee werkt verkleuring in de hand. Daarnaast kan een facing ook slijten wanneer u veel tandenknarst of op uw nagels bijt. Een beschadigde/verkleurde facing kan altijd weer gerepareerd of vervangen worden.
  • Wat is de levensduur van de inlay of onlay?
    Afhankelijk van gekozen materiaal kan een inlay of onlay tot wel 30 jaar zitten.
  • Van welk materiaal wordt mijn inlay of onlay gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof inlays te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Mijn kind heeft nooit problemen met zijn/haar gebit, is deelname aan Gewoon Gaaf nog steeds nuttig?"
    Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, ook voor kinderen die nooit gebitsproblemen hebben. Gewoon Gaaf zorgt voor bewustwording van hoe belangrijk een goede mondhygiëne is, en hoe dit uitgevoerd kan worden. Het geeft dus handvaten waar het kind zijn/haar hele leven profijt van kan hebben.
  • Wat is de rol van mij als ouder?
    Tijdens de afspraken bij ons krijgt u adviezen met betrekking tot tandenpoetsen en voeding. Een kind kan tot zijn/haar 10e levensjaar vaak nog niet goed zelfstandig tandenpoetsen. Daarom is uw rol om 1x per dag het gebit van uw kind te poetsen gebaseerd op de door ons gegeven poetsinstructies.
  • Mijn kind heeft toch een zwak gebit?
    Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit Gewoon Gaaf.
  • Wat zijn de kosten van Gewoon Gaaf?
    Tot het 18e levensjaar van kind zijn alle tandheelkundige kosten vergoed (uitgezonderd van orthodontie). Kosten hoeven de weg naar een gezond gebit dus niet in de weg te staan.
  • Hoe kan mijn kind meedoen aan Gewoon Gaaf?
    U kunt contact opnemen met ons en aangeven dat u met uw kind wilt meedoen aan deze preventiemethode. Vervolgens krijgt u bij de eerstvolgende afspraak meer concrete informatie met betrekking tot deze methode.
  • Gewoon Gaaf, hoe dan?"
    Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd of daarin gestimuleerd wordt zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem uw kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar ons en begin direct met tandenpoetsen. Samen met ons kan u het gebit van uw kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?
  • Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?
    Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.
  • Mijn kind kan er toch niets aan doen dat hij/zij een gaatje krijgt? Dat overkomt hem/haar toch?
    Niet waar! U en uw kind kunnen gaatjes in het gebit van uw kind voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in het gebit heeft u zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus Gewoon Gaaf houden.
  • Bij welke behandelingen kan lachgassedatie worden toegepast?
    In principe kan bij elke behandeling lachgassedatie worden toegepast, echter het wil wel eens voorkomen dat een behandeling langer duurt dan een uur. In dit geval zal de behandelend tandarts kijken naar de omstandigheden en u adviseren wat het beste is in uw geval. Elke situatie is anders en daar dient passend op gereageerd te worden.
  • Ik ben verkouden, kan ik dan nog steeds met een lachgassedatie behandeld worden?"
    Dat hangt ervan af. Als neusspray helpt met het doorgankelijk krijgen van uw neusluchtwegen dan zou een lachgasbehandeling mogelijk zijn, maar wanneer dit niet lukt dan kan de lachgasbehandeling niet doorgaan. Zorg ervoor dat u op tijd de behandeling afzegt om eventuele kosten die in rekening kunnen worden gebracht te vermijden.
  • Werkt een lachgassedatie pijn verminderend?
    Nauwelijks, wat u wel zult merken is dat u zich snel aangenamer en meer ontspannen zult voelen dan normaal. Er is echter nog wel een verdoving nodig tegen te pijn van de behandeling. U zult echter wel merken dat verdoven minder gevoelig is door de meer ontspannen sfeer.
  • Wat zijn de bijwerkingen van een lachgassedatie?
    Het wil nog wel eens voorkomen dat u zich een beetje moe voelt na de behandeling. Daarom adviseren wij u in dat geval in de wachtkamer even (een kwartiertje) tot uzelf te komen voordat u weer deelneemt aan het verkeer.
  • Wat is een lachgas tandarts?
    Niet elke tandarts kan een lachgas behandeling uitvoeren. Een lachgas tandarts is een tandarts die ook daadwerkelijk hierin opgeleid is en deze behandeling mag uitvoeren. Deze tandarts zal uitgebreid de tijd nemen om u hierover te informeren en u geruststellen.
  • Is een lachgassedatie schadelijk?
    Nee, in de mate waarin lachgas wordt toegediend (lage concentratie) en de duur (niet langer dan een uur), is lachgassedatie niet schadelijk voor de gezondheid. Wel wordt geadviseerd om geen lachgassedatie te gebruiken tijdens zwangerschap.
  • Moeten alle kiezen worden geseald?
    Nee niet alle kiezen hoeven te worden geseald, de tandarts/mondhygiënist kan beoordelen welke kiezen moeten worden geseald. Uitsluitend de kiezen met de diepere groeven worden geseald. Ook andere factoren bepalen mede of een sealant op zijn plaats is. Bv het niveau van mondhygiëne.
  • Kan ik direct weer eten en drinken?
    Ja eten en drinken kan na de behandeling weer probleemloos, net als tandenpoetsen.
  • Doet de behandeling pijn?
    Nee de behandeling doet geen pijn omdat er niet hoeft te worden geboord.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De behandeling is vrij kort. Het duurt doorgaans enkele minuten per kies.
  • Hoe lang blijft de kies beschermd?
    De sealants zijn niet zo sterk als vullingen, dus ze kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Dit is verder geen probleem omdat er met gemak weer een klein laagje lak op de sealants aangebracht kan worden.
  • Moet mijn kind nog wel 2x per dag tandenpoetsen?
    Ja, de sealant zit uitsluitend in het kauwvlak! Dit is een voorkeursplaats voor het ontwikkelen van gaatjes, maar er zijn meer vlakken aan een kies die we niet kunnen sealen. Een goede mondhygiëne is dus een vereiste om het gebit gezond te houden. Blijf dus goed poetsen om gaatjes te voorkomen.
  • Het gebit van mijn kind is gevoelig voor gaatjes, moet mijn kind meer fluoride toegediend krijgen?"
    Een extra poetsbeurt is de makkelijkste oplossing om aan meer fluoride te komen. Daarnaast kan een extra fluoridebehandeling bij de tandarts gaatjes vertragen of voorkomen. *Overleg de extra fluoride inname altijd met uw tandarts of mondhygiënist.
  • Zit er fluoride in eten en drinken?
    Ja fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis. Dit helpt bij de bescherming van tanden en kiezen echter zit er een te lage concentratie fluoride in eten en drinken voor een echt goede bescherming. Daarom zit er fluoride in tandpasta zodat u dagelijks toch met de juiste hoeveelheid fluoride in contact komt.
  • Hoe duur is een beugel?
    Orthodontie zit niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten. Vraag altijd uw behandelaar naar de opties, behandelplan en begroting.
  • Hoe lang moet ik een beugel dragen?
    De duur van de behandeling en het resultaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste zijn gebitsontwikkeling, de groei, het aanpassingsvermogen, het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt van invloed. Daarnaast is voor het bepalen van de duur van de behandeling belangrijk of de stand van de kaken goed is of niet. Bij kinderen kan bijvoorbeeld een voorbehandeling nodig zijn om eerst de stand van de kaken te corrigeren (blokbeugel). Daarna kunnen de tanden zelf rechtgezet worden. Na de behandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de behandelaar vaak een retentiebeugel of spalk te dragen.
  • Wat betekent de afkorting CEREC?
    CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tanden en kiezen die gerestaureerd dienen te worden aan de stoel, dus in 1 zitting zonder tussenkomst van tandtechnieker uit het hoogwaardig esthetische porselein.
  • Is CEREC een CAD/CAM-systeem?
    Het CEREC-systeem is een CAD/CAM-systeem. CAD/CAM staat voor Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing en komt erop neer dat de restauratie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat de restauratie wordt geslepen, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie virtueel geplaatst. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de informatie over inlays en onlay’s.
  • Is CEREC duur?
    Wij noemen CEREC liever duurzaam. Zie het volgende voorbeeld mbt. een inlay: Beter 1 keer goed doen dan starten met een te grote kunststof vulling, deze meerdere keren moeten repareren en vervolgens een zenuwkanaalbehandeling introduceren door het veelvuldig werk aan 1 element. Overall bent u dan goedkoper uit met een CEREC inlay die in de meeste gevallen vele jaren probleemloos functioneert.
  • Kan ik ook eten met de zgn try-in?
    Nee, de try-in is uitsluitend bedoeld voor het beoordelen van de nieuwe situatie, u kunt er niet mee eten.
  • Voor wie is Digital Smile Design geschikt?
    Eigenlijk voor iedereen met een volgroeid gebit die ontevreden is over uiterlijke kenmerken, met name wanneer het meerdere elementen betreft.
  • Is DSD Duur?
    DSD is een manier om gestructureerd tot uw “perfecte“ glimlach te komen. U gaat hier de rest van uw leven van genieten. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Voor iedereen ligt dit een beetje anders, maar wij vinden in het totaal, ten opzichte van alle kosten die vaak gepaard gaan met een totaal plan voor uw gebit, de opstart kosten van waaruit het totaal plan ontstaat (de DSD) heel redelijk. Vraag uw tandarts naar de details.
  • Ik heb een prothese, is DSD ook iets voor mij?"
    Jazeker, middels DSD kunnen we u ook helpen aan uw ideale lach.
  • Word ik beperkt in wat ik mag eten tijdens de behandeling?
    Nee, vergeleken met andere beugels wordt u met de AirSmile behandeling niet beperkt in wat u kan eten. Daarnaast zijn uw tanden en kiezen makkelijk schoon te maken met tanden poetsen en flossen na elke maaltijd, aangezien de aligners makkelijk uit te nemen zijn.
  • Hoe lang moet ik de aligners dragen?
    U dient de aligners 22 uur per dag te dragen, en na elke twee weken krijgt u weer een nieuwe aligner die uw gebit iets dichter bij het gewenste resultaat brengt. Op eet en drink momenten zijn de aligners snel en gemakkelijk uit te nemen.
  • Kan iedere tandarts een AirSmile behandeling uitvoeren?
    Nee, alvorens een tandarts dit mag doen dient deze tandarts daar een opleiding toe te volgen. DentalDynamic heeft de juiste tandarts kennis en kunde in huis om deze AirSmile behandeling uit te mogen en kunnen voeren.
  • Hoe reinig ik de aligner?
    U dient de aligner elke dag met een borstel te poetsen en te spoelen in lauw water. Verder is het van belang dat u elke keer na een eetmoment uw tanden poetst voordat u de aligner weer plaatst.
  • Kan ik roken tijdens de behandeling?
    Roken wordt afgeraden tijdens het dragen omdat dit de aligner kan verkleuren waardoor er donkere vlekken ontstaan.
  • Hoe lang duurt het voordat mijn tanden en kiezen recht staan?
    Dit is afhankelijk van uw specifieke behoeften. Vraag altijd aan uw tandarts hoe lang het duurt totdat uw gewenste resultaat behaald zal zijn.
  • Hoe lang heb ik last van de extractie?
    De eerste 3-5 dagen zijn het hevigst gezien de pijn. Hierna neemt de pijn af, echter kan de pijn nog zo’n twee weken aanhouden. Dit wordt als ‘zeurderige’ pijn ervaren. Meestal treedt na 2 weken duidelijk herstel op en na 3 weken zou u alles weer normaal moeten kunnen doen.
  • Ik heb een vieze geur in mijn neus, is dat normaal?"
    Wanneer er een kies in uw bovenkaak is getrokken, en u ervaart een vieze geur in uw neus, neem dan contact met ons op.
  • Ik voel iets scherps, wat is dat?"
    Botsplinters ontstaan soms nadat de kies/tand getrokken is. Deze worden door het lichaam afgestoten. Voelt u iets scherps? Neem dan contact op met ons zodat wij dit kunnen verwijderen.
  • Kan ik alles eten en drinken?
    Er zijn bijna geen beperkingen wat betreft eten en drinken, echter zal dit de eerste dagen wat ongemak geven, zie ook onze tips voor na extracties.
  • De hechting is na twee weken nog niet weg, wat moet ik nu doen?"
    Gemiddeld genomen lost de hechting binnen twee weken op, soms komt het voor dat dit langer duurt. Heeft u last van deze hechting? Neem dan contact op met ons, dan wordt uw hechting verwijderd.
  • Mijn hechting komt/zit los, is dat erg?"
    Na een aantal dagen kan het zijn dat de hechtingen al wat losser gaan zitten of zelfs verdwijnen. Dit is meestal geen enkel probleem. Bij twijfel kunt u ons altijd even bellen.
  • Hoe lang moet ik op het gaasje bijten na de behandeling?
    Ongeveer een kwartier tot een 1/2uur.
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Kan ik ook alleen langs komen als ik klachten heb?
    U kunt ervoor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als u klachten heeft. Echter, dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis (zware tandvleesontsteking) langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.
  • Hoe lang blijft een vulling zitten?
    Gemiddeld gezien gaan vullingen van composiet 3-10 jaar mee. Deze levensduur wordt sterk beïnvloed door uw eet- en drinkpatroon, mondhygiëne niveau en mogelijk aanwezige knars en of klemgewoontes.
  • Kunnen mijn vullingen verkleuren?
    Ja, door bijvoorbeeld roken en veel koffie en thee te drinken kan uw vulling verkleuren naar donkerder tinten. Een oppervlakkige verkleuring kan vaak met polijsten opgelost worden, mocht dit niet helpen kan de vulling vervangen worden door een nieuwe. Ook verkleuren vullingen niet mee bij een bleekbehandelingen. Het kan daarom noodzakelijk blijken om na een bleekbehandeling aanwezige vullingen te vernieuwen.
  • Hoe verzorg ik een kies met een vulling erin?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van uw vullingen te genieten. Verzorg uw tanden/kiezen met vullingen net zoals uw andere tanden en kiezen. Bekijk op onze pagina mondhygiëne het belang hiervan
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Met welke materialen kan ik mijn gebit het beste onderhouden?
    Ieder gebit is anders, ieders voedingspatroon of leefwijze is anders. Voor een goed advies is een individuele instructie van belang. Dit wordt gedaan door onze mondhygiënistes/(paro)preventieassistentes op basis van een afspraak.
  • Worden de kosten vergoed?
    De kosten voor deze ingreep worden volledig vergoed door uw verzekeraar.
  • Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
    1 behandeling is in principe voldoende.
  • Alternatieven
    Je kan er voor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als je klachten hebt. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt. Bespreek met je tandarts hoe vaak jij een periodieke controle nodig hebt.
  • Voordelen
    Kostenbesparend Voortijdig herkennen van aandoeningen aan het gebit zorgt ervoor dat er tijdig kan worden ingegrepen om uitgebreidere en duurdere (herstel)behandelingen te voorkomen. Behoud van eigen tanden en kiezen Voortijdig herkennen van aandoeningen zorgt ervoor dat tanden en kiezen kunnen worden gered van extractie, zodat u deze kan behouden. U wilt toch zo lang mogelijk uw eigen gebit behouden? Herkenning aandoeningen Tijdens de periodieke controle kunnen aandoeningen aan uw lichaam ontdekt worden. Een droge mond kan bijvoorbeeld duiden op suikerziekte, blaasjes kunnen wijzen op bijwerkingen van geneesmiddelen.
  • Behandeling
    Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan je ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts.
  • Thuisbleekmethode
    De meest gebruikte manier om je tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts je mond onderzoeken om te beoordelen of je mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van je gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om je tanden passen. De mondzorgverlener zal je laten zien hoe je een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe je de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt je de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt je de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak je de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen je tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.
  • Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener
    De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.
  • Hoe ontstaan gele tanden?
    De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.
  • Andere bleekmethodes
    Er zijn ook andere manieren om je tanden te bleken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een laser. Het voordeel van de methode met de bleeklepels is echter dat je meer controle hebt over het uiteindelijk kleurresultaat.
  • Voordelen
    .
  • Alternatieven
    Het trekken van een tand of kies gebeurt meestal alleen als er geen andere mogelijkheid is.
  • Wanneer wordt er een tand of kies getrokken?
    Een tand of kies wordt getrokken als het niet meer mogelijk is om deze te behouden. Dit kan door bijvoorbeeld een ernstige tandvleesaandoening waardoor de kies niet meer vast staat in het kaakbot, een tand te veel is aangetast door tandbederf, of dat er door een (onge)val een tand zover is afgebroken dat het niet meer te herstellen valt. Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien. Het kan ook zijn dat het nodig is om kiezen te trekken als er sprake is van ruimtegebrek. Dit valt dan vaak samen met een beugelbehandeling.
  • Behandeling
    Voor de behandeling wordt er eerst een foto gemaakt. De tandarts kan dan zien hoe de wortels lopen en of er bijvoorbeeld een risico is dat de kies afbreekt. Ook zal hij bekijken of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of dat hij je verwijst naar een kaakchirurg. Uiteraard word je voor het trekken van de tand of kies goed verdoofd. De tandarts wrikt de kies eerst een beetje los en daarna wordt de kies er uit getrokken. Soms splitst de tandarts de kies eerst en wordt de kies er in delen uitgehaald. Het kan zijn dat de tandarts het nodig vindt om de wond te hechten.
  • Risico's
    Het trekken van een tand of kies is een veel voorkomende behandeling, maar niet altijd zonder risico’s. De tandarts zal van te voren de risico’s inschatten en bepalen of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of verwijzing nodig is. Als de wortelpunten bijvoorbeeld dicht bij de zenuwbaan ligt, kan deze (onherstelbaar) beschadigd raken. Tijdens een behandeling kan het ook anders lopen dan verwacht. De tandarts staakt dan de behandeling en verwijst je alsnog de kaakchirurg. Het komt ook wel eens voor dat er na het trekken een opening van de mondholte naar de neusbijholte (antrumperforatie) is ontstaan. Ook dan wordt je verwezen naar de kaakchirurg die de ontstane opening weer dichtmaakt. Volg na de behandeling altijd de instructies van de tandarts op. Het kan zijn dat je na de behandeling kleine stukjes bot voelt uitsteken. Dit kan geen kwaad. De tandarts kan dit eventueel verwijderen. Neem bij een bloeding die niet stopt, koorts, hevige pijn of zwelling altijd contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een facing kan van composiet (vulmateriaal) of van porselein gemaakt worden.
  • Behandeling
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig. Het plaatsen van een porseleinen facing Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over je tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van je afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen. Het plaatsen van een composieten facing Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van je tanden past.
  • Risico's
    Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden of door (mond)gewoonten zoals nagelbijten, knarsen en klemmen kan het zijn dat de facing los komt of breekt. Neem dan altijd contact op met je tandarts. Neem ook contact op met je tandarts als je na het plaatsen van de facing klachten houdt die na een paar dagen niet over gaan.
  • Alternatieven
    Vulling Kroon Beugel Bleken
  • Wanneer heb je een facing nodig?
    Een facing wordt meestal gemaakt om het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen je tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.
  • Behandeling
    Als het nodig is dan verdooft de tandarts je eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.
  • Risico's
    Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.
  • Alternatieven
    Beginnend tandbederf in de tandhals of melktand kan soms door extra goed te reinigen en fluoridegebruik worden gestopt. Vraag aan je tandarts of dit bij jou een mogelijkheid is.
  • Wanneer heb je een vulling nodig?
    Je tand of kies kan gevuld worden als je een gaatje (tandbederf) hebt of als je kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat je weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als je tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen je tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Je tandarts kan de tandhals dan afdenken met een vulling.
  • Soorten vullingen
    In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld. Amalgaam (zilverkleurig) is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als vulmiddel. Amalgaamvullingen zijn erg slijtvast en wordt gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen. De laatste jaren wordt er steeds minder met amalgaam gevuld.
  • Effect van een röntgenfoto
    Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Hiermee kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak tot behandelen of zo mogelijk het volgen van het ziekteproces (monitoren). Dit verkleint de kans op ongewenste schade door een voortschrijdend ziekteproces (bijvoorbeeld tandbederf of verlies aan botweefsel) of onnodige behandeling.
  • Uitvoering röntgenfoto
    Voor het maken van een röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op het te fotograferen deel van je gebit. Vervolgens wordt het apparaat kort ingeschakeld en komt er röntgenstraling uit het apparaat. De straling wordt opgevangen door de röntgenfoto. Afhankelijke van de doordringbaarheid van het weefsel kleurt de foto zwarter. Ook een mondhygiënist kan röntgenfoto’s maken in opdracht van en onder toezicht van de tandarts.
  • Risico's röntgenfoto's
    Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. De hoeveelheid straling waaraan we worden blootgesteld verschilt per gebied. In Nederland ontvangen we minder straling dan in bijvoorbeeld hooggelegen en bergachtige oorden. Bij het maken van röntgenfoto's bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die je oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico's van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.
  • Alternatieve behandeling
    Als bij mondonderzoek of bij screening voor tandbederf blijkt dat extra informatie gewenst of noodzakelijk is, maakt de tandarts een röntgenfoto. Er is geen alternatief voor deze behandeling.
  • Wat zijn röntgenfoto's?
    Röntgenfoto's zijn foto's die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto's worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.
  • Waarom maakt een tandarts röntgenfoto's?
    De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook 'in' de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Maar ook om te controleren of een implantaat goed zit of dat een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is. Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto's gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.
  • Röntgenfoto's tijdens de zwangerschap
    In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling zal dus niet in de buurt komen van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts bekend is met je zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.
  • Behandeling
    1. Een eerste bezoek aan de orthodontist of beugeltandarts De tandarts heeft gezegd dat jij of je kind mogelijk een beugel nodig heeft. De tandarts kan in een aantal gevallen zelf behandelen, maar kan je ook door verwijzen naar een beugeltandarts of orthodontist. Waarop een eerste afspraak volgt. 2. Het vooronderzoek Om een analyse, behandelplan en begroting te kunnen maken, heeft de behandelaar gebitsmodellen en foto's nodig. 3. Vervolgafspraak Het behandelplan: hierin staat welk type beugel er wordt geplaatst en hoe lang de beugel gedragen moet worden. Dit is altijd een indicatie. Want de duur hangt af van of de beugel genoeg gedragen wordt. En bij kinderen speelt de wisselfase en groei ook nog een rol. De begroting: hierop staan de behandelcodes die horen bij de voorgestelde behandeling. Het kan zijn dat er meerdere beugels nodig zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Iedere beugel die geplaatst wordt en de afspraken die daar bij komen kijken, staan op de begroting. En als er sprake is van techniekkosten dan staan die er ook op. Zijn er techniekkosten gemaakt, maar ontbreekt het bedrag? Dan kan de orthodontist de kosten voor je navragen bij zijn tandtechnisch laboratorium of leverancier. Je ontvangt een rekening voor het vooronderzoek en het vervolgconsult. De volgende rekening valt op de mat als de eerste beugel wordt geplaatst. In de maand daarna wordt het eerste beugelconsult uitgevoerd en berekend. De behandelaar spreekt met je af hoe vaak je op een beugelconsult wordt verwacht. Het beugelconsult mag maar 1 keer per maand berekend worden, ondanks eventueel meerdere bezoeken in dezelfde maand. 4. De behandeling De behandeling wordt uitgevoerd zoals dat besproken is tijdens het vervolgconsult. Als de behandeling niet gaat zoals gepland en het duurt langer en de kosten zijn hoger, dan wordt je daar op tijd over geïnformeerd door de behandelaar. Het kan voorkomen dat er opnieuw foto's gemaakt moeten worden. Soms wil de orthodontist tussentijds weten hoe de stand van zaken in je mond is. 5. Einde van de behandeling Als de behandeling klaar is, wordt de beugel verwijderd. 6. Nacontrole De behandelaar zal je na de beugelbehandeling nog een aantal keren willen zien om te controleren of het resultaat behouden blijft. En om te kijken of de retentieapparatuur nog goed zit.
  • Wanneer heb je een beugel nodig?
    Een beugel zet scheve tanden weer recht. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat je goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Mondgewoonten zoals duimen en tongpersen of het gebruik van een fopspeen veranderen de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen. Maar ook vroegtijdig verlies van een melktand of –kies door een ongeval kan de ontwikkeling en groei van de mond belemmeren. Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.
  • Risico's
    In het begin moet je aan een beugel wennen. Eten kan pijnlijk zijn en soms drukt de beugel tegen je kaak, tong of wang. Na 1 tot 2 weken ben je meestal gewend aan je beugel. Als de beugel wordt bijgesteld, kan je wel weer wat last krijgen. Als je je gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan je tandvlees wat terug trekken. Krijg je klachten aan je kaakgewricht? Meld dit dan bij je behandelaar. Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van je beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt als de behandeling wordt beëindigd.
  • Alternatieven
    Facings Kronen
  • Alternatieven
    Vulling Facing Trekken tand of kies
  • Wanneer heb je een kroon nodig?
    Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een kroonbehandeling. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen of dat je tand gevoelig is. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
  • Alternatieven
    Kroon op implantaat Beugel Gedeeltelijk kunstgebit
  • Wanneer heb je een brug nodig?
    Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een brugbehandelingen zelf. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen aan de brug of dat je tanden gevoelig zijn. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Een brug bestaat uit meerdere delen en vaak zijn er minimaal 2 eigen tanden of kiezen die dienen als pijler voor de brug. Als er met 1 van de pijlers een probleem ontstaat die niet verholpen kan worden, dan is de kans aanwezig dat de hele brug verloren gaat.
  • Materialen
    Een brug kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de brug moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een brug van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de brug is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige brug. Een metalen brug is zeer sterk en slijtvast.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken. Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodbrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.
  • Soorten bruggen
    Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden. Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy. Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).
  • Wanneer heb je een implantaat nodig?
    Als je een tand of kies mist, of als meerdere tanden of kiezen ontbreken in je mond, kan implantologie een passende behandeling zijn. Bij het ontbreken van een enkel element wordt doorgaans 1 implantaat geplaatst. Na een zogenoemde 'bot ingroeiperiode' wordt er een kroon op geplaatst, een implantaatkroon. Als er meerdere tanden/kiezen naast elkaar ontbreken, kan implantologie worden gebruikt om een uitneembaar klikframe te verankeren. Maar er kunnen ook meerdere implantaten worden geplaatst, waarop een implantaatbrug wordt geplaatst. Die zit net als een implantaatkroon vast in je mond en functioneert zoals normale tanden of kiezen. Heb je een kunstgebit en is er weinig houvast in je kaak waardoor het kunstgebit loskomt met het kauwen, dan kunnen 2, 4 of 6 implantaten worden geplaatst. Daarna wordt een volledige kunstgebit gemaakt dat vastklikt op de implantaten. Zo'n klikgebit is net als een klikframe uitneembaar, zodat je het dagelijks goed kunt reinigen.
  • Behandeling
    Voorafgaand aan het plaatsen van implantaten dient een uitvoerig tandheelkundig onderzoek plaats te vinden door de implantoloog. Bij implantologische behandeling is de medische - en tandheelkundige gezondheid namelijk van invloed op het succes van de behandeling. In zo'n vooronderzoek worden onder andere door middel van visuele inspectie en aanvullend röntgenonderzoek de botkwaliteit en de botkwantiteit beoordeeld. Dit wordt gedaan nadat de kies of tand is getrokken, maar bij voorkeur is de desbetreffende kies of tand nog aanwezig. Een implantaat kan in uitzonderlijke gevallen direct worden geplaatst, na het trekken van de tandwortel. Vaak wordt een tand of kies eerst getrokken en wordt 8-12 weken de botgenezing afgewacht, voordat het implantaat wordt geplaatst. Als een tand of kies al een lange tijd ontbreekt, kan er onvoldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat te verankeren/te plaatsen. Meestal kan er met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot, bijvoorbeeld uit je bekkenkam of elders uit je kaak. Na 4-12 maanden, afhankelijk van de situatie en genezing, kan het implantaat worden geplaatst. Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan de kroon, brug of het klikgebit worden gemaakt. Een implantaat wordt in 1 of in 2 fasen geplaatst. Bij 1 fase is het afdekschroefje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fase wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees weer over het implantaat gelegd. Als het implantaat is ingegroeid, wordt er een klein sneetje in het tandvlees gezet en dan wordt het healing abutment geplaatst.
  • Alternatieven
    Brug Gedeeltelijk kunstgebit Kunstgebit
  • Risico's
    De kans dat een implantaat goed vastgroeit is zeer groot. Goed tandheelkundig onderzoek door je behandlaar voorafgaand aan de behandeling, maakt kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit met het kaakbot. Dan moet het worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als je rookt.
  • Behandeling
    Zorg ervoor dat u regelmatig met uw kind bij de tandarts of mondhygiënist(e) komt. Het doel is namelijk om het kind spelenderwijs aan de tandarts te laten wennen. Wij kunnen ten alle tijde een ‘wenafspraak’ inplannen. Hoe regelmatiger u komt, des te fijner het voor het kind is. De tandarts raadt dan ook aan om vanaf het doorbreken van de eerste tand al naar de tandarts te komen. Wellicht is kijken in de mond dan niet helemaal mogelijk maar het geven van preventieve adviezen is in deze periode van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het gebit van uw kind. Met behulp van een spiegeltje of een tandenborstel beginnen we om bijvoorbeeld eerst met het tellen van de tandjes.
  • Verzekering
    Kindertandheelkunde valt tot 18 jaar in de basisverzekering en is dus volledig vergoed. Ons advies is om minimaal elk half jaar voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist(e) te gaan ook al gaat u zelf 1x per jaar. In sommige situaties is het nodig uw kind vaker te zien. Bijvoorbeeld wanneer de kans op het ontstaan van gaatjes groot is.
  • Voorkomen van angst
    Belonen Beloon uw kind wanneer het zich flink gehouden heeft. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Ga met uw kind mee Ga als ouder altijd mee op controle wanneer uw kind jong is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Praat over de tandarts thuis Praat met uw kind over het bezoek aan de tandarts maar doe geen valse beloftes zoals:‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen. Hoe eerder hoe beter Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder uw kind in contact komt met de tandarts, dat de kans kleiner is dat er angst voor de tandarts ontwikkeld wordt.
  • Risico's
    Een sealant biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Twee keer per dag goed poetsen met fluoridetandpasta is nog steeds nodig, ook bij de gesealde kiezen. De lak kan in het begin een beetje vieze smaak afgeven en bij het dichtbijten wat vreemd aanvoelen. Dit gaat snel over. De tandarts controleert tijdens de periodieke controle of de sealants nog heel zijn en goed vast zitten. Soms is het nodig om een sealant te vervangen.
  • Wanneer is sealen nodig?
    Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo voorkom je dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken. Poetsen kan dan pijnlijk zijn en het glazuur moet nog uitharden. Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Je tandarts kan je adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.
  • Behandeling
    Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. De kiezen worden daarna ruw gemaakt met een zuur middel (ets). De fissuurlak kan zo goed hechten aan de kies. Na het inwerken wordt de ets weggespoeld en de kies droog geblazen. Vervolgens wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies.
  • Alternatieven
    Sealen van het gebit is een preventieve behandeling om gaatjes te voorkomen. Je kan altijd afzien van een voorgestelde preventieve behandeling. Vraag dan wel aan je tandarts wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.
  • Eerste tandje? Naar de tandarts!
    Om u en uw kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat u uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Neem uw kind mee als u bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leert u al vroeg de juiste voedings- en poets gewoonten voor uw kind. Als uw kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Uw behandelaar geeft aan wanneer uw zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen.
  • Beloning: een gaaf gebit
    Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van uw kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft uw kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft er niet of nauwelijks geseald te worden. Bovendien kan uw kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!
  • Tandenpoetsen en napoetsen
    Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht u en uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tandenpoetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u ook gelijk duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.
  • Individuele preventie
    Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar samen met zijn of haar ouders/verzorgers. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij of zij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn/haar gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we u en uw kind weer in de praktijk willen terugzien. Soms zullen bijvoorbeeld de kiezen extra worden beschermd (sealen) of wordt er een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder kind en zijn of haar mondhygiëne.
  • Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte
    Gedragsziekten, de naam zegt het al, kan u met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als u weinig suiker gebruikt en zorgvuldig uw tanden poetst met fluoridetandpasta. Wij begeleiden u en uw kind daarbij met Gewoon Gaaf.
  • Eerste tandje? Poetsen!
    Begin direct met tandenpoetsen zodra u het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden 1x per dag met fluoride peutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoride peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoride peutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. U kan ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
  • Kleuren
    Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kunt u dus precies zien waar nog tandplak zit. Uw kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter na poetst. De mondzorgverlener laat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint u hoe u op die lastige plekken beter kunt poetsen. Ook wijst hij/zij u op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. Pas dan kan u goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als u zorgvuldig poetst, kan u die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
  • Voordelen
    Wat is het voordeel van een kinderkroon ten opzichte van alternatieve behandelingen? Wij verkiezen deze methode ten opzichte van vullingen. Bij het plaatsen van een kroon hoeft er niet geboord en ook niet verdoofd te worden. De kronen kunnen tevens blijven zitten tot de tanden worden gewisseld. Dit is uiteindelijk minder belastend voor het kind.
  • Het principe
    ‘Eén keer en nooit meer’ is het principe, oftewel, deze behandeling voorkomt meerdere restauratieve behandelingen aan hetzelfde melkelement. Hierdoor wordt de belasting voor het kind geminimaliseerd.
  • Behandeling
    Tijdens de eerste afspraak vertellen wij de kinderen dat ze hele sterke prinsessen- of piraten kiezen krijgen. Tussen de te behandelen kiezen worden separatie elastiekjes geplaatst om ruimte te laten ontstaan tussen de te behandelen kies. Deze elastiekjes dienen minimaal 4 uur te blijven zitten. Met de elastiekjes tussen de kiezen kan er ‘normaal’ worden gegeten en tanden gepoetst. Bij de volgende afspraak worden de elastiekjes verwijderd, en wordt er gekeken welke maat kroon op de te behandelen kies past. In het kroontje wordt vervolgens 'tandenlijm' geplaatst en als een dopje over de kies geplaatst. Het kind dient zo hard mogelijk te bijten, zodat de lijm zich goed kan hechten aan de kies. De tandarts kan ook op de kies ‘drukken’. De behandeling is dan afgerond en kan het kroontje blijven zitten tot de tanden worden gewisseld.
  • Proefprothese
    Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in je mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij je vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoef je niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.
  • Schoonmaken van de prothese
    Als je een prothese hebt, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om je prothese schoon te houden: Reinig de prothese dagelijks; Voor het reinigen van je prothese kun je gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Het is van belang dat je de prothese afspoelt voordat je hem terug in de mond plaatst; Maak je prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als je hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd; Poets je kaak en tong met een gewone tandenborstel; Heb je je prothese niet in je mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel; Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor je prothese.
  • Materiaal van de prothese
    Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder.
  • Partiële prothese: plaat - of frameprothese
    Als je een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.
  • Afdruk van je gebit
    Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in je mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van je huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in je mond om de positie van je kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe je tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.
  • Afspraak na plaatsing prothese
    Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met je maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese je afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.
  • Wennen aan een prothese
    Een prothese zal anders aanvoelen dan je eigen tanden en het duurt even voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met je tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in je mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.
  • Wordt de periodieke controle van mijn kind vergoed?
    De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
  • Ik ben zelf erg angstig voor de tandarts maar wil dit niet overdragen op mijn kind. Hoe voorkom ik dat?
    Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek. Geef dit ook aan bij de behandelaar, wij kunnen dan zoveel mogelijk zorg bij u wegnemen.
  • Hoe kan ik mijn kind het beste voorbereiden op de behandeling?
    Het beste wat u als ouder kunt doen is om in makkelijke bewoordingen uit te leggen wat het kind kan verwachten. Zinnen zoals: ‘De tandarts gaat een kies schoonmaken’ of ‘Je krijgt een laklaagje op je tanden’. De rest kunt u aan ons overlaten. Ons team is gespecialiseerd in het kindvriendelijk uitleggen wat ze precies gaan doen of het voor het kind zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.
  • Wat zijn de kosten van het plaatsen van een RVS kroon?
    Bij een dergelijke behandeling kunt u uitgaan van ongeveer 60 euro per element (inclusief de materiaalkosten)
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Het is niet precies te zeggen hoe lang de behandeling duurt. Dit is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de staat van het gebit, of het kind zich op zijn of haar gemak voelt en de tijd die nodig is om de behandeling goed te laten verlopen.
  • Risico's
    Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is. Na de behandeling kan je last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met je tandarts.
  • Alternatieven
    Trekken tand of kies Wortelpuntoperatie
  • Voordelen
    Redding van uw gebit Wanneer de tand of kies ontstoken raakt, herstelt dit niet vanzelf. De wortelkanaalbehandeling is erop gericht om de tand of kies te redden van extractie. Een extractie lijkt in het begin goedkoop vergeleken met een wortelkanaalbehandeling, maar besef dat wanneer u een tand of kies verliest, dit ertoe kan leiden dat uw tanden verschuiven, waardoor het vermogen om te kauwen verminderd wordt. Ook is uw glimlach niet meer wat het is geweest. Kostenbesparend Om de kauwfunctie, scheve tanden, verval van uw gezicht te herstellen middels andere behandelingen (implantaat, kroon- en/of brugwerk) kost dit aanzienlijk meer dan op tijd ingrijpen met een wortelkanaalbehandeling.
  • Behandeling
    Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een 'schoon' werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.
  • Afspraak annuleren
    Je kan afspraken kosteloos annuleren of wijzigen indien dit minimaal 48 uur (= 2 werkdagen) voorafgaand aan de geplande afspraak telefonisch of per e-mail gedaan wordt. Weekenddagen, nationale en regionale feestdagen tellen niet mee als werkdag. Het niet tijdig annuleren of het niet nakomen van afspraken heeft tot gevolg dat wij een percentage (0-100%) van de geplande behandeling in rekening brengen. Dit doen wij volgens tandartscode C90.
  • Doorgeven van wijzigingen
    Jij bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van wijzigingen van relevante gegevens (adres, email, telefoonnummers, zorgverzekering, veranderingen in gezondheid/medicatiegebruik etc).
  • Herinneringsmails
    Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het niet ontvangen van herinneringsmails en/of sms berichten, dit is een extra service van onze kant. De aan de receptie of telefoon gemaakte afspraak is bindend, hoe lang geleden deze ook gemaakt is. Zorg er derhalve voor dat jij het afspraakkaartje bewaart en de afspraak goed noteert in jouw eigen agenda.
  • Bij afwezigheid
    Bij afwezigheid of in de weekenden kan je voor spoedgevallen bellen met de tandartsdienst.
  • Spoedgevallen
    Bij pijnklachten en andere spoedgevallen graag zo vroeg mogelijk bellen zodat wij de mogelijkheid hebben jou zo spoedig mogelijk en liefst dezelfde dag nog te helpen.
  • Advies van T.I.P.
    Tanheelkundig Informatie Punt Komen we er niet uit? Dan kan je jouw vraag voorleggen aan het Tandheelkundig Informatie Punt. Die kan jou advies geven over welke stappen je kan ondernemen om jouw klacht op te lossen. Je doet dit via het speciale contactformulier op https://www.allesoverhetgebit.nl/contact/
  • Geschil
    Als je er ondanks de hulp van de klachtenfunctionaris niet uitkomt, kan je een beroep doen op de Geschilleninstantie Mondzorg. Dat kost €75,-. Bij de geschilleninstantie wordt jouw klacht door een commissie van vijf deskundigen beoordeeld. Die geeft een bindend oordeel over jouw klacht. De instantie kan een schadevergoeding toekennen tot maximaal 25.000 euro.
  • KNMT-Klachtregeling
    Is jouw klacht nog niet opgelost, dan kan je jouw klacht indienen bij de KNMT, de beroepsvereniging waar deze praktijk bij aangesloten is. Een onafhankelijke klachtenfunctionaris zal dan kosteloos tussen jou en ons bemiddelen, met als doel alsnog een oplossing te vinden.
  • Klacht
    Ondanks de inzet van onze medewerkers kan het voorkomen dat je vindt dat jij verkeerd of onzorgvuldig bent behandeld in onze praktijk. Het is van belang dat je iets met deze onvrede doet. Spreek ons hierover alstublieft aan, dan proberen we jouw klacht op te lossen.
  • Regel het online!
    Op de website van Infomedics (www.infomedics.nl) kan je veel zaken rondom de betaling van jouw rekening snel en eenvoudig regelen, denk bijvoorbeeld aan: ​ Status van uw betaling controleren Ga naar www.infomedics.nl. Je treft de rekeningchecker direct bovenaan de webpagina aan. Vul de omschrijving (cijferreeks) in die op rekening staat en controleer of jouw rekening is betaald. Als dit niet het geval is kan je direct betalen via iDEAL. Betalingsregeling treffen Infomedics hanteert een betalingstermijn van 30 dagen. Lukt het niet om op tijd te betalen, dan kan je kosteloos uitstel van betaling aanvragen. Ook kan je tegen kosten een betalingsregeling treffen. Online vind je ook meer informatie over het Infomedics Betaalplan. Veelgestelde vragen bekijken Als je een vraag hebt, kan je het antwoord daarop meestal vinden onder veelgestelde vragen. Anders kan je altijd contact opnemen met de Servicedesk van Infomedics. Heb je toch nog een vraag? Bel dan met de Servicedesk van Infomedics op telefoonnummer 036 - 20 31 900 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur).
  • Betalingsvoorwaarden
    In opdracht van ons verstuurt en incasseert Infomedics rekeningen voor de zorg die jij hebt gehad. Infomedics voldoet hierbij uiteraard aan alle (privacy) wet- en regelgeving, zowel de regels die van toepassing zijn op ons als zorgaanbieder, als aan de regels die vanuit de wet gelden voor Infomedics. ​ Wat zijn de belangrijkste betalingsvoorwaarden van uw rekening van Infomedics? Infomedics mag, als dit mogelijk is, jouw rekening declareren bij jouw zorgverzekeraar. Jij ziet een eventuele vergoeding altijd terug op de rekening. Infomedics verwacht dat jij de rekening betaalt vóór de vervaldatum zoals vermeld op de rekening. Als jij de rekening niet voor de vervaldatum hebt betaald, dan ben je in verzuim zonder dat daarvoor een nadere ingebrekestelling is vereist. Omdat je het uiteraard vergeten kunt zijn, krijg je een herinnering waarbij je wordt gevraagd de rekening alsnog te voldoen, binnen 15 dagen nadat je deze hebt ontvangen. Mocht de betaling binnen deze gestelde datum uitblijven, dan brengt Infomedics rente en incassokosten in rekening. Infomedics mag jouw betaling eerst in mindering brengen op de incassokosten, vervolgens op de in rekening gebrachte rente en tenslotte op het oorspronkelijke bedrag van jouw rekening. Houd er rekening mee dat, wanneer je een klacht indient of je inschrijft bij een andere zorgaanbieder, jouw rekening uiteindelijk nog steeds betaald moet worden. Jouw betalingsverplichting kan hierdoor niet worden opgeschort. De tandartsrekening is opgebouwd uit de verschillende prestaties die tijdens een behandeling hebben plaatsgevonden. Op de rekening staat elke prestatie omschreven met een code. Aan elke code is een tarief gekoppeld dat kan verschillen per tandartsenpraktijk.
  • Infomedics
    Je ontvangt jouw rekening van Infomedics In onze praktijk geven wij jou graag alle aandacht en goede zorg. Daarom werken wij samen met Infomedics voor het versturen en innen van onze rekeningen. Dit betekent dat jij een rekening voor de geleverde zorg krijgt via Infomedics. Vergoeding van jouw zorgverzekeraar Als jouw zorgverzekeraar een gedeelte van jouw rekening vergoedt, staat dit duidelijk op de rekening. Wat overblijft betaal jij aan Infomedics. Heb je een vraag over de hoogte van de vergoeding op jouw rekening? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar. Staat er geen vergoeding op de rekening? Betaal dan alles aan Infomedics en controleer daarna of je de rekening nog kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar.
  • Wat is de levensduur van kronen en bruggen?
    Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De duur van de behandeling is afhankelijk van de techniek die wordt toegepast. Normaliter kunt u uitgaan van 30 - 80 minuten.
  • Welke voedingsmiddelen maken mijn gebit geel?
    Voeding dat zuur is en intense kleuren heeft, verkleurt het gebit. Het gaat er niet alleen om hoeveel u van deze voedingsmiddelen nuttigt, maar ook om hoe vaak. Voedingsmiddelen die een effect hebben op uw gebit zijn: Augurken Azijn Bessen Bieten Citrusvruchten Cola Drop Granaatappels Ijskoffie Fruitsmoothie Kleurige soep Koffie Rode wijn Thee Tomatensaus Concrete tips: Vermijd zuur eten of drinken. Drink zure dranken door een rietje zodat het zuur de tanden niet aantast. Beperk tannine (zit in bijv. rode wijn, chocolade, zwarte thee). Vermijd eten met veel kleurstof. Beperk het aantal eet en drink momenten op een dag.
  • Wat houdt de nazorg in?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van het bleekeffect te genieten. Maak daarvoor een afspraak bij een van onze mondhygiënisten en preventieassistentes om hierover voorgelicht te worden.
  • Wordt de behandeling vergoed?
    Bleken van het gebit wordt als cosmetische luxe behandeling gezien en wordt over het algemeen niet vergoed. Uiteraard kan dit per verzekering verschillen dus u kunt voor de zekerheid navraag bij uw eigen verzekering doen.
  • Bleken mijn facings, vullingen, bruggen en kronen mee?
    Nee, facings, vullingen, bruggen en kronen kleuren niet mee. Bleken heeft hier dus geen effect op. Overleg altijd met uw tandarts/bleekspecialist voordat u gaat bleken.
  • Waarom worden er röntgenfoto’s gemaakt?
    Op 3 momenten worden röntgenfoto’s gemaakt, namelijk voorafgaand, gedurende en na de behandeling. De reden dat er 3 röntgenfoto’s gemaakt worden is omdat er op deze manier veel controle is op de behandeling en kan de genezing gemonitord worden.
  • Doet de behandeling pijn?
    De behandeling vindt plaats onder plaatselijk verdoving. De behandeling zelf is dus pijnvrij echter kan het zijn dat u napijn ervaart. Dit kan zo’n 3 a 4 dagen aanhouden en is goed te onderdrukken met een paracetamol. Heeft u vooraf de behandeling veel pijn? Dan is het vaak zo dat de kans op napijn groter is. Neem contact op wanneer er een zwelling optreedt of ernstige pijn. Dit komt in uitzonderingsgevallen voor.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    Dit is afhankelijk van de complexiteit en de hoeveelheid wortelkanalen. Vaak varieert een behandeling van 30 minuten tot 2,5 uur. Mocht het nodig zijn dan kan de behandeling in meerdere afspraken worden gerealiseerd.
  • Verkleurt de tand/kies die behandeld wordt?
    In de meeste gevallen verkleurt de tand/kies niet, mocht dit toch voorkomen dan kan de tandarts dit vaak verhelpen. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden.
  • Is de behandeling pijnlijk?
    De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, u ervaart hier dus geen pijn van. Het kan wel zo zijn dat u enige napijn ervaart wanneer de verdoving uitgewerkt is, net zoals dat mogelijk is bij andere tandheelkundige behandelingen. In de meeste gevallen werkt de normale pijnmedicatie goed die we u ook als standaard voorschrijven voor deze ingreep.
  • Hoe betrouwbaar is de implantologie behandeling?
    De methode is vele jaren geperfectioneerd waardoor het een zeer betrouwbare behandeling is. Ruim 96% van alle implantologie behandelingen worden als geslaagd gekenmerkt.
  • Voor wie zijn implantaten geschikt?
    In principe zijn implantaten voor iedereen mogelijk zolang u gezond bent, een goede mondhygiëne heeft en het gebit volgroeid is. Een volgroeid gebit is bij meisjes rond hun 19e en bij jongens rond hun 24e. Soms is een vooroperatie nodig voor botherstel. Wanneer er niet genoeg bot aanwezig is dient dit hersteld te worden met een botopbouw procedure.
  • Hoe lang gaan implantaten mee?
    In principe is het mogelijk dat implantaten uw hele leven mee gaan, echter kunnen bepaalde factoren zoals mondhygiëne en levensstijl hier invloed op hebben. Binnen de tandheelkunde vormt het een van de meest duurzame behandelopties die we kunnen aanbieden. Regelmatig periodieke controle door de tandarts en de mondhygiëniste is een must om vroegtijdig eventuele problemen op te sporen.
  • Hoe duur is een implantologie behandeling?
    De exacte prijs kan pas worden afgegeven indien uw specifieke situatie beoordeeld is. Grofweg schommelt deze tussen de 1800 en 2500 euro inclusief kroon. Uiteraard wordt er altijd een offerte op maat gemaakt voordat we starten met de behandeling zodat u van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten. Doordat er tussen plaatsen van het implantaat en het plaatsen van de kroon meestal een wachttijd (inheel tijd) is van enkele maanden is het goed mogelijk de kosten “uit te smeren“ over meerdere verzekeringsjaren. Zo kan een kostbare behandeling toch behapbaar worden voor veel mensen.
  • Hoe duur is een prothese?
    Eens in de 5 à 7 jaar heeft u recht op een nieuwe prothese via de zorgverzekering. Normaal gesproken vergoedt de zorgverzekeraar 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw eigen bijdrage, dit betaalt u zelf of u moet daarvoor een aanvullende tandartsverzekering hebben. Vanuit uw eventuele aanvullende tandartsverzekering wordt dan een extra deel vergoed, hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar en de voorwaarden uit de aanvullende verzekering. Een nieuwe prothese wordt wel ingehouden van het eigen risico wat u heeft.
  • Hoe lang gaat de prothese mee?
    De levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact met ons op te nemen. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis (voering) worden hersteld.
  • Heeft u bijvoorbeeld een klikprothese in uw onderkaak?
    Dan gelden er andere vergoedingen, de eigen bijdrage is dan 17%. Bij een gedeeltelijk kunstprothese vinden er geen vergoedingen vanuit de basisverzekering plaats. U betaalt deze dus zelf OF u heeft een vergoeding door uw aanvullende tandartsverzekering. Het is dus niet meteen te zeggen wat uw prothese gaat kosten. Uiteraard kunnen wij u daarvoor van te voren informeren middels een begroting.
  • Hoe vaak moet ik op controle komen?
    Om de prothese en de slijmvliezen te beoordelen blijft het gewenst om ongeveer twee keer per jaar op controle te komen.
  • Hoe duur is een facing?
    Een facing van porselein is duurder dan een facing van composiet. Vraag uw behandelend tandarts altijd welke kosten in rekening gebracht worden, dit verschilt per persoon.
  • Hoe lang gaat een facing mee?
    Een facing van composiet gaat gemiddeld 5-10 jaar mee, een facing van porselein gaat vaak 15-20 jaar mee.
  • Hoe dik is een facing?
    Een facing is enkele tienden millimeter dik, hierdoor dient er ongeveer een halve millimeter van het tandglazuur afgeslepen te worden, tenzij de tand al wat naar binnen staat.
  • Hoe vaak moet ik langskomen voor een facing?
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
  • Kunnen facings verkleuren?
    Ja, (veel) roken, koffie en thee werkt verkleuring in de hand. Daarnaast kan een facing ook slijten wanneer u veel tandenknarst of op uw nagels bijt. Een beschadigde/verkleurde facing kan altijd weer gerepareerd of vervangen worden.
  • Wat is de levensduur van de inlay of onlay?
    Afhankelijk van gekozen materiaal kan een inlay of onlay tot wel 30 jaar zitten.
  • Van welk materiaal wordt mijn inlay of onlay gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof inlays te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
  • Mijn kind heeft nooit problemen met zijn/haar gebit, is deelname aan Gewoon Gaaf nog steeds nuttig?"
    Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, ook voor kinderen die nooit gebitsproblemen hebben. Gewoon Gaaf zorgt voor bewustwording van hoe belangrijk een goede mondhygiëne is, en hoe dit uitgevoerd kan worden. Het geeft dus handvaten waar het kind zijn/haar hele leven profijt van kan hebben.
  • Wat is de rol van mij als ouder?
    Tijdens de afspraken bij ons krijgt u adviezen met betrekking tot tandenpoetsen en voeding. Een kind kan tot zijn/haar 10e levensjaar vaak nog niet goed zelfstandig tandenpoetsen. Daarom is uw rol om 1x per dag het gebit van uw kind te poetsen gebaseerd op de door ons gegeven poetsinstructies.
  • Mijn kind heeft toch een zwak gebit?
    Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit Gewoon Gaaf.
  • Wat zijn de kosten van Gewoon Gaaf?
    Tot het 18e levensjaar van kind zijn alle tandheelkundige kosten vergoed (uitgezonderd van orthodontie). Kosten hoeven de weg naar een gezond gebit dus niet in de weg te staan.
  • Hoe kan mijn kind meedoen aan Gewoon Gaaf?
    U kunt contact opnemen met ons en aangeven dat u met uw kind wilt meedoen aan deze preventiemethode. Vervolgens krijgt u bij de eerstvolgende afspraak meer concrete informatie met betrekking tot deze methode.
  • Gewoon Gaaf, hoe dan?"
    Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd of daarin gestimuleerd wordt zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem uw kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar ons en begin direct met tandenpoetsen. Samen met ons kan u het gebit van uw kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?
  • Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?
    Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.
  • Mijn kind kan er toch niets aan doen dat hij/zij een gaatje krijgt? Dat overkomt hem/haar toch?
    Niet waar! U en uw kind kunnen gaatjes in het gebit van uw kind voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in het gebit heeft u zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus Gewoon Gaaf houden.
  • Bij welke behandelingen kan lachgassedatie worden toegepast?
    In principe kan bij elke behandeling lachgassedatie worden toegepast, echter het wil wel eens voorkomen dat een behandeling langer duurt dan een uur. In dit geval zal de behandelend tandarts kijken naar de omstandigheden en u adviseren wat het beste is in uw geval. Elke situatie is anders en daar dient passend op gereageerd te worden.
  • Ik ben verkouden, kan ik dan nog steeds met een lachgassedatie behandeld worden?"
    Dat hangt ervan af. Als neusspray helpt met het doorgankelijk krijgen van uw neusluchtwegen dan zou een lachgasbehandeling mogelijk zijn, maar wanneer dit niet lukt dan kan de lachgasbehandeling niet doorgaan. Zorg ervoor dat u op tijd de behandeling afzegt om eventuele kosten die in rekening kunnen worden gebracht te vermijden.
  • Werkt een lachgassedatie pijn verminderend?
    Nauwelijks, wat u wel zult merken is dat u zich snel aangenamer en meer ontspannen zult voelen dan normaal. Er is echter nog wel een verdoving nodig tegen te pijn van de behandeling. U zult echter wel merken dat verdoven minder gevoelig is door de meer ontspannen sfeer.
  • Wat zijn de bijwerkingen van een lachgassedatie?
    Het wil nog wel eens voorkomen dat u zich een beetje moe voelt na de behandeling. Daarom adviseren wij u in dat geval in de wachtkamer even (een kwartiertje) tot uzelf te komen voordat u weer deelneemt aan het verkeer.
  • Wat is een lachgas tandarts?
    Niet elke tandarts kan een lachgas behandeling uitvoeren. Een lachgas tandarts is een tandarts die ook daadwerkelijk hierin opgeleid is en deze behandeling mag uitvoeren. Deze tandarts zal uitgebreid de tijd nemen om u hierover te informeren en u geruststellen.
  • Is een lachgassedatie schadelijk?
    Nee, in de mate waarin lachgas wordt toegediend (lage concentratie) en de duur (niet langer dan een uur), is lachgassedatie niet schadelijk voor de gezondheid. Wel wordt geadviseerd om geen lachgassedatie te gebruiken tijdens zwangerschap.
  • Moeten alle kiezen worden geseald?
    Nee niet alle kiezen hoeven te worden geseald, de tandarts/mondhygiënist kan beoordelen welke kiezen moeten worden geseald. Uitsluitend de kiezen met de diepere groeven worden geseald. Ook andere factoren bepalen mede of een sealant op zijn plaats is. Bv het niveau van mondhygiëne.
  • Kan ik direct weer eten en drinken?
    Ja eten en drinken kan na de behandeling weer probleemloos, net als tandenpoetsen.
  • Doet de behandeling pijn?
    Nee de behandeling doet geen pijn omdat er niet hoeft te worden geboord.
  • Hoe lang duurt de behandeling?
    De behandeling is vrij kort. Het duurt doorgaans enkele minuten per kies.
  • Hoe lang blijft de kies beschermd?
    De sealants zijn niet zo sterk als vullingen, dus ze kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Dit is verder geen probleem omdat er met gemak weer een klein laagje lak op de sealants aangebracht kan worden.
  • Moet mijn kind nog wel 2x per dag tandenpoetsen?
    Ja, de sealant zit uitsluitend in het kauwvlak! Dit is een voorkeursplaats voor het ontwikkelen van gaatjes, maar er zijn meer vlakken aan een kies die we niet kunnen sealen. Een goede mondhygiëne is dus een vereiste om het gebit gezond te houden. Blijf dus goed poetsen om gaatjes te voorkomen.
  • Het gebit van mijn kind is gevoelig voor gaatjes, moet mijn kind meer fluoride toegediend krijgen?"
    Een extra poetsbeurt is de makkelijkste oplossing om aan meer fluoride te komen. Daarnaast kan een extra fluoridebehandeling bij de tandarts gaatjes vertragen of voorkomen. *Overleg de extra fluoride inname altijd met uw tandarts of mondhygiënist.
  • Zit er fluoride in eten en drinken?
    Ja fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis. Dit helpt bij de bescherming van tanden en kiezen echter zit er een te lage concentratie fluoride in eten en drinken voor een echt goede bescherming. Daarom zit er fluoride in tandpasta zodat u dagelijks toch met de juiste hoeveelheid fluoride in contact komt.
  • Hoe duur is een beugel?
    Orthodontie zit niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten. Vraag altijd uw behandelaar naar de opties, behandelplan en begroting.
  • Hoe lang moet ik een beugel dragen?
    De duur van de behandeling en het resultaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste zijn gebitsontwikkeling, de groei, het aanpassingsvermogen, het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt van invloed. Daarnaast is voor het bepalen van de duur van de behandeling belangrijk of de stand van de kaken goed is of niet. Bij kinderen kan bijvoorbeeld een voorbehandeling nodig zijn om eerst de stand van de kaken te corrigeren (blokbeugel). Daarna kunnen de tanden zelf rechtgezet worden. Na de behandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de behandelaar vaak een retentiebeugel of spalk te dragen.
  • Wat betekent de afkorting CEREC?
    CEREC is een afkorting voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics en betekent letterlijk het reconstrueren van tanden en kiezen die gerestaureerd dienen te worden aan de stoel, dus in 1 zitting zonder tussenkomst van tandtechnieker uit het hoogwaardig esthetische porselein.
  • Is CEREC een CAD/CAM-systeem?
    Het CEREC-systeem is een CAD/CAM-systeem. CAD/CAM staat voor Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing en komt erop neer dat de restauratie softwarematig wordt ontwikkeld. Met behulp van deze CEREC-technieken kunnen wij u voordat de restauratie wordt geslepen, al laten zien hoe uw gebit eruit gaat zien met de restauratie virtueel geplaatst. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de informatie over inlays en onlay’s.
  • Is CEREC duur?
    Wij noemen CEREC liever duurzaam. Zie het volgende voorbeeld mbt. een inlay: Beter 1 keer goed doen dan starten met een te grote kunststof vulling, deze meerdere keren moeten repareren en vervolgens een zenuwkanaalbehandeling introduceren door het veelvuldig werk aan 1 element. Overall bent u dan goedkoper uit met een CEREC inlay die in de meeste gevallen vele jaren probleemloos functioneert.
  • Kan ik ook eten met de zgn try-in?
    Nee, de try-in is uitsluitend bedoeld voor het beoordelen van de nieuwe situatie, u kunt er niet mee eten.
  • Voor wie is Digital Smile Design geschikt?
    Eigenlijk voor iedereen met een volgroeid gebit die ontevreden is over uiterlijke kenmerken, met name wanneer het meerdere elementen betreft.
  • Is DSD Duur?
    DSD is een manier om gestructureerd tot uw “perfecte“ glimlach te komen. U gaat hier de rest van uw leven van genieten. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Voor iedereen ligt dit een beetje anders, maar wij vinden in het totaal, ten opzichte van alle kosten die vaak gepaard gaan met een totaal plan voor uw gebit, de opstart kosten van waaruit het totaal plan ontstaat (de DSD) heel redelijk. Vraag uw tandarts naar de details.
  • Ik heb een prothese, is DSD ook iets voor mij?"
    Jazeker, middels DSD kunnen we u ook helpen aan uw ideale lach.
  • Word ik beperkt in wat ik mag eten tijdens de behandeling?
    Nee, vergeleken met andere beugels wordt u met de AirSmile behandeling niet beperkt in wat u kan eten. Daarnaast zijn uw tanden en kiezen makkelijk schoon te maken met tanden poetsen en flossen na elke maaltijd, aangezien de aligners makkelijk uit te nemen zijn.
  • Hoe lang moet ik de aligners dragen?
    U dient de aligners 22 uur per dag te dragen, en na elke twee weken krijgt u weer een nieuwe aligner die uw gebit iets dichter bij het gewenste resultaat brengt. Op eet en drink momenten zijn de aligners snel en gemakkelijk uit te nemen.
  • Kan iedere tandarts een AirSmile behandeling uitvoeren?
    Nee, alvorens een tandarts dit mag doen dient deze tandarts daar een opleiding toe te volgen. DentalDynamic heeft de juiste tandarts kennis en kunde in huis om deze AirSmile behandeling uit te mogen en kunnen voeren.
  • Hoe reinig ik de aligner?
    U dient de aligner elke dag met een borstel te poetsen en te spoelen in lauw water. Verder is het van belang dat u elke keer na een eetmoment uw tanden poetst voordat u de aligner weer plaatst.
  • Kan ik roken tijdens de behandeling?
    Roken wordt afgeraden tijdens het dragen omdat dit de aligner kan verkleuren waardoor er donkere vlekken ontstaan.
  • Hoe lang duurt het voordat mijn tanden en kiezen recht staan?
    Dit is afhankelijk van uw specifieke behoeften. Vraag altijd aan uw tandarts hoe lang het duurt totdat uw gewenste resultaat behaald zal zijn.
  • Hoe lang heb ik last van de extractie?
    De eerste 3-5 dagen zijn het hevigst gezien de pijn. Hierna neemt de pijn af, echter kan de pijn nog zo’n twee weken aanhouden. Dit wordt als ‘zeurderige’ pijn ervaren. Meestal treedt na 2 weken duidelijk herstel op en na 3 weken zou u alles weer normaal moeten kunnen doen.
  • Ik heb een vieze geur in mijn neus, is dat normaal?"
    Wanneer er een kies in uw bovenkaak is getrokken, en u ervaart een vieze geur in uw neus, neem dan contact met ons op.
  • Ik voel iets scherps, wat is dat?"
    Botsplinters ontstaan soms nadat de kies/tand getrokken is. Deze worden door het lichaam afgestoten. Voelt u iets scherps? Neem dan contact op met ons zodat wij dit kunnen verwijderen.
  • Kan ik alles eten en drinken?
    Er zijn bijna geen beperkingen wat betreft eten en drinken, echter zal dit de eerste dagen wat ongemak geven, zie ook onze tips voor na extracties.
  • De hechting is na twee weken nog niet weg, wat moet ik nu doen?"
    Gemiddeld genomen lost de hechting binnen twee weken op, soms komt het voor dat dit langer duurt. Heeft u last van deze hechting? Neem dan contact op met ons, dan wordt uw hechting verwijderd.
  • Mijn hechting komt/zit los, is dat erg?"
    Na een aantal dagen kan het zijn dat de hechtingen al wat losser gaan zitten of zelfs verdwijnen. Dit is meestal geen enkel probleem. Bij twijfel kunt u ons altijd even bellen.
  • Hoe lang moet ik op het gaasje bijten na de behandeling?
    Ongeveer een kwartier tot een 1/2uur.
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Kan ik ook alleen langs komen als ik klachten heb?
    U kunt ervoor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als u klachten heeft. Echter, dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis (zware tandvleesontsteking) langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.
  • Hoe lang blijft een vulling zitten?
    Gemiddeld gezien gaan vullingen van composiet 3-10 jaar mee. Deze levensduur wordt sterk beïnvloed door uw eet- en drinkpatroon, mondhygiëne niveau en mogelijk aanwezige knars en of klemgewoontes.
  • Kunnen mijn vullingen verkleuren?
    Ja, door bijvoorbeeld roken en veel koffie en thee te drinken kan uw vulling verkleuren naar donkerder tinten. Een oppervlakkige verkleuring kan vaak met polijsten opgelost worden, mocht dit niet helpen kan de vulling vervangen worden door een nieuwe. Ook verkleuren vullingen niet mee bij een bleekbehandelingen. Het kan daarom noodzakelijk blijken om na een bleekbehandeling aanwezige vullingen te vernieuwen.
  • Hoe verzorg ik een kies met een vulling erin?
    Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van uw vullingen te genieten. Verzorg uw tanden/kiezen met vullingen net zoals uw andere tanden en kiezen. Bekijk op onze pagina mondhygiëne het belang hiervan
  • Welke aandoeningen/gezondheidsklachten kunnen vroegtijdig worden herkend?
    Reuma Keel-, maag- en darmproblemen Diabetes Stress Slechte weerstand
  • Met welke materialen kan ik mijn gebit het beste onderhouden?
    Ieder gebit is anders, ieders voedingspatroon of leefwijze is anders. Voor een goed advies is een individuele instructie van belang. Dit wordt gedaan door onze mondhygiënistes/(paro)preventieassistentes op basis van een afspraak.
  • Worden de kosten vergoed?
    De kosten voor deze ingreep worden volledig vergoed door uw verzekeraar.
  • Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
    1 behandeling is in principe voldoende.
  • Alternatieven
    Je kan er voor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als je klachten hebt. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt. Bespreek met je tandarts hoe vaak jij een periodieke controle nodig hebt.
  • Voordelen
    Kostenbesparend Voortijdig herkennen van aandoeningen aan het gebit zorgt ervoor dat er tijdig kan worden ingegrepen om uitgebreidere en duurdere (herstel)behandelingen te voorkomen. Behoud van eigen tanden en kiezen Voortijdig herkennen van aandoeningen zorgt ervoor dat tanden en kiezen kunnen worden gered van extractie, zodat u deze kan behouden. U wilt toch zo lang mogelijk uw eigen gebit behouden? Herkenning aandoeningen Tijdens de periodieke controle kunnen aandoeningen aan uw lichaam ontdekt worden. Een droge mond kan bijvoorbeeld duiden op suikerziekte, blaasjes kunnen wijzen op bijwerkingen van geneesmiddelen.
  • Behandeling
    Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan je ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts.
  • Thuisbleekmethode
    De meest gebruikte manier om je tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts je mond onderzoeken om te beoordelen of je mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van je gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om je tanden passen. De mondzorgverlener zal je laten zien hoe je een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe je de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt je de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt je de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak je de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen je tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.
  • Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener
    De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.
  • Hoe ontstaan gele tanden?
    De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.
  • Andere bleekmethodes
    Er zijn ook andere manieren om je tanden te bleken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een laser. Het voordeel van de methode met de bleeklepels is echter dat je meer controle hebt over het uiteindelijk kleurresultaat.
  • Voordelen
    .
  • Alternatieven
    Het trekken van een tand of kies gebeurt meestal alleen als er geen andere mogelijkheid is.
  • Wanneer wordt er een tand of kies getrokken?
    Een tand of kies wordt getrokken als het niet meer mogelijk is om deze te behouden. Dit kan door bijvoorbeeld een ernstige tandvleesaandoening waardoor de kies niet meer vast staat in het kaakbot, een tand te veel is aangetast door tandbederf, of dat er door een (onge)val een tand zover is afgebroken dat het niet meer te herstellen valt. Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien. Het kan ook zijn dat het nodig is om kiezen te trekken als er sprake is van ruimtegebrek. Dit valt dan vaak samen met een beugelbehandeling.
  • Behandeling
    Voor de behandeling wordt er eerst een foto gemaakt. De tandarts kan dan zien hoe de wortels lopen en of er bijvoorbeeld een risico is dat de kies afbreekt. Ook zal hij bekijken of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of dat hij je verwijst naar een kaakchirurg. Uiteraard word je voor het trekken van de tand of kies goed verdoofd. De tandarts wrikt de kies eerst een beetje los en daarna wordt de kies er uit getrokken. Soms splitst de tandarts de kies eerst en wordt de kies er in delen uitgehaald. Het kan zijn dat de tandarts het nodig vindt om de wond te hechten.
  • Risico's
    Het trekken van een tand of kies is een veel voorkomende behandeling, maar niet altijd zonder risico’s. De tandarts zal van te voren de risico’s inschatten en bepalen of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of verwijzing nodig is. Als de wortelpunten bijvoorbeeld dicht bij de zenuwbaan ligt, kan deze (onherstelbaar) beschadigd raken. Tijdens een behandeling kan het ook anders lopen dan verwacht. De tandarts staakt dan de behandeling en verwijst je alsnog de kaakchirurg. Het komt ook wel eens voor dat er na het trekken een opening van de mondholte naar de neusbijholte (antrumperforatie) is ontstaan. Ook dan wordt je verwezen naar de kaakchirurg die de ontstane opening weer dichtmaakt. Volg na de behandeling altijd de instructies van de tandarts op. Het kan zijn dat je na de behandeling kleine stukjes bot voelt uitsteken. Dit kan geen kwaad. De tandarts kan dit eventueel verwijderen. Neem bij een bloeding die niet stopt, koorts, hevige pijn of zwelling altijd contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een facing kan van composiet (vulmateriaal) of van porselein gemaakt worden.
  • Behandeling
    Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig. Het plaatsen van een porseleinen facing Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over je tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van je afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen. Het plaatsen van een composieten facing Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van je tanden past.
  • Risico's
    Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden of door (mond)gewoonten zoals nagelbijten, knarsen en klemmen kan het zijn dat de facing los komt of breekt. Neem dan altijd contact op met je tandarts. Neem ook contact op met je tandarts als je na het plaatsen van de facing klachten houdt die na een paar dagen niet over gaan.
  • Alternatieven
    Vulling Kroon Beugel Bleken
  • Wanneer heb je een facing nodig?
    Een facing wordt meestal gemaakt om het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen je tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.
  • Behandeling
    Als het nodig is dan verdooft de tandarts je eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.
  • Risico's
    Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.
  • Alternatieven
    Beginnend tandbederf in de tandhals of melktand kan soms door extra goed te reinigen en fluoridegebruik worden gestopt. Vraag aan je tandarts of dit bij jou een mogelijkheid is.
  • Wanneer heb je een vulling nodig?
    Je tand of kies kan gevuld worden als je een gaatje (tandbederf) hebt of als je kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat je weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als je tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen je tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Je tandarts kan de tandhals dan afdenken met een vulling.
  • Soorten vullingen
    In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld. Amalgaam (zilverkleurig) is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als vulmiddel. Amalgaamvullingen zijn erg slijtvast en wordt gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen. De laatste jaren wordt er steeds minder met amalgaam gevuld.
  • Effect van een röntgenfoto
    Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Hiermee kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak tot behandelen of zo mogelijk het volgen van het ziekteproces (monitoren). Dit verkleint de kans op ongewenste schade door een voortschrijdend ziekteproces (bijvoorbeeld tandbederf of verlies aan botweefsel) of onnodige behandeling.
  • Uitvoering röntgenfoto
    Voor het maken van een röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op het te fotograferen deel van je gebit. Vervolgens wordt het apparaat kort ingeschakeld en komt er röntgenstraling uit het apparaat. De straling wordt opgevangen door de röntgenfoto. Afhankelijke van de doordringbaarheid van het weefsel kleurt de foto zwarter. Ook een mondhygiënist kan röntgenfoto’s maken in opdracht van en onder toezicht van de tandarts.
  • Risico's röntgenfoto's
    Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. De hoeveelheid straling waaraan we worden blootgesteld verschilt per gebied. In Nederland ontvangen we minder straling dan in bijvoorbeeld hooggelegen en bergachtige oorden. Bij het maken van röntgenfoto's bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die je oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico's van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.
  • Alternatieve behandeling
    Als bij mondonderzoek of bij screening voor tandbederf blijkt dat extra informatie gewenst of noodzakelijk is, maakt de tandarts een röntgenfoto. Er is geen alternatief voor deze behandeling.
  • Wat zijn röntgenfoto's?
    Röntgenfoto's zijn foto's die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto's worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.
  • Waarom maakt een tandarts röntgenfoto's?
    De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook 'in' de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Maar ook om te controleren of een implantaat goed zit of dat een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is. Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto's gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.
  • Röntgenfoto's tijdens de zwangerschap
    In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling zal dus niet in de buurt komen van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts bekend is met je zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.
  • Behandeling
    1. Een eerste bezoek aan de orthodontist of beugeltandarts De tandarts heeft gezegd dat jij of je kind mogelijk een beugel nodig heeft. De tandarts kan in een aantal gevallen zelf behandelen, maar kan je ook door verwijzen naar een beugeltandarts of orthodontist. Waarop een eerste afspraak volgt. 2. Het vooronderzoek Om een analyse, behandelplan en begroting te kunnen maken, heeft de behandelaar gebitsmodellen en foto's nodig. 3. Vervolgafspraak Het behandelplan: hierin staat welk type beugel er wordt geplaatst en hoe lang de beugel gedragen moet worden. Dit is altijd een indicatie. Want de duur hangt af van of de beugel genoeg gedragen wordt. En bij kinderen speelt de wisselfase en groei ook nog een rol. De begroting: hierop staan de behandelcodes die horen bij de voorgestelde behandeling. Het kan zijn dat er meerdere beugels nodig zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Iedere beugel die geplaatst wordt en de afspraken die daar bij komen kijken, staan op de begroting. En als er sprake is van techniekkosten dan staan die er ook op. Zijn er techniekkosten gemaakt, maar ontbreekt het bedrag? Dan kan de orthodontist de kosten voor je navragen bij zijn tandtechnisch laboratorium of leverancier. Je ontvangt een rekening voor het vooronderzoek en het vervolgconsult. De volgende rekening valt op de mat als de eerste beugel wordt geplaatst. In de maand daarna wordt het eerste beugelconsult uitgevoerd en berekend. De behandelaar spreekt met je af hoe vaak je op een beugelconsult wordt verwacht. Het beugelconsult mag maar 1 keer per maand berekend worden, ondanks eventueel meerdere bezoeken in dezelfde maand. 4. De behandeling De behandeling wordt uitgevoerd zoals dat besproken is tijdens het vervolgconsult. Als de behandeling niet gaat zoals gepland en het duurt langer en de kosten zijn hoger, dan wordt je daar op tijd over geïnformeerd door de behandelaar. Het kan voorkomen dat er opnieuw foto's gemaakt moeten worden. Soms wil de orthodontist tussentijds weten hoe de stand van zaken in je mond is. 5. Einde van de behandeling Als de behandeling klaar is, wordt de beugel verwijderd. 6. Nacontrole De behandelaar zal je na de beugelbehandeling nog een aantal keren willen zien om te controleren of het resultaat behouden blijft. En om te kijken of de retentieapparatuur nog goed zit.
  • Wanneer heb je een beugel nodig?
    Een beugel zet scheve tanden weer recht. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat je goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Mondgewoonten zoals duimen en tongpersen of het gebruik van een fopspeen veranderen de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen. Maar ook vroegtijdig verlies van een melktand of –kies door een ongeval kan de ontwikkeling en groei van de mond belemmeren. Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.
  • Risico's
    In het begin moet je aan een beugel wennen. Eten kan pijnlijk zijn en soms drukt de beugel tegen je kaak, tong of wang. Na 1 tot 2 weken ben je meestal gewend aan je beugel. Als de beugel wordt bijgesteld, kan je wel weer wat last krijgen. Als je je gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan je tandvlees wat terug trekken. Krijg je klachten aan je kaakgewricht? Meld dit dan bij je behandelaar. Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van je beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt als de behandeling wordt beëindigd.
  • Alternatieven
    Facings Kronen
  • Alternatieven
    Vulling Facing Trekken tand of kies
  • Wanneer heb je een kroon nodig?
    Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een kroonbehandeling. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen of dat je tand gevoelig is. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts.
  • Materialen
    Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
  • Alternatieven
    Kroon op implantaat Beugel Gedeeltelijk kunstgebit
  • Wanneer heb je een brug nodig?
    Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.
  • Risico's
    Er zijn vrijwel geen risico’s verbonden aan een brugbehandelingen zelf. Wel kan het zijn dat je in het begin even moet wennen aan de brug of dat je tanden gevoelig zijn. Als het iets te hoog aanvoelt bijvoorbeeld, dan kan je tandarts dat verhelpen. Gaat de gevoeligheid niet over of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Een brug bestaat uit meerdere delen en vaak zijn er minimaal 2 eigen tanden of kiezen die dienen als pijler voor de brug. Als er met 1 van de pijlers een probleem ontstaat die niet verholpen kan worden, dan is de kans aanwezig dat de hele brug verloren gaat.
  • Materialen
    Een brug kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de brug moet komen en aan jouw wensen. Porselein of zirkonium Een brug van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. Metaal en porselein De basis van de brug is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Metaal Goud of zilverkleurige brug. Een metalen brug is zeer sterk en slijtvast.
  • Behandeling
    Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken. Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodbrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.
  • Soorten bruggen
    Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden. Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy. Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).
  • Wanneer heb je een implantaat nodig?
    Als je een tand of kies mist, of als meerdere tanden of kiezen ontbreken in je mond, kan implantologie een passende behandeling zijn. Bij het ontbreken van een enkel element wordt doorgaans 1 implantaat geplaatst. Na een zogenoemde 'bot ingroeiperiode' wordt er een kroon op geplaatst, een implantaatkroon. Als er meerdere tanden/kiezen naast elkaar ontbreken, kan implantologie worden gebruikt om een uitneembaar klikframe te verankeren. Maar er kunnen ook meerdere implantaten worden geplaatst, waarop een implantaatbrug wordt geplaatst. Die zit net als een implantaatkroon vast in je mond en functioneert zoals normale tanden of kiezen. Heb je een kunstgebit en is er weinig houvast in je kaak waardoor het kunstgebit loskomt met het kauwen, dan kunnen 2, 4 of 6 implantaten worden geplaatst. Daarna wordt een volledige kunstgebit gemaakt dat vastklikt op de implantaten. Zo'n klikgebit is net als een klikframe uitneembaar, zodat je het dagelijks goed kunt reinigen.
  • Behandeling
    Voorafgaand aan het plaatsen van implantaten dient een uitvoerig tandheelkundig onderzoek plaats te vinden door de implantoloog. Bij implantologische behandeling is de medische - en tandheelkundige gezondheid namelijk van invloed op het succes van de behandeling. In zo'n vooronderzoek worden onder andere door middel van visuele inspectie en aanvullend röntgenonderzoek de botkwaliteit en de botkwantiteit beoordeeld. Dit wordt gedaan nadat de kies of tand is getrokken, maar bij voorkeur is de desbetreffende kies of tand nog aanwezig. Een implantaat kan in uitzonderlijke gevallen direct worden geplaatst, na het trekken van de tandwortel. Vaak wordt een tand of kies eerst getrokken en wordt 8-12 weken de botgenezing afgewacht, voordat het implantaat wordt geplaatst. Als een tand of kies al een lange tijd ontbreekt, kan er onvoldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat te verankeren/te plaatsen. Meestal kan er met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot, bijvoorbeeld uit je bekkenkam of elders uit je kaak. Na 4-12 maanden, afhankelijk van de situatie en genezing, kan het implantaat worden geplaatst. Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan de kroon, brug of het klikgebit worden gemaakt. Een implantaat wordt in 1 of in 2 fasen geplaatst. Bij 1 fase is het afdekschroefje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fase wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees weer over het implantaat gelegd. Als het implantaat is ingegroeid, wordt er een klein sneetje in het tandvlees gezet en dan wordt het healing abutment geplaatst.
  • Alternatieven
    Brug Gedeeltelijk kunstgebit Kunstgebit
  • Risico's
    De kans dat een implantaat goed vastgroeit is zeer groot. Goed tandheelkundig onderzoek door je behandlaar voorafgaand aan de behandeling, maakt kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit met het kaakbot. Dan moet het worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als je rookt.
  • Behandeling
    Zorg ervoor dat u regelmatig met uw kind bij de tandarts of mondhygiënist(e) komt. Het doel is namelijk om het kind spelenderwijs aan de tandarts te laten wennen. Wij kunnen ten alle tijde een ‘wenafspraak’ inplannen. Hoe regelmatiger u komt, des te fijner het voor het kind is. De tandarts raadt dan ook aan om vanaf het doorbreken van de eerste tand al naar de tandarts te komen. Wellicht is kijken in de mond dan niet helemaal mogelijk maar het geven van preventieve adviezen is in deze periode van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het gebit van uw kind. Met behulp van een spiegeltje of een tandenborstel beginnen we om bijvoorbeeld eerst met het tellen van de tandjes.
  • Verzekering
    Kindertandheelkunde valt tot 18 jaar in de basisverzekering en is dus volledig vergoed. Ons advies is om minimaal elk half jaar voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist(e) te gaan ook al gaat u zelf 1x per jaar. In sommige situaties is het nodig uw kind vaker te zien. Bijvoorbeeld wanneer de kans op het ontstaan van gaatjes groot is.
  • Voorkomen van angst
    Belonen Beloon uw kind wanneer het zich flink gehouden heeft. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Ga met uw kind mee Ga als ouder altijd mee op controle wanneer uw kind jong is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Praat over de tandarts thuis Praat met uw kind over het bezoek aan de tandarts maar doe geen valse beloftes zoals:‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen. Hoe eerder hoe beter Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder uw kind in contact komt met de tandarts, dat de kans kleiner is dat er angst voor de tandarts ontwikkeld wordt.
  • Risico's
    Een sealant biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Twee keer per dag goed poetsen met fluoridetandpasta is nog steeds nodig, ook bij de gesealde kiezen. De lak kan in het begin een beetje vieze smaak afgeven en bij het dichtbijten wat vreemd aanvoelen. Dit gaat snel over. De tandarts controleert tijdens de periodieke controle of de sealants nog heel zijn en goed vast zitten. Soms is het nodig om een sealant te vervangen.
  • Wanneer is sealen nodig?
    Als de groefjes en putjes (ook wel fissuren genoemd) heel diep zijn, dan is het lastig of soms zelfs onmogelijk om in de groefjes goed te poetsen. Een sealant (fissuurlak) vult de groef op. Zo voorkom je dat er bacteriën kunnen innestelen wat de kans op gaatjes verkleint. Het risico op gaatjes is het grootst als de kiezen net zijn doorgebroken. Poetsen kan dan pijnlijk zijn en het glazuur moet nog uitharden. Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Je tandarts kan je adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.
  • Behandeling
    Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. De kiezen worden daarna ruw gemaakt met een zuur middel (ets). De fissuurlak kan zo goed hechten aan de kies. Na het inwerken wordt de ets weggespoeld en de kies droog geblazen. Vervolgens wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp. De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies.
  • Alternatieven
    Sealen van het gebit is een preventieve behandeling om gaatjes te voorkomen. Je kan altijd afzien van een voorgestelde preventieve behandeling. Vraag dan wel aan je tandarts wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.
  • Eerste tandje? Naar de tandarts!
    Om u en uw kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat u uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Neem uw kind mee als u bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leert u al vroeg de juiste voedings- en poets gewoonten voor uw kind. Als uw kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Uw behandelaar geeft aan wanneer uw zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen.
  • Beloning: een gaaf gebit
    Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van uw kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft uw kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft er niet of nauwelijks geseald te worden. Bovendien kan uw kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!
  • Tandenpoetsen en napoetsen
    Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht u en uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tandenpoetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u ook gelijk duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.
  • Individuele preventie
    Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar samen met zijn of haar ouders/verzorgers. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij of zij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn/haar gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we u en uw kind weer in de praktijk willen terugzien. Soms zullen bijvoorbeeld de kiezen extra worden beschermd (sealen) of wordt er een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder kind en zijn of haar mondhygiëne.
  • Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte
    Gedragsziekten, de naam zegt het al, kan u met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als u weinig suiker gebruikt en zorgvuldig uw tanden poetst met fluoridetandpasta. Wij begeleiden u en uw kind daarbij met Gewoon Gaaf.
  • Eerste tandje? Poetsen!
    Begin direct met tandenpoetsen zodra u het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden 1x per dag met fluoride peutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoride peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoride peutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. U kan ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
  • Kleuren
    Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kunt u dus precies zien waar nog tandplak zit. Uw kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter na poetst. De mondzorgverlener laat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint u hoe u op die lastige plekken beter kunt poetsen. Ook wijst hij/zij u op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. Pas dan kan u goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als u zorgvuldig poetst, kan u die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
  • Voordelen
    Wat is het voordeel van een kinderkroon ten opzichte van alternatieve behandelingen? Wij verkiezen deze methode ten opzichte van vullingen. Bij het plaatsen van een kroon hoeft er niet geboord en ook niet verdoofd te worden. De kronen kunnen tevens blijven zitten tot de tanden worden gewisseld. Dit is uiteindelijk minder belastend voor het kind.
  • Het principe
    ‘Eén keer en nooit meer’ is het principe, oftewel, deze behandeling voorkomt meerdere restauratieve behandelingen aan hetzelfde melkelement. Hierdoor wordt de belasting voor het kind geminimaliseerd.
  • Behandeling
    Tijdens de eerste afspraak vertellen wij de kinderen dat ze hele sterke prinsessen- of piraten kiezen krijgen. Tussen de te behandelen kiezen worden separatie elastiekjes geplaatst om ruimte te laten ontstaan tussen de te behandelen kies. Deze elastiekjes dienen minimaal 4 uur te blijven zitten. Met de elastiekjes tussen de kiezen kan er ‘normaal’ worden gegeten en tanden gepoetst. Bij de volgende afspraak worden de elastiekjes verwijderd, en wordt er gekeken welke maat kroon op de te behandelen kies past. In het kroontje wordt vervolgens 'tandenlijm' geplaatst en als een dopje over de kies geplaatst. Het kind dient zo hard mogelijk te bijten, zodat de lijm zich goed kan hechten aan de kies. De tandarts kan ook op de kies ‘drukken’. De behandeling is dan afgerond en kan het kroontje blijven zitten tot de tanden worden gewisseld.
bottom of page