top of page

Informatie

Hoe ontstaan gele tanden?

De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.


Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener

De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.


Thuisbleekmethode

De meest gebruikte manier om tegenwoordig je tanden te bleken is met behulp van thuisbleekset. In eerste instantie zal de tandarts je mond onderzoeken om te beoordelen of je mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van je gebit maken. Vanuit deze afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om je tanden passen.

De mondzorgverlener zal je laten zien hoe je een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe je de bleeklepels inbrengt. Daarna neem je de gel en de bleeklepels mee naar huis en kun je de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak je de bleeklepels draagt. 

Bleken

Bleken

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op je tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Tijdens een gebitsreiniging met polijsten van de tanden en kiezen kan deze aanslag aan de buitenkant worden verwijderd. Deze behandeling zorgt echter niet voor een lichtere kleur van de tanden.

Bleken

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandelduur is voor iedereen anders. Over het algemeen worden de beste resultaten behaald na 7 dagen van het dragen van de bleeklepels


Wordt de behandeling vergoed?

Bleken van het gebit wordt als cosmetische luxe behandeling gezien en wordt niet vergoed. Uiteraard kan dit per verzekering verschillen dus je kan voor de zekerheid navraag bij je eigen verzekering doen.


Wat houdt de nazorg in?

Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van het bleekeffect te genieten. Maak daarvoor een afspraak bij een van onze mondhygiënisten en/of preventieassistentes om hierover voorgelicht te worden.


Bleken mijn facings, vullingen, bruggen en kronen mee?

Nee, facings, vullingen, bruggen en kronen kleuren niet mee. Bleken heeft hier dus geen effect op. Overleg altijd met je tandarts voordat je gaat bleken.


Welke voedingsmiddelen maken mijn gebit geel?

Voeding dat zuur is en intense kleuren heeft, verkleurt het gebit. Het gaat er niet alleen om hoeveel je van deze voedingsmiddelen nuttigt, maar ook om hoe vaak.

bottom of page