top of page

Informatie

Wanneer heb je een facing nodig?

Een facing wordt meestal gemaakt om het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen je tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.


Behandeling

Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.


Het plaatsen van een porseleinen facing

Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over je tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van je afgeslepen tand wordt door het tandtechnisch laboratorium een facing gemaakt die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen.


Het plaatsen van een composieten facing

Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van je tanden past.

Facings

Facings

Een facing is een schildje van porselein of composiet dat op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Facings

Veelgestelde vragen

Kunnen facings verkleuren?

Ja, roken, koffie en thee werkt verkleuring in de hand. Daarnaast kan een facing ook slijten wanneer je veel tandenknarst of op je nagels bijt. Een beschadigde/verkleurde facing kan altijd weer gerepareerd of vervangen worden.


Hoe vaak moet ik langskomen voor een facing?

Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.


Hoe dik is een facing?

Een facing is enkele tienden millimeter dik, hierdoor dient er ongeveer een halve millimeter van het tandglazuur afgeslepen te worden, tenzij de tand al wat naar binnen staat.


Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing van composiet gaat gemiddeld 5-10 jaar mee, een facing van porselein gaat vaak 15-20 jaar mee.


Hoe duur is een facing?

Een facing van porselein is duurder dan een facing van composiet. Voor een facing van porselein geldt als vuistregel, hoe mooier de facing moet worden, hoe hoger de kosten zullen zijn. Je tandarts zal altijd vooraf de verschillende opties, resultaten en kosten met je bespreken.

bottom of page