top of page

Informatie

Partiële prothese: plaat- of frameprothese

Als je een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.


De behandeling

Afdruk van je gebit

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in je mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van je huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in je mond om de positie van je kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe je tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.


Proefprothese

Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in je mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij je vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoef je niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.


Afspraak na plaatsing prothese

Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met je maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese je afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.


Materiaal van de prothese

Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder.


Wennen aan een prothese

Een prothese zal anders aanvoelen dan je eigen tanden en het duurt even voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met je  tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in je mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.

Prothese

Prothese

Soms ontbreken er te veel tanden en/of kiezen. Ook kunnen de tanden en/of kiezen niet meer te herstellen zijn, of heel erg los zitten. Het is dan mogelijk tijd voor een kunstgebit/prothese. Dit kan een volledig prothese, een gedeeltelijke prothese of een frame zijn. 

Prothese

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat de prothese mee?

De levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact met ons op te nemen. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis (voering) worden hersteld.


Hoe vaak moet ik op controle komen?

Om de prothese en de slijmvliezen te beoordelen blijft het gewenst om ongeveer twee keer per jaar op controle te komen.


Hoe duur is een prothese?

Eens in de 5 à 7 jaar heeft u recht op een nieuwe prothese via de zorgverzekering. Normaal gesproken vergoedt de zorgverzekeraar 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw eigen bijdrage, dit betaal je zelf of je moet daarvoor een aanvullende tandartsverzekering hebben. Vanuit uw eventuele aanvullende tandartsverzekering wordt dan een extra deel vergoed, hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar en de voorwaarden uit de aanvullende verzekering. Een nieuwe prothese wordt wel ingehouden van het eigen risico wat je hebt.


Heb je bijvoorbeeld een klikprothese in je onderkaak?

Dan gelden er andere vergoedingen, de eigen bijdrage is dan 17%. Bij een gedeeltelijk kunstprothese vinden er geen vergoedingen vanuit de basisverzekering plaats. Je betaalt deze dus zelf OF je hebt een vergoeding door je aanvullende tandartsverzekering.

Het is dus niet meteen te zeggen wat je prothese gaat kosten. Uiteraard kunnen wij je daarvoor van te voren informeren middels een begroting.

bottom of page