top of page

Informatie

Wanneer heb je een brug nodig?

Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.


Soorten bruggen

Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden.

Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy.


Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).


Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken.


Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Ook wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts stuurt de informatie op naar de tandtechnieker en daar wordt de brug gemaakt.


Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een tijdelijkebrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.

Bruggen

Bruggen

Wanneer een tand of kies ontbreekt, kan deze lege ruimte worden gevuld met een kroon op een implantaat, maar ook met een brug.

Bruggen

Veelgestelde vragen


Wat is de levensduur van kronen en bruggen?

Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur.

Indien je je gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling.


Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur.


Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.


Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?

Ja, zodra je de deur uitwandelt kan je alles weer doen, er zijn geen beperkingen. Het is wel verstandig om de eerste dagen na het plaatsen een beetje rustig aan te doen, neem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

bottom of page