top of page

Informatie

Wanneer heb je een vulling nodig?

Je tand of kies kan gevuld worden als je een gaatje (tandbederf) hebt of als je kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat je weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als je tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen je tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Je tandarts kan de tandhals dan afdekken met een vulling.


Behandeling

Als je het prettig vindt, verdooft de tandarts je eerst. Vervolgens wordt de tand of kies geïsoleerd met een rubberen lapje. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt en glad gemaakt met verschillende polijst boortjes.


Soorten vullingen

In vrijwel alle gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Het materiaal wat we hiervoor gebruiken heet comoposiet. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.

Composiet heeft als groot voordeel dat het heel sterk aan het natuurlijke tandweefsel hecht, hierdoor geeft het veel stevigheid aan de tand of kies.


Risico's

Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Na de behandeling zal de tandarts altijd even met je bespreken hoe het gegaan is en of en welke klachten je zou kunnen verwachten.

Vullingen

Vullingen

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling. In onze praktijk worden vullingen altijd van composiet gemaakt. Het voordeel van composiet is dat dit de natuurlijke kleur van de tand benadert/ evenaart.

Vullingen

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft een vulling zitten?

In onze praktijk gaan vullingen van composiet meer dan 10 jaar mee. Deze levensduur wordt sterk beïnvloed door je eet- en drinkpatroon, mondhygiëne niveau en mogelijk aanwezige knars en of klemgewoontes.

Bij een goede mondhygiëne en een normale belasting kan een composiet vulling een leven lang meegaan.


Hoe verzorg ik een kies met een vulling erin?

Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van je vullingen te genieten. Verzorg je tanden/kiezen met vullingen net zoals je andere tanden en kiezen.


Kunnen mijn vullingen verkleuren?

Ja, door bijvoorbeeld roken en veel koffie en thee te drinken kan je vulling verkleuren naar donkerder tinten. Een oppervlakkige verkleuring kan vaak met polijsten opgelost worden, mocht dit niet helpen kan de vulling vervangen worden door een nieuwe.

Ook verkleuren vullingen niet mee bij een bleekbehandelingen. Het kan daarom noodzakelijk blijken om na een bleekbehandeling aanwezige vullingen te vernieuwen.

bottom of page