top of page

Informatie

Behandeling

Zorg ervoor dat je regelmatig met je kind bij de tandarts komt. Het doel is namelijk om het kind spelenderwijs aan de tandarts te laten wennen. Wij kunnen te allen tijde een ‘wenafspraak’ inplannen. Hoe regelmatiger je komt, des te fijner het voor het kind is. De tandarts raadt dan ook aan om vanaf het doorbreken van de eerste tand al naar de tandarts te komen. Wellicht is kijken in de mond dan niet helemaal mogelijk maar het geven van preventieve adviezen is in deze periode van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het gebit van je kind. Met behulp van een spiegeltje of een tandenborstel beginnen we om bijvoorbeeld eerst met het tellen van de tandjes.


Verzekering

Kindertandheelkunde valt tot 18 jaar in de basisverzekering en is dus volledig vergoed*. Ons advies is om minimaal elk half jaar voor controle met je kind naar de tandarts of mondhygiënist(e) te gaan ook al ga je zelf 1x per jaar. In sommige situaties is het nodig je kind vaker te zien. Bijvoorbeeld wanneer de kans op het ontstaan van gaatjes groot is.

*Een aantal complexe behandelingen worden uitgesloten.


Voorkomen van angst

Belonen

Wij willen kinderen altijd positief bekrachtigen als ze bij de tandarts zijn geweest, ook als een controle of behandeling niet verloopt zoals tandarts, ouder en kind vooraf hadden beoogd. Er is altijd wel iets te bedenken wat (wel) goed is gegaan.

Beloon je kind wanneer het zich flink gehouden heeft. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks.


Ga met jouw kind mee

Ga als ouder altijd mee op controle wanneer je kind jong is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.


Praat over de tandarts thuis

Praat met je kind over het bezoek aan de tandarts maar doe geen valse beloftes zoals: ‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen.


Hoe eerder hoe beter

Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder je kind in contact komt met de tandarts, dat de kans kleiner is dat er angst voor de tandarts ontwikkeld wordt.


Periodieke controle

Periodieke controle

De tandarts kent het gedrag dat past bij de leeftijd van jouw kind, zodat hij/zij een goede inschatting kan maken van de draagkracht voor een eventuele behandeling. Kinderen staan bij ons altijd centraal en we nemen tevens de tijd die nodig is om jouw kind vertrouwd te laten raken met de tandarts.

Periodieke controle

Veelgestelde vragen

Ik ben zelf erg angstig voor de tandarts maar wil dit niet overdragen op mijn kind. Hoe voorkom ik dat?

Het is heel verstandig om erover na te denken hoe je kunt voorkomen dat je je eigen angst niet overdraagt aan je kind. Geef dit aan bij je behandelaar, we denken graag mee in het zoeken naar een oplossing die bij jouw en je kind past.


Wordt de periodieke controle van mijn kind vergoed?

De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

bottom of page